: Sıvı Biyopsiler

Temel Onkoloji Doktora

PROF. DR. ZEKİYE SULTAN ALTUN

Temel Onkoloji Doktora

Onkoloji alanında ki yeni gelişmeler ışığında sıvı biyopsiler ve kullanım alanları hakkında temel bilgilerin kazanılması ve konu ile ilgili yapılacak proje ve bilimsel çalışmaların sürdürülebilmesidir.

1   Sıvı biyopsileri ve kanser ilişkisini güncel temel bilgiye sahip olarak ifade edebilir.
2   Sıvı biyopsiler ve kanser ile ilişkisinin biyolojisi ve kanser biyolojisi konusunda bilgi sahibi olur ve genel hatlarıyla bu konuları kavrar
3   Sıvı biyopsiler ve kanser ile ilişkisi konusunda laboratuvarda kullanım alanlarını ve bu biyopsilerin analiz basamakları ile ilgili bilgi sahibi olur ve genel hatlarıyla bu konuları kavrar.
4   Sıvı biyopsiler ve kanser ile ilişkisini kanseri ilgilendiren problemlerin tanısı, tedavisi veya önlenebilmesi amacıyla kullanabilir, ilgili çalışmaları araştırabilir, sorgulayabilir ve/veya uygulayabilir olması.
5   Sıvı biyopsiler ve kanser ile ilgili ihtiyaçlarını belirleyebilme ve bu doğrultuda projeler oluşturabilme yeteneklerine sahip olması ve ulusal/uluslararası projelerde araştırmacı olarak rol alması, çalışmaları sorgulayabilmesi ve interdisipliner araştırmalar yapması

1 Sıvı biyopsilere giriş Prof. Dr. Zekiye S. Altun
2 Sıvı biyopsi kaynakları ve içerikleri Prof. Dr. Zekiye S. Altun
3 Dolaşan Tümör hücreleri ve moleküler özellikleri Prof. Dr. Zekiye S. Altun
4 Ekstrasellüler veziküller ve Moleküler Özellikleri Prof. Dr. Zekiye S. Altun
5 Serbest Tumör DNAsı ve Kanser Prof. Dr. Safiye Aktaş
6 Serbest Tumör ilişkili RNAlar ve kanser Prof. Dr. Zekiye S. Altun
7 Serbest Tumör ilişkili kodlamayan RNAlar ve kanser Prof. Dr. Zekiye S. Altun
8 Sıvı biyopsi analiz methodları Prof. Dr. Zekiye S. Altun
9 Sıvı biyopsilerde Sekanslama ile ultrasensitif mutasyon tespiti Prof. Dr. Safiye Aktaş
10 Sıvı Biyopsi çalışmalarında PCR temelli analizler Prof. Dr. Zekiye S. Altun
11 Sıvı Biyopsilerde protein temelli analizler Prof. Dr. Hilal Koçdor
12 Sıvı Biyopsilerde transkriptomik analizler Prof. Dr. Zekiye S. Altun
13 Sıvı biyopsi ile işkili veri analizi ve yorumlanması Prof. Dr. Zekiye S. Altun
14 Sıvı Biyopsilerin kanserde klinik kullanımı Dr. Öğr. üyesi Gökçen Şimşek
15 Kanserde sıvı biyopsi temelli tedaviler Dr. Öğr. üyesi Gökçen Şimşek

Cancer: Principles and Practice of oncology, 12th Edition, DE vita ,
Referanslar:
Diğer ders materyalleri: Medline, Embase, Web of Science ve diğer akademik tarama ortamları
Altun ZS. Rna dan Ve Proteoformlara Temel Araştirma Yöntemleri. Klinisyenler İçin Temel Onkoloji. 1. Baskı. Ankara: Türkiye Klinikleri; 2021. p.102- 5. 2021 e-Isbn: 978-625-401-395-9. Alix-Panabieres, C., and Pantel, K. (2014). Technologies for detection of circulating tumor cells: facts and vision. Lab on a chip 14, 57-62.
Ashworth, T.R. (1869). A case of cancer in which cells similar to those in the tumours were seen in the blood after death. Australian Medical Journal, 146-147.
Banys, M., Neubauer, H., Ruckhaeberle, E., and Fehm, T. (2014). Expression of Stem Cell and Epithelial-Mesenchymal Transition Markers in Circulating Tumor Cells of Breast Cancer Patients. BioMed research international.
Butler, T.P., and Gullino, P.M. (1975). Quantitation of cell shedding into efferent blood of mammary adenocarcinoma. Cancer research 35, 512-516.
Coumans, F.A., Siesling, S., and Terstappen, L.W. (2013). Detection of cancer before distant metastasis. BMC cancer 13, 283.
Fidler, I.J. (1970). Metastasis: guantitative analysis of distribution and fate of tumor embolilabeled with 125 I-5-iodo-2'-deoxyuridine. Journal of the National Cancer Institute 45, 773-782.
Fidler, I.J. (1973). The relationship of embolic homogeneity, number, size and viability to the incidence of experimental metastasis. European journal of cancer 9, 223-227.
Friberg, S., and Mattson, S. (1997). On the growth rates of human malignant tumors: implications for medical decision making. J Surg Oncol 65, 284-297.
Yu, M., Bardia, A., Aceto, N., Bersani, F., Madden, M.W., Donaldson, M.C., Desai, R., Zhu, H., Comaills, V., Zheng, Z., et al. (2014). Ex vivo culture of circulating breast tumor cells for individualized testing of drug susceptibility. Science 345, 216-220.Zhu L, Sun HT, Wang S, Huang SL, Zheng Y, Wang CQ, Hu BY, Qin W, Zou TT, Fu Y, Shen XT, Zhu WW, Geng Y, Lu L, Jia HL, Qin LX, Dong QZ. Isolation and characterization of exosomes for cancer research. J Hematol Oncol. 2020 Nov 10;13(1):152. doi: 10.1186/s13045-020-00987-
Husemann, Y., Geigl, J.B., Schubert, F., Musiani, P., Meyer, M., Burghart, E., Forni, G., Eils, R., Fehm, T., Riethmuller, G., et al. (2008). Systemic spread is an early step in breast cancer. Cancer cell 13, 58-68.
Jin, C., McFaul, S.M., Duffy, S.P., Deng, X., Tavassoli, P., Black, P.C., and Ma, H. (2014). Technologies for label-free separation of circulating tumor cells: from historical foundations to recent developments. Lab on a chip 14, 32-44.

Teorik ders anlatımı, konuların ders içi etkinliklerle, bilimsel literatür, sunum ve ödevlerle pekiştirilmesi ve tartışılması. Öğrencilerin ayrıca Sıvı biyopsiler ve kanser konusu ile ilgili araştırma önerisi hazırlayarak sunmaları gereklidir.

1 VZ Ara Sınav
2 PRJ Proje
3 FN Final
4 BNS Başarı VZ* 0.30 + PRJ * 0.30 + FN* 0.40
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ* 0.30 + PRJ * 0.30 + BUT* 0.40

Doktora öğrencileri sıvı biyopsi ile ilgili dersler ve literatür vs tartışmalarına aktif olarak katılmalı. Öğrenciler sıvı biyopsiler ve kullanım alanı ile ilgili sınav olarak konu ile bilgileri değerlendirilecektir. Bunun yanında Sıvı biyopsiler ve kanser ile ilgili güncel konuları içeren kendisinin yazdığı ve gerçekte uygulanabilir bir araştırma oluşturarak sunmalıdır.

İlan edilecektir.

e-posta: zekiye.altun@deu.edu.tr, Tel: +90(232)4128204