: LABORATUVAR I

Elektrik - Elektronik Mühendisliği

PROF. DR. MUSTAFA ALPER SELVER

Elektrik - Elektronik Mühendisliği

Dersin amacı temel elektrik mühendisliği ölçüm araçları ve yöntemlerin tanıtılmasıdır. Gerilim, akım ve direnç ölçümleri; osilaskopun çalışma teorisi ve osilaskop tabanlı ölçüm teknikleri tanıtılacaktır. Kontrollü deneylerle temel direnç devrelerinin tasarım ve gerçeklemeleri incelenecektir. Ek olarak SPICE tabanlı devre çözümlemeleri tanıtılacaktır.

1   Voltmetre, ampermetre ve ohmmetre kullanarak, gerilim akım ve direnç ölçümlerini temel devreler üzerinde yapabilmek,
2   Osilaskop çalışma teorisini somut bir şekilde kavramış olmak, osilaskop ile temel zamanlama ve genlik ölçümleri yapabilmek,
3   İşaret üreticileri ve güç kaynaklarını kullanabilmek,
4   Temel devreleri fiziksel olarak gerçekleyebilmek ve bunlar üzerinde ölçümler yapabilmek,
5   Temel devre benzetimleri yapabilmek ve bunların sonuçlarını yorumlayabilmek
6   Etkin olarak laboratuvar raporları oluşturabilmek, yazılı raporları anlayabilmek, tasarım ve üretim raporları oluşturabilmek,
7   Laboratuvar güvenlik koşulları ve prosedürleri konusunda bilgi sahibi olmak

1 Laboratuvara giriş ve güvenlik prosedürleri
2 Temel ölçümler
3 Grafitin öz direnç ve öz iletkenliğinin ölçülmesi
4 Direnç karakteristiğinin çıkarılması
5 Osilaskop sunumu
6 Osilaskop ve işaret üretici sunumu
7 Vize, Mazeret Deneyleri
8 Işığa duyarlı direnç ölçümleri
9 SPICE benzetimlerine giriş sunumu
10 Değişken ve doğrusal olamayan direnç karakteristikleri
11 Zayıflatıcı tasarımı
12 SPICE ile parametrik çözümleme ve doğrusal olmayan devrelerin benzetimi
13 İki kapılı devreler ve iletim parametreleri, Monte Carlo benzetimleri
14 Mazeret Deneyleri

Ders İçin Önerilen Kaynaklar:
1. J.N. Nilsson & S.A. Riedel, Electrical Circuits, 8+ Ed. Pearson Prentice Hall, 2008+
2. W. Hayt J. Kemmerly & S. Durbin, Electrical Circuit Analysis, McGrawHill, 2007+
3. L.O. Chua, C.A. Desoer and E.S. Kuh, Linear and Nonlinear Circuits, McGraw-Hill, 1987
4. C.L. Alexander and M. N. O. Sadiku, Electric Circuits 4+ Ed., 2009+
5. M Nahvi and J. Edminister, Schaum's Outline of Electrical Circuits, 5+ Ed. McGraw Hill

Materyaller:
1. Ders çevrim içi sitesinden indirilecek olan laboratuvar föyleri
2. Dr. Serkan Günel in güncel ders notları (çevrim içi siteden indirilebilir)
3. Dersin çevrim içi forumu

Açık tartışmalı laboratuvar deneyleri
Laboratuvar içi gösterim ve sunumlar
Değerlendirmeye tabii ön çalışma ve deney raporları
Çevrim içi ders forumu üzerinde soru cevap tarzı tartışmalar
Aktif grup çalışması oturumları

1 VZ Vize
2 UYG Uygulama
3 FN Final
4 BNS BNS VZ * 0.20 + UYG * 0.30 + FN * 0.50
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.20 + UYG * 0.30 + BUT * 0.50

Her laboratuvar deneyi ön hazırlık çalışması, laboratuvar içi çalışma ve deney sonrası raporlar dikkate alınarak değerlendirilecektir.

1. Her deneyin laboratuvar çalışması 40% Ön rapor + 40% Uygulama + 20% laboratuvar içi performans olmak üzere değerlendirilir.
2. Her deneyin sonuç raporu 20% Teorik hesaplamalar + 40% Uygulama ve Sonuçlar + 40% Yorumlar olarak değerlendirilir.
3. Her deneyin değerlendirmesi 50% laboratuvar çalışması + 50% Deney sonu raporu olarak değerlendirilir.
4. Bu ders için genel not ortalaması 60/100 altında olan öğrenciler doğrudan FF harf notu ile değerlendirilir.
5. 8/10 deneyden başarısız olan öğrenciler FF ile değerlendirilir. Bir deneyin başarılı sayılabilmesi için deneye katılınmış olması ve deneyde 60/100 üzerinde not almak gerekir.
6. Tüm bu şartları sağlayan öğrenciler doğrudan geçer not almış sayılmazlar. Harf değerledirmeleri öğrencilerin bağıl not dağılımlarının doğası gereği ve öğrencilerin laboratuvar çalışmalarında sergiledikleri aktifliğe göre verilecektir. 60 ın hemen üstünde değerlendirilen öğrenciler hala FD veya FF değerlendirmesi ile dersten başarısız olabilir.
7. Mücbir sebeplerden ötürü laboratuvarlara katılamamış, geçerli mazereti olan veya başarısız olmuş öğrencilere 2 kez mazeret deneyi yapma hakkı tanınmıştır.

Mücbir sebepler dışında bu derste sıkı bir devam zorunluluğu politikası uygulanmaktadır.

Koordinatör : Dr. Serkan Günel
Email: serkan.gunel@deu.edu.tr
Dr. Günel ile ders, yönetmelik ve kurallar ve ilişkili laboratuvarlar için e-posta aracılığı ile istediğiniz zaman iletişim kurabilirsiniz.
Derse ilişkin olarak ayrıca dersin çevrim içi sitesini kullanabilirsiniz.
Derse ilişkin tüm duyurular çevrim içi site üzerinden yapılacaktır. Bu duyuruların bir kopyasını ayrıca e-posta ile alabilmek için öğrenci işlerine bildirdiğiniz e-postanın güncel ve aktif bir hesaba ilişkin olduğuna emin olunuz.

Dönem başında en az iki saatlik ofis saati çevrim içi site üzerinden bildirilecektir.

Laboratuvar 12 2 24
Deney ve Rapor Hazırlama 12 1 12