: KÜLTÜREL VE DOĞAL MİRAS

Turizm İşletmeciliği

DOÇ. DR. İLKAY TAŞ GÜRSOY

Turizm İşletmeciliği

Ders, etik, turizm ve dünya mirası perspektifiyle kültürel ve doğal miras yönetimi için gerekli altyapıyı sağlamayı amaçlamaktadır.

1   Doğal miras,kültürel miras, somut kültürel miras, somut olmayan kültürel mirası birbirinden ayırabilme ve mirasın korunması hakkında bilgi sunma
2   Doğal ve kültürel mirasın korunmasına yönelik uluslararası sistemin doğuşu, gelişimi, işleyişi hakkında bilgiye sahip olmak
3   Türkiye'nin somut ve somut olmayan kültürel mirasını ve doğal miras öğelerini açıklayabilme
4   Dünya somut kültür mirası ve somut olmayan kültür mirası hakkında bilgi sunma ve istatistiki verilerle açıklayabilme

1 Doğal ve Kültürel Miras: Kavramsal Çerçeve-Tanım, unsurlar Dijital trendlerin kültürel miras turizmine etkisi
2 Doğal ve Kültürel Mirasın Korunmasına yönelik Uluslararası Çerçeve- Sistem, kurumlar, doğuşu- gelişimi Kentsel yapılar (Örnek olay tartışmaları)
3 UNESCO doğal ve kültürel mirası koruma sistemi-kurumların işleyişi ve adaylık süreci, yardımlar
4 UNESCO doğal ve kültürel mirası koruma sistemi-kurumların işleyişi ve adaylık süreci, yardımlar Festivaller (Örnek olay tartışmaları)
5 Etik ve Miras: antroposentrik etik nedir Turizm için Küresel Etik Kodlar
6 Somut olmayan Kültürel Mirasın Korunması
7 Yaşayan insan hazineleri
8 Somut kültürel mirasın korunması
9 Türkiye'nin UNESCO listesibnde yer alan somut kültür miras öğeleri
10 Türkiye'nin UNESCO listesinde yer alan somut olmayan kültür miras öğeleri
11 UNESCO kültür mirası listesinden farklı ülkelerden miras incelemeleri 1
12 UNESCO kültür mirası listesinden farklı ülkelerden miras incelemeleri 2
13 İstatistiklerle dünya mirasına bakış: Kültürel, doğal miras ve turizm, örnek incelemeleri
14 Revizyon
15 Final sınavı
16 Final sınavı

Azzopardi, E., Kenter, J. O., Young, J., Leakey, C., O'Connor, S., Martino, S., ... & Pita, C. (2023). What are heritage values Integrating natural and cultural heritage into environmental valuation. People and Nature, 5(2), 368-383.
Cranmer, E. E., tom Dieck, M. C., & Jung, T. (2023). The role of augmented reality for sustainable development: Evidence from cultural heritage tourism. Tourism Management Perspectives, 49, 101196.
UNESCO World Heritage Center: http://whc.unesco.org/

Avrupa Birliği, Links between Natural and Cultural heritage, http://ec.europa.eu/environment/nature/natura2000/management/links_natural_cultural_heritage_en.htm

David Lowenthal (2005) Natural and cultural heritage, International Journal of
Heritage Studies, 11:1, 81-92.

UNITAR Series: http://www.unitar.org/hiroshima/management-and-conservation-of-world-heritage-sites UNITAR Series

Labadi, S. (2013). UNESCO, cultural heritage, and outstanding universal value: Value-based analyses of the World Heritage and Intangible Cultural Heritage Conventions.

Reisinger, Y., & Turner, L. (2003). Cross-Cultural Behavior in Tourism: Concepts and Analysis. Oxford, U.K.: Butterworth Heinemann.

Sigala, M., & Leslie, D. (2005). International Cultural Tourism Management: Implications and Cases. Oxford, U.K.: Butterworth Heinemann.

Ders Anlatımı. Bireysel ve Grup Ödev sunumu. Örnek olay çözümlemeleri.

1 ARS ARASINAV
2 FN Final
3 BNS BNS VZ*0.40+FN * 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ*0.40+BUT * 0.60

1.Vize Sınavı: Vize sınavı ders içeriğindeki konuları ve haftalık ödevleri kapsamaktadır (%40).
2.Final Sınavı: Sınav ders içeriğindeki tüm konuları kapsayacaktır. Öğrenciler ders içinde yer alan tartışma, uygulama ve örnek olay çalışmalarından da sorumludur (%60).

Sınavlar, ders etkinlikleri

1. Derslerin %70 ine katılım zorunludur.
2. Her türlü intihal girişimi ve fiili disiplin cezası ile sonuçlanır.
3. Öğrencilerin okuma listesine gereken önemi vermesi gerekmektedir.
4. Öğrencilerin ders içi tartışmalara dâhil olmaları beklenmektedir.

ilkay.tas@deu.edu.tr

Çarşamba / 10.00-13.00