: DEVRE TEORİSİ II

Elektrik - Elektronik Mühendisliği

DOÇ. DR. SERKAN GÜNEL

Elektrik - Elektronik Mühendisliği

İlk olarak birinci, ikinci ve daha yüksek dereceli devreler incelenecektir. Bu kapsamda devreler durum uzay yaklaşımı ile tartışılacaktır. Daha sonra frekans düzlemi devre analizi yöntemleri (Laplace ve Fourier dönüşümü tabanlı çözümlemeler, fazörler) ele alınacaktır. Temel frekans seçici devreler incelenecektir.

1   Dinamik devre elemanlarının temel uç bağıntılarını ifade edebilme ve bunları hesaplamalarda doğru kullanabilme.
2   Diferansiyel denklemler ve durum uzayı yaklaşımları kullanarak, birinci, ikinci ve daha yüksek dereceli devreleri çözümleyebilme.
3   Laplace ve Fourier dönüşümlerini devre çözümlerinde kullanabilme.
4   Sinüzoidal sürekli durum çözümlemelerinde, kompleks, gerçek ve reaktif güç kavramları da dahil olmak üzere fazörle ilgili gösterimleri kullanabilme.
5   Dengeli üç fazlı devrelerin çözümleyebilme.
6   Temel frekans seçici filtre tasarımı yapabilme.

EED 2311 - DEVRE TEORİSİ I

1 Kapasiteler, İndikatörler ve ortak indüktans
2 Birinci derece devreler
3 İkinci derece devreler
4 Durum denklemleri, Matris gösterim, Durum denklemlerinin çözümü
5 S-düzleminde devre çözümlemeleri için diferansiyel denklem çözümleri
6 S-düzleminde devre analizi
7 Fazör kavramı
8 Diferansiyel denklemlerin fazör kullanılarak çözülmesi, sürekli durum cevabı, empedans ve admitans kavramları,
9 Devrelerin sinüzoidal sürekli durum çözümlemeleri, İdeal transformatörler,
10 Sinüzoidal sürekli halde güç,
11 Üç fazlı devrelere giriş,
12 Devrelerin frekans cevabı
13 Bode diyagramları, s-düzlemi ve frekans düzlemi transfer fonksiyonlarının aralarındaki ilişkiler,
14 Rezonans, bir ve daha üstü dereceli bant geçiren ve bant süzen filtrelerin çözümlemesi,

Ders İçin Önerilen Kaynaklar:

1. J.N. Nilsson & S.A. Riedel, Electrical Circuits, 8+ Ed. Pearson Prentice Hall, 2008+
2. W. Hayt J. Kemmerly & S. Durbin, Electrical Circuit Analysis, McGrawHill, 2007+
3. L.O. Chua, C.A. Desoer and E.S. Kuh, Linear and Nonlinear Circuits, McGraw-Hill, 1987
4. C.L. Alexander and M. N. O. Sadiku, Electric Circuits 4+ Ed., 2009+
5. M Nahvi and J. Edminister, Schaum's Outline of Electrical Circuits, 5+ Ed. McGraw Hill

Ek materyaller
1. Dr. Serkan Günel tarafından sürekli olarak güncellenen ders notları (dersin çevrim içi sitesinden edinilebilir.)
2. Çevrim içi ders forumu

Açık tartışmalı sunumlar.
2 ara sınav, 1 final sınavı and 1 bütünleme sınavı.
Çevrimiçi ders platformunda soru-cevap tarzı aktif tartışmalar.
Ek puan için araştırma ve çözümleme ödevlerinin verilmesi.
Aktif takım çalışması oturumları

1 VZ1 1.Vize
2 VZ2 2.Vize
3 FN Final
4 BNS BNS VZ1 * 0.30 + VZ2 * 0.30 + FN * 0.40
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ1 * 0.30 + VZ2 * 0.30 + BUT * 0.40

Vize ve Final Sınav soruları öğrenme çıktılarını karşılayacak şekilde seçilecektir.
Bu ders için geçer bir harf notu almak için ders genel ortalamasının 40/100 olması şartı vardır. Final sınavı sonrası genel not ortalaması 40ın altında olan öğrenciler FF ile değerlendirilecektir. Ancak bu 40 üzerinde ortalamaya sahip öğrencilerin otomatik olarak dersi geçeceği şeklinde değerlendirilmemelidir. Sınıfın genel istatistiklerine bağlı olarak ortalaması 40ın hemen üstünde olan öğrencilerin FF veya FD ile değerlendirilmesi mümkündür.
Harf notları değerlendirilme sonuç istatistiklerinin doğasına bağlı olarak ve öğrencilerin ders içi katılımları göz önünde bulunarak verilecektir.

Mücbir sebepler dışında bu derste sıkı bir devam zorunluluğu politikası uygulanmaktadır.

Koordinatör : Doç.Dr. Serkan Günel
Email: serkan.gunel@deu.edu.tr
Dr. Günel ile ders, yönetmelik ve kurallar ve ilişkili laboratuvarlar için e-posta aracılığı ile istediğiniz zaman iletişim kurabilirsiniz.
Derse ilişkin olarak ayrıca dersin çevrim içi sitesini kullanabilirsiniz.
Derse ilişkin tüm duyurular çevrim içi site üzerinden yapılacaktır. Bu duyuruların bir kopyasını ayrıca e-posta ile alabilmek için öğrenci işlerine bildirdiğiniz e-postanın güncel ve aktif bir hesaba ilişkin olduğuna emin olunuz.

Dönem başında en az iki saatlik ofis saati çevrim içi site üzerinden bildirilecektir.

Ders anlatımı 14 4 56
Final sınavına hazırlık 1 10 10
Vize sınavına hazırlık 2 5 10
Haftalık ders öncesi/sonrası hazırlıklar (ders materyallerinin, makalelerin okunması vb.) 12 2 24