: Memeliler

BİY 4705 Memeliler SEÇMELİ 4 0 0 4

Biyoloji (UOLP-Gence Devlet Üniversitesi)

PROF. DR. ÇETİN ILGAZ

Biyoloji (UOLP-Gence Devlet Üniversitesi)

F nnin t drisind m qs d - t l b l rd m m lil rin anatomik quruluşunu, fiziologiyasını, t bi td yayılmasını, v ümum n müqayis li morfoloji t hlilini aşılamaq yolu il bilik bazasını formalaşdırmaqdan ibar tdir.

1   Ali m m lil rin h yat f aliyy tinin xarakterik xüsusiyy tl rini xarakteriz etm yi bilm li.
2   Ali m m lil rin morfologiyasını, t bi td yayılmasını, müxt lifliyini bilir v müqayis li t hlil edir. Bu bilikl ri pedaqoji, çöl t crüb l rind v h yatda t tbiq ed bilir.
3   Ali m m lil rin nümay nd l rini t bii mühitd yani olaraq tanıyaraq sistematik v ziyy tini mü yy n etm yi bilir.
4   M m lil rin qorunması üçün dövl tin v halinin h yata keçirdiyi t dbirl r yiy l nir.
5   M m lil rin yaşayış mühitinin xüsusiyy tl rini d y rl ndirir, qiym tl ndirir v t hlil aparır.

1 M m lil r sinfinin ümumi s ciyy si. M m lil rin xarici quruluşu v skeleti.
2 M m lil rin h zm, t n ffüs, qan-damar sisiteminnin quruluşu.
3 M m lil rin sinir sistemi, hiss orqanları , cinsi-ifrazat sistemi, çoxalması.
4 M m lil rin t snifatı. İlk v sl m m lil rin xarakterik xüsusiyy ti. Kis li m m lil r.
5 Ali m m lil r v ya plasentalılar. H ş ratyey nl r , yunqanadkimil r, qoluqanadlılar, k mdişkimil r, k l z oxşarlar, dovşankimil r d st l ri.
6 G miricil r d st sinin morfoloji xüsusiyy tl ri v mühüm d s- t l ri.
7 Balinakimil r d st sinin morfoloji xüsusiyy tl ri v mühüm növl ri.
8 Ümumi D y rl ndirm
9 Yırtıcılar d st sinin morfoloji xüsusiyy tl ri v mühüm növl ri.Suitikimil r, borudişlil r , xortumlukimil r , sirenkimil r d st sinin morfoloji xüsusiyy tl ri v növl ri. D st l rin oxşar v f rqli c h tl ti.
10 T kdırnaqlılar v cütdırnaqlılar d st si. Onların morfoloji xüsusiyy tl ri v mühüm növl ri. D st l rin oxşar v f rqli c h tl ti.
11 Ali primatlar v ya meymunlar yarımd st si.
12 Döy n kayaqlılar y/d st sinin v primatkimil r d st sinin quruluş xüsusiyy tl ri. İbtidai primatlar.
13 M m lil rin ekologiyası, yerüstü v yeraltı h yat t rzi keçir n heyvanlar. Su heyvanları.Uçan m m lil r. M m li- l rin qorunması v çoxalması.
14 M m lil rin illik h yat dövriyy si (çoxalmağa hazırlıq, balaların qayğısına qalma, qışlama). Ehtiyyat qidanın toplanması. M m lil rin m nş yi v t kamülü. M m lil rin m nş yi iqti-sadi v s naye h miyy ti.

1. Abbasov H.S.,Mustafayev Q.T.-Onurğalılar zoologiyası. Bakı, 1998
2. Agayev B.İ., Dadaşova Z.P. , Zeynalova Z.A.-Onurğalılar zoologiyası.Bakı, 2013
3. Hacıyev D.V., R hm tuli İ.K. (red.). Azarbaycanın heyvanlar al mi ( nurğalılar). Bakı: Elm, 2004,
4. Sultanov R.L., Abbasov H.S.-Xordalıların zoologiyası, Bakı-2001
5. Q.T.Mustafayev, N.A.Sadıqova, A.T.Mammadov, F.Z.Qarabayli "Onurğalı heyvanların ekologiyasi" (Ali m kt bl r üçün d rslik) Yenid n işl nmiş v t kmill şmiş ikinci n şr. Bakı-2011
lav d biyyat siyahısı:
1. Vüqar M mm dov, Elman Yusibov Ekoloji menecment. Ali m kt bl r üçün d rs v saiti . Bakı- 2014.
2. M. . Salmanov, A.A. M mm dov, . H. Öz r n, .M. C f rov. Ümumi v t tbibiqi ekologiyanın sasları. Bakı-2016.

T qdimat, mühazir , sual-cavab texnikası.
Ekspert metodu - video va audio mühazir l r.
Araşdırma-t dqiqat; layih , qrup qiym tl ndirm si.
Kiçik qruplarda iş, işgüzar oyunlar.
Xüsusi nümun l rin öyr nilm si v t hlili.
Qrup işl rin yazılması v test tapşırıqların yerin yetirilm si.

1 VZ Vize
2 FN Final
3 BNS BNS VZ * 0.40 + FN * 0.60
4 BUT BÜTÜNLEME
5 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU VZ * 0.40 + BUT * 0.60

Aralıq ve Yekun imtahanlarda veril c k suallar qiym tl ndiril c kdir.

Tanımsız

Semestr boyunca d vamiyy t m sulliyy tinin 70%-i t l b y aiddir. D rs vaxtı v ev tapşırığının t qdim edilm si üçün göst ril n vaxta riay t edilm lidir. D rsl rd v imtahanlarda baş ver bil c k qeyri-etik davranışlarla bağlı müvafiq qaydalar ç rçiv sind t dbir görül c k. F nl r fakült nin t dris v imtahan t tbiqi prinsipl ri il bağlı sasnam ni http://web.bkf.gdu.edu.az/ fen saytından ld ed bil rsiniz.

lala.abdullayeva.2015@mail.ru

Daha sonra elan edilecekdir.

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14