: Mikoloji Laboratuvarı

BİY 3509 Mikoloji Laboratuvarı ZORUNLU 0 2 0 2

Biyoloji (UOLP-Gence Devlet Üniversitesi)

DOÇ. DR. ERGİN ŞAHİN

Biyoloji (UOLP-Gence Devlet Üniversitesi)

Mikologiya göb l kl r haqqında olan elm olub, miko - göb l k, Logos - elm dem kdir. Göb l kl r is canlıların böyük qrupu olub, t xmini olaraq, 1 000 000-d n çox növü c ml yir. Göb l kl rin insan v heyvanların h yatında böyük rolu vardır. Onlar bitki v heyvanlarda bir çox x st liklı r tör dirl r. Göb l kl r morfoloji, fizioloji, biokomy vi, hüceyr ultrastrukturu, genomunun quruluşu v t şkili kimi özün m xsus kriteriyalarının mür kk b kompleksi il xarakteriz olunurlar v bu kimi kriteriyaların mü yy n hiss si il dig r canlılara b nz s d , özün m xsusluğu il daha diqq tç k ndir. F nnin sas m qs di göb l kl rin müasir t snifatı, quruluşu, fiziologiyası, biokimyası, çoxalmaları, ekologiyası, onların insan h yatında v t bi td ki rolundan b hs edir.

1   Göb l kl rin t snifatını bilm li. Ali v ibtidai göb l kl ri quruluş xüsusiyy tl rini mü yy nl şdirm k v müqayis li t hlil etm k.
2   Göb l kl rin çoxalma xüsusiyy tl rini müqayis li t hlil etm k.
3   Göb l kl rin ontogenezd v t kamül prosesind inkişaf xüsusiyy tl rini; taksonlar arasında filogenetik laq ni aydınlaşdirmaq oxşar v f rqli xüsusiyy t l ri mü yy nl şdirm k.
4   İnkişafın müxt lif m rh l l rind göb l kl rin taksonomiyası üstünlük t şkil edir. T l b l r bilik s viyy sin gör , göb l kl ri öyr n rk n texnologiyanın inkişafından, mü yy n üsullardan v metodlardan istifad etm yi bacarmalıdır.
5   T l b vv lc göb l yin morfoloji xüsusiyy tini bilm lidir. Sonradan ontogenetik yanaşma böyük h miyy t k sb edir. Bunun üçün bir növün müxt lif inkişaf m rh l l sind ontogenezini mü yy n etm k xüsusil vacibdir. Son zamanlarda ultrastruktur yanaşma inkişaf edir. Bu da göb l kl rin t snifatında mitoxondrial kristaların quruluşunu, hücer arası m sam l ri, göb l k aparatının quruluşunu öyr nm y imkan verir.
6   T crüb zamanı t l b t r find n göb l kl rin t rkibind ki biokimy vi f rql r kimyotaksonomiya haqqında m lumat t tbiq olunur.
7   Göb l kl rin taksonomiyasına uygun olaraq mü yy n genl rin h m müsb t h m d m nfi c h tl rini mü yy n etm yi bacarmalıdırlar.
8   Göb l kl rin t bi td v insanın t s rrüfat f aliyy tind rolunu.
9   . Mikroskopla s rb st işl m yi; göb l k kulturası il davranmaq qaydalarını; mikroskopik v makroskopik göb l kl rin cinsini, növünü t yin etm yi; göb l kl rin bec rilm si üçün qidalı mühitl rin hazırlanmasını.
10   T l b laborotor işi yerin yetir rk n lazımi qeydl ri yazmalı, r sml r ç km li v müst qil iş prosesind h r mövzuya aid suallara cavab verm lidir.
11   Göb l kl rin taksonomik qrupların adları q dim dild Latın dilind verilir. Latın adları "Beyn lxalq Botanika Nomenklaturası M c ll sin " uyğun olaraq verilir.

1 Göb l k hüceyr sinin heyvan v bitkil rl oxşar v f rqli xüsusiyy tl ri.
2 Göb l k hüceyr sini quruluşu.Göb l k hüceyr sin mikroskopda yani v saitl baxmaq.
3 Göb l kl rin t snifatı.Göb l kl rin şöb l ri haqqında, sinif, sıra v nümay nd l rinin xarakteristikası.
4 Selikli göb l kl r saprofit nümay nd l ri Myxomycota.
5 Myxomycotanın saprofit nümay nd l ri. Sıralar: Stemonitales v Trichiales sıraları.
6 Selikli göb l kl r, biotrof nümay nd l ri- Plazmodio phoramycota. Plasmodiophora brassicaenın inkişaf tsikli.
7 Göb l y b nz r orqanizml r - Oomycota.Fitophora infestans v Plasmopara veticula haqqında geniş m lumat, Chytridiomycota şöb si (Olpidium brassicea, Synchytrium endobiotium).K l min qara ayaq v kartofun x rç ng x st liyi haqqında geniş m lumat.
8 Ümumi D y rl ndirm
9 Chytridiomycota şöb si (Olpidium brassicea, Synchytrium endobiotium).K l min qara ayaq v kartofun x rç ng x st liyi haqqında geniş m lumat. Zygomycota, Mucorales v Entomoptorales sıraları. Derma tomicoz, Rizopus v s. x st likl ri haqqında geniş m lumat.
10 Ascomycota şöb si. Endomycetales v Thaphiniales.
11 Maya göb l kl ri haqqında geniş m lumat.
12 Ascomycota şöb si, Eurotiales, Erysiphales sıraları. Küll m göb l kl ri Eryziphe qraminiz haqqında geniş m lumat.
13 Ascomycota şöb si. Clavicipitales v Hypoecrealea sıraları.
14 Çovdar mahmızı - Claviceos purpirea haq¬qında geniş m lumat, Ascomycota. Discomycetes v Loculoas¬comycetes. Meyv çürüm si v d mgil x st likl ri haqqında geniş m lumat.

Ağayeva D.N. Mikologiyada t tbiq edil n klassik v müasir t dqiqat metodları. Elm n şriyyatı, Bakı,2011.208s.
İbrahimov A.Ş.,İsrafilb yov L. . İbtidai bitkil r.Bakı,1993.
İbrahimov A.Ş., Abdulova Z.A., Mehdiyeva L.N. Mikologiya , Bakı, 2008.
Mehdiyeva N. Mikologiya.Bakı,2006.299s.
Sadıqov A. Az rbaycanın yem li v z h rli göb l kl ri.Bakı,2007.
. . « », , 2005.
İNTERNET RESURSLARI
- herba.msu.ru/russian/journals/mif/
- biblio. chgpu. edu.ru/novosti/ obzor. htm

T qdimat, mühazir , sual-cavab.

1 VZ Vize
2 FN Final
3 BNS BNS VZ * 0.40 + FN * 0.60
4 BUT BÜTÜNLEME
5 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU VZ * 0.40 + BUT * 0.60

T l b y aralıq v buraxılış imtaahanında veril c k suallar qiym tl ndiril c k.

Tanımsız

Semestr boyunca davamiyyet mesulliyyetinin 70%-i t l b y aiddir. D rs vaxtı v ev tapşırığının t qdim edilm si üçün göst ril n vaxta riay t edilm lidir. D rsl rd v imtahanlarda baş ver bil c k qeyri-etik davranışlarla bağlı müvafiq qaydalar ç rçiv sind t dbir görül c k.. F nl r fakült sinin t dris v imtahan t tbiqi prinsipl ri il bağlı sasnam ni http://web.bkf.gdu.edu.az saytından ld ed bil rsiniz.

abayramova@rambler.ru

Daha sonra elan edilecekdir.

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14