: Helmintoloji

BİY 3515 Helmintoloji ZORUNLU 2 2 0 4

Biyoloji (UOLP-Gence Devlet Üniversitesi)

PROF. DR. YUSUF KUMLUTAŞ

Biyoloji (UOLP-Gence Devlet Üniversitesi)

Parazit qurdların morfologiyası, fiziologiyası, biokimyası, inkisaf dövrl ri, ekologiyası, coğrafiyası, zooloji sisteml rd onların yayılması v mövqeyi, onların insanlarda, heyvanlarda v bitkil rd yaratdığı x st likl ri, el c d helmintl rin klinik lam tl ri, patogenezi, epidemiologiyası v epizootologiyası, onların diaqnostikası, müalic si v profilaktikası t dbirl ri haqqında bilikl r yiy l nm l rini t min edir.

1   Helmintl rin quruluşunu, t snifatını, h yat f aliyy tinin xarakterik xüsusiyy tl rini xarakteriz etm yi,
2   Helmintl rin tör tdikl ri x st likl ri, yayılmasını, müxt lifiyini, onlarla mübariz t dbirl rini, profilaktikasını ;
3   Helmintl rin tör tdikl ri x st likl ri, yayılmasını, müxt lifiyini, onlarla mübariz t dbirl rini, profilaktikasını ;
4   Helmintl r qarşı aparılan mübariz t dbirl rini v aparılan profilaktika işl rini.
5   Helmintl rd n qorunmaq üçün dövl tin v halinin h yata keçirdiyi t dbirl r yiy l nir

1 Helmintologiya elminin m qs d v v zif l ri. Helmintologiya elminin şöb l ri.
2 Helmintl rin onurğalılarda tör tdiyi x st likl r. Helminntl rin sahibin orqanizmin t siri.
3 Platelmintesin ümumi s ciyy si, morfologiyası, fiziologiyası, qidalanması.
4 Platelmintesin çoxalma xüsusiyy tl ri, inkişafı v ekologiyası. Platelmintesin t snifati. Nühüm sinifl ri v d st l ti.
5 Digenetik sorucular sinfinin morfoloji xüsusiyy tl ri (h zm, ifrazat, sinir sistemi, cinsi orqanlar sisitemi, çoxalma v inkişaf). Digenetik sorucular sinfinin sas nümay nd l ri. Pişik sorucusu v qan sorucusu.
6 Monogenetik sorucular sinfinin quruluşu (h zm, ifrazat, sinir sistemi, cinsi orqanlar sisitemi, çoxalma v inkişaf). v nümay nd l ri.
7 Cestoidea-ların morfoloji xüsusiyy tl ri ( ifrazat, sinir sistemi, cinsi orqanlar sisitemi, çoxalma v inkişaf) v t snifatı. Onurğalılarda parazitlik ed n lent qurdları (öküz soliteri- Taeniarhynchus saginatus v donuz soliterinin - Taenia solium quruluşu v inkişafı).
8 Aralıq imtihanı
9 Nemathelminthes tipi (nematodların ümumi qururluşu v inkişafı).
10 Onurğalılarda parazitlik ed n nematodesl r İnsan askaridi - Ascaris lumbricoidea, at askaridi - Parascaris eguorum, tükbaş v ya qılbaş qurd- Trichocephalus trichiurus, spiralş killi trixin- Trichinella spiralis quruluşu v inkişafı.
11 Bizquyruq qurd- Enterobius vermicularis, onikibarmaq yribaş qurd- Ankylostoma duodenale, bankroft sap qurdu- Wuchereria bancrofti, onxoserklerin, Rişta qurdu- Dracunculus medinensis v bitki nematodlarının qurdların qururluşu v inkişafı.
12 Tikanbaşlilar sinfi - acanthocephala quruluşu v inkişafı
13 H lq vi qurdlar- annelida tipi ümumi s ciyy vi lam tl ri v mühim nümay nd l ri.
14 Ç n li z lil r d st si. Tibb z lisinin quruluşu. Tibd z lil rd n istifad

1. Hacıyev D.V., liyev R. .- Parazitizmin bioloji sasları, Bakı 1989.
2. B hlulAğayev, Onurgasızlar zoologiyası Bakı - 2008.
3. Az rbaycanın heyvanlar al mi, I -II cild, Bakı - 2004.
4. V. A. Dogel Onurgasızlar zoologiyası Bakı - 2007.
5. Prof. Dr. Müfit TOPARLAK Prof. Dr. Erkut TÜZER "Veteriner Helmintoloji" İ.Ü. Veteriner Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı 2000
6. : / .: . ; . : , 2019. - 159 .

T qdimat, mühazir , sual-cavab texnikası.
Ekspert metodu - video va audio mühazir l r.
Araşdırma-t dqiqat; layih , qrup qiym tl ndirm si.
Kiçik qruplarda iş, işgüzar oyunlar.
Xüsusi nümun l rin öyr nilm si v t hlili.
Qrup işl rin yazılması v test tapşırıqların yerin yetirilm si.

1 VZ Vize
2 FN Final
3 BNS BNS VZ * 0.40 + FN * 0.60
4 BUT BÜTÜNLEME
5 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU VZ * 0.40 + BUT * 0.60

Aralıq ve Yekun imtahanlarda veril c k suallar qiym tl ndiril c kdir.

Tanımsız

Semestr boyunca davamiyyet mesulliyyetinin 70%-i t l b y aiddir. D rs vaxtı v ev tapşırığının t qdim edilm si üçün göst ril n vaxta riay t edilm lidir. D rsl rd v imtahanlarda baş ver bil c k qeyri-etik davranışlarla bağlı müvafiq qaydalar ç rçiv sind t dbir görül c k. F nl r fakült nin t dris v imtahan t tbiqi prinsipl ri il bağlı sasnam ni http://web.bkf.gdu.edu.az/ fen saytından ld ed bil rsiniz.

vefa.mamedova74@mail.ru

Daha sonra elan edil c kdir.

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14