: Güvenlik Stratejilerinde Güncel Yaklaşımlar

Stratejik Araştırmalar Yüksek Lisans

PROF. DR. TÜRKMEN TÖRELİ

Stratejik Araştırmalar Yüksek Lisans

Bu dersin amacı; uluslararası güvenlik çalışmalarında başlıca yaklaşımları ve güncel olayları, hem teorik hem de politika-yönelimli perspektiflerden incelemektir. Ders güvenlik çalışmalarının evrimini tanıtacak ve farklı güvenlik tanımları hakkında bir kavrayış sağlayacaktır. Realist yaklaşım, Kopenhag Okulu, Eleştirel Güvenlik Çalışmaları ve İnsan Güvenliği yaklaşımları incelendikten sonra, uluslararası terörizm, kitle imha silahları, asimetrik savaş, gayri nizami harb ve çevre güvenliği gibi güvenlik konuları analiz edilecektir.

1   Güvenlik çalışmaları literatürüne hakim olmak için uluslararası güvenlik hakkındaki geleneksel ve alternatif görüşleri kavramak.
2   Uluslararası ilişkiler üzerindeki etkilerini anlamak için temel güncel uluslararası ilişkiler konularını kavramak.
3   Vaka analizi yapmak üzere güncel uluslararası güvenlik sorunlarını kavramak.
4   Sözlü bir sunum hazırlamak amacıyla bir grubun üyesi olarak araştırma yürütme becerisi kazanmak.
5   Grup çalışmasını sunmak için sunum becerileri kazanmak.

1 Güvenlik Çalışmalarına Giriş: Geleneksel Yaklaşımlar
2 Güvenlik Çalışmalarına Giriş: Eleştirel Yaklaşımlar
3 Zorlayıcı Diplomasi ve İnsani Müdahale
4 Sert Güç Unsurları
5 Kitle İmha Silahları
6 Terörizm
7 Uluslararası Suç
8 Mid-term
9 Yumuşak Güç Unsurları
10 Kamu Diplomasisi
11 Ekonomi Güvenliği
12 Enerji Güvenliği
13 Çevre Güvenliği
14 İnsan Güvenliği ve Toplumsal Cinsiyet
15 Grup Sunumları
16 Final

Aydın, M. & Atalaya A. H. (2912). Strateji ve Güvenlik, T.C. Anadolu ÜniversitesiYayını No: 2731 Açıköğretim Fakültesi Yayını No: 1692 , Eskişehir.
Clausewitz, Carl von (1999). Savaş Üzerine. çev. H. Fahri Çeliker.Özne yayınları: İstanbul.
Sun-Tzu, (2004). Savaş Sanatı, (der.Thomas Cleary, çev. Adil Demir). Kastaş Yayınları: İstanbul.
Turan, İ. (1971). NATO itifakının Stratejik ve Siyasi Sorunları. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Yayını: İstanbul.
Aydın, M. (2001). Barış Çalışmaları ve Çatışmaların Çözümü. Ankara: ASAM.
Akad, M. T.(1992). 20.Yüzyıl Savaşları: Stratejik, Taktik, Teknolojik ve Jeopolitik Yönleriyle Kastaş Yayınları: İstanbul.
Aral, B. (2007). Asimetrik Saldırı Savaşları, Siyaset ve Uluslararası Hukuk , Uluslararası ilişkiler, Cilt 4, Sayı 14.
Aksu, F. (2003). Türk-Yunan ilişkilerinde Güvenlik ve Güven Artt rma Çabalar , Cem Karadeli (der.), Soğuk Savaş Sonrasında Avrupa ve Türkiye. Ayraç Yayınları: Ankara.
Morgenthau, H. J.,(2008). Uluslararası Politika: Güç ve Barış Mücadelesi, (çev. Baskın Oran ve Ünsal Oskay). Türk Siyasi ilimler Derneği Yayınları: Ankara.

1. Ders anlatımı
2. Sınıf-içi tartışmalar
3. Grup çalışması: Öğrenciler gruplar oluşturacak, öğretim üyesine danışarak kararlaştırdıkları bir uluslararası güvenlik konusu hakkında çalışacaklardır. Grup çalışmasının nihai ürünü sınıf-içi bir sunum olacaktır.
4. Sunumlar

1 ARS ARASINAV
2 YYS YARIYIL SONU SINAVI
3 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + YYS* 0.60
4 BUT BÜTÜNLEME
5 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + BUT* 0.60

İlan edilecektir.

1. ÖÇ 1-3: Ara sınavda sorulacak sorular ile değerlendirilecektir.
2. ÖÇ 1-5: Finalde sorulacak sorular ile değerlendirilecektir.
3. ÖÇ 1-5: Hazırlanan ödev/sunum ile değerlendirilecektir.

1. Derslerin %70 ine katılım zorunluluğu bulunmaktadır.
2. Ders kapsamında hazırlanan sunum ve ödevlerin bilimsel etik ve enstitü kurallarına uygun olması gerekmektedir.
3. Derse katılmamış olmak ev ödevinin geç teslim edilmesi için geçerli bir mazeret olarak değerlendirilmeyecektir.

turkmen.toreli@deu.edu.tr

Pazartesi:11:00 - 12:00