: Avrupa'nın Ekonomik Bütünleşmesi ve Küresel Perspektif

Stratejik Araştırmalar Yüksek Lisans

PROF. DR. TÜRKMEN TÖRELİ

Stratejik Araştırmalar Yüksek Lisans

21. yüzyılda küreselleşmenin hızlanmasıyla birlikte dünyada Avrupa Birliği gibi uluslararası işbirliği örgütlerinin çoğaldığı gözlemlenmektedir. Avrupa Birliği ekonomik bütünleşme temeline dayanan bir bölgesel bütünleşme girişimidir. Derste, öğrencilerin küreselleşme ve bölgeselleşme ekseninde Avrupa ekonomik bütünleşmesinin gelişimini, dinamiklerini ve gelecek perspektiflerini kavrayabilmeleri ve güncel ekonomik gelişmeler ışığında stratejik analizler yapabilmeleri amaçlanmaktadır.

1   Ekonomik bütünleşme kuramını anlayabilmek
2   Avrupa bütünleşmesinin gümrük birliği, tek pazar ve ekonomik politikaların uyumlaştırılması aşamasını kavrayabilmek
3   Ekonomik bütünleşme türlerini karşılaştırarak inceleyebilmek
4   AB'yi ekonomik bütünleşmesi açısından değerlendirebilmek
5   Ekonomik bütünleşmeyi tarihsel süreçte ele alıp günümüz Avrupa bütünleşmesinin gelişimini parasal birlik aşaması da dahil olmak üzere tartışabilmek
6   Küresel bazlı stratejik analizler yapabilmek

1 Ekonomik Bütünleşme Kavramının Tarihsel Gelişimi 1815-1945 Döneminde Avrupa Bütünleşmesi
2 Ekonomik Entegrasyonun Tarihsel Gelişimi: 1945 Sonrası: Avrupa Ekonomik Topluluğu'ndan Avrupa Birliği'ne
3 Ekonomik Bütünleşme, Bölgeselleşme ve Küreselleşme İlişkisi: Ülkeleri Bütünleşmeye Yönlendiren Nedenler - GATT Örneği
4 Ekonomik Bütünleşme, Bölgeselleşme ve Küreselleşme İlişkisi: 1990 Sonrası: Bölgesel Bütünleşmede Paradigma Değişimi, Bölgeselciliğin Küresel Dönemi
5 Bölgeselcilikte Nesil Yaklaşımı: AB'nin Bölgelerarası Ticaret Stratejileri
6 Gümrük Birliği - Ortak Ticaret Politikası - Avrupa Tek (İç) Pazarının Gelişimi
7 Tek (İç) Pazarın Temel Özgürlükleri: Malların Serbest Dolaşımı - Tek (İç) Pazarın Temel Özgürlükleri: Hizmetlerin Serbest Dolaşımı, Üretim Faktörlerinin Serbest Dolaşımı
8 Ara Sınav
9 Ekonomik Bütünleşme Kavramı ve Türleri
10 Gümrük Birlikleri ve Etkileri: Kısa Vadeli (Statik) Etkiler - Gümrük Birlikleri ve Etkileri: Orta ve Uzun Vadede Görülen (Dinamik) Etkiler
11 Genişleme Sürecinde Türkiye AB Senaryoları : Göç, Büyüme, Yakınsama ve Tam Üyelik Perspektifleri
12 Optimum Para Sahası ve Parasal Birlik Kavramları - Avrupa Parasal Birliği
13 Küresel Ekonomik Kriz ve Avrupa Parasal Birliğine Yansımaları
14 Küresel Bir Aktör olarak Avrupa Birliği
15 Dönem Sunumları
16 Final

Appleyard, D. R., Field A. J. (1995). International Economics. Chicago: Second Edition, Von Hoffmann Press. Inc.
Arat, T. S. (1995). Avrupa Birliği ile Türkiye Arasındaki İlişkiler ve Gümrük Birliği nin Yeri. A.Ü. Hukuk Fakültesi Dergisi, Cilt 44:1-4.
Balkır, C. (2000). Kimlikler Avrupa sı Üzerine Düşünceler. Yeni Türkiye Avrupa Birliği Özel Sayısı. Ankara. Yeni Türkiye Yayınları.
Bayraktutan Y. (2003). Global Ekonomide Bütünleşme Trendleri-Bölgeselleşme ve Küreselleşme. Ankara. Nobel Yayın Dağıtım.
Bayraktutan Y. ve Bayraktar Y. (2004). Avrupa Bütünleşmesinde Parasal Birlik ve Türkiye. Ankara. Roma Yayınları.
Berksoy T. - Işık, A. (2004). Avrupa Birliği Fikrinin Doğuşu, Gelişim Süreci ve Türkiye nin Bu Süreçteki Yeri. Avrupa Birliği Üzerine Yazılar. Ankara. Sermaye Piyasa Kurulu Yayınları.
Canbolat, İ. S. (2002). Avrupa Birliği: Uluslarüstü Bir Sistemin Tarihsel, Teorik, Kurumsal, Jeopolitik Analizi ve Genişleme Sürecinde Türkiye ile ilişkiler. İstanbul.Alfa Yayınları.
Dedeoğlu, B. (1996). Adım Adım Avrupa Birliği. İstanbul. Çınar Yayınları
Edward N. (1992). The Economics of Europe, Macmillan Education Ltd. London.
Ertürk, E. (2002). Uluslararası İktisadi Birleşmeler. Vipaş A.Ş. Bursa.
Gökdere, A. (1988). Ekonomik Birleşmelerin Statik Refah Etkileri AET Açısından Yaklaşım. Ankara. Kasım. Tıpkı Basım.
Karluk, R. (2002b). Uluslararası Ekonomik Mali ve Siyasal Kuruluşlar. Ankara.Turhan Kitabevi. 5. Baskı.

1. Ders anlatımı
2. Teorik Tartışma
3. Vaka Analizi
4. Sunum

1 ARS ARASINAV
2 YYS YARIYIL SONU SINAVI
3 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + YYS* 0.60
4 BUT BÜTÜNLEME
5 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + BUT* 0.60

Whether the student has knowledge about the topics covered in the course, the ability to evaluate and discuss on the topics will be evaluated by midterm and final exams. Students' ability to follow, analyze and discuss current developments will be measured by the homework they prepare.

1. ÖÇ 1-3: Ara sınavda sorulacak sorular ile değerlendirilecektir.
2. ÖÇ 1-5: Finalde sorulacak sorular ile değerlendirilecektir.
3. ÖÇ 1-5: Hazırlanan ödev/sunum ile değerlendirilecektir.

1. Derslerin %70 ine katılım zorunluluğu bulunmaktadır.
2. Ders kapsamında hazırlanan sunum ve ödevlerin bilimsel etik ve enstitü kurallarına uygun olması gerekmektedir.
3. Derse katılmamış olmak ev ödevinin geç teslim edilmesi için geçerli bir mazeret olarak değerlendirilmeyecektir.

turkmen.toreli@deu.edu.tr

Pazartesi: 11:00 - 12:00