: Modernleşme Sürecinde Türkiye'de Yurttaş Kimliğinin Gelişimi

SBÖ 6019 Modernleşme Sürecinde Türkiye'de Yurttaş Kimliğinin Gelişimi SEÇMELİ 3 0 0 8

Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Doktora

PROF. DR. DOĞAN DUMAN

Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Doktora

Osmanlı son dönemi ve Cumhuriyet döneminde Türkiye de yurttaş kimliğinin gelişiminin öğrenilmesi.

1   Bu derste gerçekleştirilecek okuma, tartışma aktivitelerine katılan ve ödevleri yapan öğrencilerin
2   1. Yurttaşlık kavramının tarihsel gelişimini açıklayabilmeleri,
3   2. Ulus devlet anlayışına göre yurttaş kimliğinin inşa edilme sürecini kavrayabilmeleri,
4   3. Türkiye de modernleşme hareketinin kimlik inşasına etkisini kavrayabilmeleri,
5   4. Modern yurttaşlık anlayışı ve yurttaşlığa ilişkin farklı yaklaşımları kavrayabilmeleri,
6   5. Türkiye deki sosyal bilgiler eğitiminin modern yurttaşlık anlayışının geliştirilmesindeki etkisini kavrayabilmeleri, sosyal bilgiler eğitimine katkı sunmaları ve bu alandaki sorunlara çözümler üretebilmeleri beklenir.

1 Farklı Ülkelerde ve Türkiye de Yurttaşlığın Tarihsel Gelişimi Cumhuriyet Döneminde Yurttaşlığa İlişkin Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri
2 Toplumsal Kimliğin Oluşumu ve Kimlik İnşa Süreci Çok Kültürlülük Anlayışı ve Çok Kültürlü Yurttaşlık Yaklaşımı
3 Osmanlı Son Döneminde Modernleşme Hareketleri ve Kimlik İnşası Anayasal Yurttaşlık Anlayışı
4 Osmanlı Son Döneminde Siyasi Düşünce Akımları ve Milli Kimliğin İnşa Edilme Çabaları Sosyal Bilgiler Derslerinin Modern Yurttaşlık Anlayışının Geliştirilmesindeki Rolü ve Önemi
5 Osmanlıdan Cumhuriyete Geçiş Sürecinde Yurttaş Kimliğinin Oluşturulması Yarıyıl Sonu Sınavı
6 Osmanlıdan Cumhuriyete Geçiş Sürecinde Yurttaş Kimliğinin Oluşturulması
7 Cumhuriyet Döneminde Yurttaşlık Anlayışının Yeniden İnşası
8 Ara Sınav
9 Ulus Devlet Bağlamında Yurttaşlığın Değerlendirilmesi
10 Modern Yurttaşlık Düşüncesi ve Yurttaşlığa İlişkin Farklı Yaklaşımlar

1- Güngör, M., Bir Kimlik İnşası Olarak Ulus-Devlet Yurttaşlığı ve Yurttaşlık Kavramının Dönüşümü, Mersin University Journal of the Faculty of Education Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 2017; 13(2): 438-464
2- Heater, D., (A Brief History of Citizenship), Yurttaşlığın Kısa Tarihi, Çev. Meral Delikara Üst, Ankara 2007, s. 17.
3- Osmanağaoğlu, C., Tanzimat Dönemi İtibarıyla Osmanlı Tâbiiyetinin (Vatandaşlığının) Gelişimi, İstanbul 2004.
4- Aybay, R., 1998 Teba-i Osmaniye den TC Yurttaşına Geçişin Neresindeyiz , 75 Yılda Tebaa dan Yurttaşa Doğru, Ed. A. Ünsal, İstanbul, Tarih Vakfı Yayınları.
5- Bağlı, M.; Özensel, E., 2013 Çokkültürlü Vatandaşlık, Konya, Çizgi Kitabevi Yayınları.
6- Braubakers, R.: 2009 Fransa ve Almanya da Vatandaşlık ve Ulus Ruhu, Ankara, Dost Kitabevi Yayınları,
7- Caymaz, B., 2007 Türkiye de Vatandaşlık Resmi İdeoloji ve Yansımaları, İstanbul, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları.
8- Coşkun, V., 2009 Cumhuriyet Anayasalarında Vatandaşlık , Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, Cilt 12 Sayı: 16- 17-18-19 s.1-21.
9- Çayır, K., 2014 Ders Kitaplarında Kimlik, Yurttaşlık, Haklar, İstanbul, Tarih Vakfı Yayınları.
10- Erdem, F.H., 2012 Anayasal Vatandaşlık ve Yeni Anayasa , Liberal Düşünce Dergisi, Yıl 17, Sayı 66, Bahar 2012, s.49-66.
11- Göktürk, E.D.T., 2006 Dünden Yarına Yurttaşlık 21.Yüzyılda Yurttaşlık, Ulusal Devlet ve Küreselleşme, İstanbul, Sosyal Araştırmalar Vakfı Yayınları.
12- Habermas, J., 2019 Öteki Olmak Ötekiyle Yaşamak, Çev. İlknur Aka, İstanbul, Yapı Kredi Yayınları.

Anlatım, seminer, grup çalışmaları, beyin fırtınası, tartışma, rapor hazırlama

1 ODV Ödev
2 SNM Sunum