: Bioçeşitlilik Laboratuvarı

BİY 4504 Bioçeşitlilik Laboratuvarı ZORUNLU 0 2 0 2

Biyoloji (UOLP-Gence Devlet Üniversitesi)

DOÇ. DR. KAMİL CANDAN

Biyoloji (UOLP-Gence Devlet Üniversitesi)

Bioloji müxt lifliyin qorunması sah sind beyn lxalq m kdaşlığı genişl ndirm k m qs dil Az rbaycan Respublikası 2000-ci ild BMT-nin "Bioloji müxt liflik haqqında" Konvensiyasına qoşulmuşdur.
1992-ci ild Rio-de Janeyro ş h rind t qdim olunmuş Biomüxt lifliyin qorunması Konvesiyasını Az rbaycan Respublikası imzaladıqdan sonra bu konvensiyanın t l bl rini h yata keçirm k üçün bir sıra t dbirl r h yata keçirilmişdir.
Az rbaycanda bir çox bitki v heyvan növl ri endemikdir v bu, ölk d n başqa dünyanın heç bir yerind mövcud deyil. Bu z ngin bioloji müxt liflik bir çox t sirl r n tic sind t hlük altındadır. T rtib olunmuş Qırmızı Kitaba gör , Az rbaycan Respublikasında yüzl rl bitki v heyvan növl ri t hlük altındadır v müxt lif qorunma statusuna malikdir.

1   Biomüxt lifliyin qorunmasına yön ldilmiş bütün ekoloji prosesl r , beyn lxalq konvensiyalara, dig r ölk l rarası v regional müqavil l r qoşulmaq
2   Bioloji müxt lifliyin h miyy tli komponentl rinin mü yy nl şdirilm si v onların qorunması üçün lav t dbirl rin hazırlanması v h yata keçirilm si
3   Biomüxt lifliyin v ziyy tinin monitorinqi üçün ölk l rin flora v faunasının Qırmızı v Yaşıl Kitiablarının t rtibi v yenil ndirilm si
4   Xüsusi mühafiz olunan razil rd müxt lif qorunma statusuna malik olan bitki v heyvanlar al minin b rpası üçün müvafiq ş raitin yaradılması
5   Nadir v kökü k silm kd olan bitki v heyvan növl rinin genefonunun qorunmasının t min edilm si v onların xüsusi qorunan t bii razil rd , botanika bağlarında, zooloji parklarda saxlanılması üçün ş raitin yaradılması
6   Biomüxt liflik üçün t hlük nin v bu t hlük n tic sind ilk növb d t sir altına düş bil n t bii bitki v heyvan növl rinin proqnozla dırılması
7   Biomüxt lifliyin qorunması m qs dil yeni milli parkların yaradılması
8   T l b laborotor işi yerin yetir rk n lazımi qeydl ri yazmalı, r sml r ç km li v müst qil iş prosesind h r mövzuya aid suallara cavab verm lidir.

1 Az rbaycanda biomüxt lifliyin qorunması, milli v regional h miyy ti
2 T bii ş raitd növl rin yayılmasında, diapazonun da v bolluğunda baş ver n d yişg nlikl r
3 Endemik v relikt növl rin yaşayış yerl rin uyğunlaş ması v d yişg nlikl r
4 İnvaziv növl r
5 Su- bataqlıq bitkil rinin bioloji müxt lifliyi
6 Az rbaycanın Qırmızı kitab ı kitabına düş n növl rin müasir v ziyy ti
7 Az rbaycanın yabanı dendroflorası
8 icmal
9 Meş ekosisteml rinin bioloji müxt lifliyi
10 Meş ekosisteml rinin bioloji müxt lifliyi
11 Xüsusi mühafiz olunan t bi t razil rinin flora v bitkiliyi
12 Xüsusi mühafiz olunan t bi t razil rinin flora v bitkiliyi
13 Bitki örtüyünün bioloji müxt lifliyinin pozulması v ya m hv edilm m si üçün t dbirl r planı
14 Bitki örtüyünün bioloji müxt lifliyinin pozulması v ya m hv edilm m si üçün t dbirl r planı

1.Az rbaycan SSR-nin Qırmızı Kitabı. I n şr., Bakı: İşıq, 1989, 541s.
2.Az rbaycan Respublikasının Qırmızı kitabı II n şr., Az rbaycanın nadir v n sli k silm kd olan bitki v göb l k növl ri , Bakı, 2013, 673s.
3. z rb yc n R spubli sınd bi l ji mü t lifliyin q runm sı v d v mlı istif d sin d ir Milli Str t giy v F liyy t pl nı // z rb yc n R spubli sı Pr zid ntinin 2006-cı il 24 m rt t ri li S r nc mı il t sdiq dilmişdir. B ı, 2006.
4.Abdıyeva R.T.Az rbaycanın invaziv florasının siyahisi.Bakı, 2018, 40 s.
5.Bayramova A.A.Az rbaycanın Q rb Bölg sinin Xüsusi Mühafiz Olunan T bi t razil rinin flora biomüxt lifliyi. (monoqrafiya).Bakı,Elm, 2013, 327s.
6.Qurbanov E.M.Ali bitkil r sistematikası.Bakı, 2009, 419 s.
7.Q nb rov D.Ş., Bayramova A.A. v b. İbidai bitkil r sistematikası. Naxçıvan, 2019, 320s.
8.C f rov M.İ., Babayev A.H., İbrahimov Z.A. Az rbaycanın t bii s rv tl ri v onlardan s m r li istifad . Bakı, Qapp-Poliqraf , 2005, 248 s.
9. sg rov A.M.Az rbaycanın bitki al mi. Bakı, 2016, 442 s.
10.. sg r v A.M. Az rbaycan florasının endeml ri. //AMEA X b rl ri, biologiya v tibb elml ri bölm si, 2011, 3- 4.
11.. s dov K.S., İbrahimov T. Az rbaycanın Milli Parkları. Bakı,2013, 333s.

T qdimat, mühazir , sual-cavab, ev tapşırığı.

1 VZ Vize
2 FN Final
3 BNS BNS VZ * 0.40 + FN * 0.60
4 BUT BÜTÜNLEME
5 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU VZ * 0.40 + BUT * 0.60

T l b y aralıq v buraxılış imtaahanında veril c k suallar qiym tl ndiril c k.

Tanımsız

Semestr boyunca davamiyyet mesulliyyetinin 75%-i t l b y aiddir. D rs vaxtı v ev tapşırığının t qdim edilm si üçün göst ril n vaxta riay t edilm lidir. D rsl rd v imtahanlarda baş ver bil c k qeyri-etik davranışlarla bağlı müvafiq qaydalar ç rçiv sind t dbir görül c k.. F nl r fakült sinin t dris v imtahan t tbiqi prinsipl ri il bağlı sasnam ni http://web.bkf.gdu.edu.az saytından ld ed bil rsiniz.

abayramova@rambler.ru

Daha sonra elan edil c kdir.

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14