DERECE PROGRAMLARI

: Heykel Yüksek Lisans

Genel Tanım

Kuruluş (kuruluş tarihi, programın genel yapısı)

Heykel Bölümü Heykel Anasanat Dalı, 1988-1989 öğretim yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde başlayan, Lisansüstü programındaki eğitim ve öğretimini 2002 yılında kurulan Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü'nde sürdürmektedir.
Heykel bölümü Heykel Anasanat Dalı heykel eğitim ve öğretimini; Lisans, Yüksek Lisans ve Sanatta Yeterlik programlarından oluşan bir bütün olarak değerlendirmektedir. Program, iç içe geçmiş tanıma, deneme, araştırma ve özgünleşme süreçlerini kapsar. Alanında donanımlı, bilgi birikimine sahip, kendini ifade edebilen ve eserleriyle çağı yakalayan yaratıcı bireyler kazandırmayı hedeflemiştir.
Heykel Anasanat Dalı eğitim ve öğretim programı, Türkiye'de ve Dünya'da bu dalda eğitim yapan üniversitelerin lisans ve lisansüstü programları dikkate alınarak hazırlanmıştır.
Yüksek Lisans eğitimi tez ile tamamlanır.

Kazanılan Derece

Heykel Yüksek Lisans Derecesi

Derecenin Düzeyi

İkinci Düzey ( Yüksek Lisans Derecesi )

Kabul ve Kayıt Koşulları

Aynı veya ilgili disiplinlerde Lisans Derecesi, Not Döküm Belgesi (Transkript) ile lisans derecesinde kazanılan genel not ortalamasına sahip olmak gerekir. Konservatuvar programları ile Güzel Sanatlar Fakültelerinin sadece özel yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden programlarının enstitülerdeki Anasanat/ Anabilim/ Sanat ve Bilim Dallarına öğrenci kabulünde yüksek lisans programlarına başvurularda ALES şartı aranmaz. Kesin kabul, ilgili akademik birim komisyonunun değerlendirmesine bağlıdır. Uluslararası öğrencilerin kabul koşullarına Enstitü Yönetim Kurulu tarafından karar verilir.

Önceki Öğrenmenin Tanınması Hakkında Kurallar

Öğrencinin bir başka üniversitenin lisansüstü programına kayıtlı iken alıp başarılı olduğu derslerden Dokuz Eylül Üniversitesi nde aynı lisansüstü programına kayıt olduktan sonra hangi derslerin asgari ders yükünden sayılması ile ilgili dilekçesine istinaden, ders içeriklerini ve not döküm çizelgesini gösteren başvurusu, kayıt danışmanının önerisi, anasanat/ anabilim dalı başkanlığının görüşü ve enstitü yönetim kurulu kararıyla belirlenir. Değişim programlarına katılan öğrencilerin karşı üniversiteden aldıkları dersler seçimlik ya da zorunlu ders olarak kabul edilir.

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

2 yıl, 1 yılda 2 yarıyıl, her yarıyılda 15 hafta, 120 AKTS.

Program Profili (programın amacı, programın yapısı, yöneldiği alanlar, bölüm olanakları)

Heykel alanında çağın gerektirdiği teorik ve sanatsal donanıma sahip uluslar arası ve ulusal ortamda varlık gösterebilecek ülke ve dünya sorunlarından haberdar, katılımcı, yaratıcı, üretken bireyler kazandırmaktır. Yaşam boyu öğrenme-eğitim ilkesi çerçevesinde uzmanlık alanında bilgi üretme kavrayışına sahip, sürekli gelişmeye açık bireyler yetiştirmektir.

Temel Program Kazanımları

1   Heykel yaratım sürecinde alt yapıyı oluşturacak üst düzeyde sanatsal ve kültürel bilgi birikimine sahip olma,
2   Alanındaki teknik, malzeme ve yöntem konusundaki mesleki bilgi birikimini ve donanımını tanımlayabilme,
3   Uzmanlık konusundaki ilgili literatürü, mesleki terminoloji ve kavramları tarif edebilme,
4   Sanatsal çalışmalarının tüm sürecini planlayıp hayata geçirebilme,
5   Heykel uygulamaları için malzemeyi tanımlama, doğru seçme, şekillendirme, gerekli modern teknik ve donanımları kullanabilme,
6   Ulusal ve uluslararası düzeyde çalışmalarını değerlendirebilme, konumlandırabilme ve sunabilme,
7   Estetik değere sahip, özgün, yenilikçi, heykeller yaratma ve sergileyebilme becerisine sahip olma,
8   Alanında proje üretip yönetebilme,
9   Heykel alanıyla ile ilgili konularda yaşam boyu eğitim ve öğrenim ilkesi çerçevesinde kendini geliştirecek kaynaklara ulaşıp değerlendirebilme.
10   Heykel ile ilgili konularda alanındaki veya başka disiplinlerdeki uzmanlarla yazılı ve sözlü iletişim kurabilme, kendini ifade edebilme, takım çalışması yapabilme,
11   Alanıyla ilgili konularda problem çözme, sonuçlarını analiz etme ve bunları bilgi haline dönüştürüp bulgulardan sonuç çıkarabilme, mesleki sorumluluk ve etik bilinciyle yargıya varabilme,
12   Ulusal ve Uluslararası kültür sanat ve akademik ortamında güncel tartışmaları izleyip kavrayabilme, sanat alanındaki yeni yönelimlere açık olma,
13   Sanat çalışmalarının toplumsal ve kültürel etkilerinin bilincinde, sanatsal beğeninin gelişmesine özgün fikirleri ve yapıtlarıyla ulusal ve uluslararası düzeyde katkıda bulunabilme,
14   Sanatsal araştırma, yaratım süreci ve sonuçlarını farklı sunum biçimlerine (rapor, makale, tez, bildiri vb.) aktarabilme ve sunabilme.

Mezunların İstihdam Profilleri

Bu derece , kamu sektörü veya özel sektörde heykel sanatını icra etmek ve akademik alanlarda çalışmak için uzmanlık alanı sağlar.

Üst Derece Programlarına Geçiş

Programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, öğrenim gördükleri alanda veya ilgili bir alanda lisans derece programlarına başvurabilir ve bu programlara merkezi, ülke çapında bir Dikey Geçiş Sınavı (Dikey Geçiş Sınavı) ile erişim sağlayabilirler.

TYYÇ - Program Yeterlilikleri İlişkisi


Ders Yapısı ve Kredileri

Ders yapısı ve krediler için link aşağıdadır. Türkçe: https://debis.deu.edu.tr/ders-katalog/2021-2022/tr/bolum_1338_tr.html
D:Ders U:Uygulama L:Laboratuvar
B:Bahar Dönemi G:Güz Dönemi H:Her İki Dönem
1 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 GSE 5011 BİLİMSEL ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ VE YAYIN ETİĞİ ZORUNLU 3 0 0 5
G 0 - SEÇMELİ DERSLER SEÇMELİ - - - 25
TOPLAM:   30
 
1 .Dönem Seçmeli:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 HEY 5053 MODELAJ I SEÇMELİ 2 2 0 8
G 2 HEY 5055 DOĞRUDAN ANLATIM I SEÇMELİ 2 2 0 8
G 3 HEY 5057 MADALYON VE ÖDÜL HEYKELİ I SEÇMELİ 2 2 0 8
G 4 HEY 5067 ÜÇ BOYUTLU KARAKTER TASARIMI SEÇMELİ 2 2 0 8
G 5 HEY 5061 FORM ARAŞTIRMALARI I SEÇMELİ 2 2 0 8
G 6 HEY 5063 HEYKEL ÇÖZÜMLEMELERİ I SEÇMELİ 3 0 0 6
G 7 HEY 5065 SERBEST ANLATIM I SEÇMELİ 2 2 0 8
G 8 HEY 5059 HEYKEL VE RENK I SEÇMELİ 3 0 0 6
 
2 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 1 HEY 5096 Seminer ZORUNLU 0 2 0 3
B 0 - SEÇMELİ DERSLER SEÇMELİ - - - 27
TOPLAM:   30
 
2 .Dönem Seçmeli:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 1 HEY 5036 MODELAJ II SEÇMELİ 2 2 0 8
B 2 HEY 5040 MADALYON VE ÖDÜL HEYKELİ II SEÇMELİ 2 2 0 8
B 3 HEY 5056 DOĞRUDAN ANLATIM II SEÇMELİ 2 2 0 8
B 4 HEY 5068 KARAKTER TASARIMI UYGULAMALARI SEÇMELİ 2 2 0 8
B 5 HEY 5060 FORM ARAŞTIRMALARI II SEÇMELİ 2 2 0 8
B 6 HEY 5064 HEYKEL ÇÖZÜMLEMELERİ II SEÇMELİ 3 0 0 6
B 7 HEY 5066 SERBEST ANLATIM II SEÇMELİ 2 2 0 8
B 8 HEY 5058 HEYKEL VE RENK II SEÇMELİ 3 0 0 6
 
3.Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 HEY 5800 UZMANLIK ALANI ZORUNLU 2 0 0 3
G 2 HEY 5900 Tez Çalışması ZORUNLU 0 0 0 27
TOPLAM:   30
 
4.Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 1 HEY 5800 UZMANLIK ALANI ZORUNLU 2 0 0 3
B 2 HEY 5900 Tez Çalışması ZORUNLU 0 0 0 27
TOPLAM:   30
 

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Dersler, sanat eğitimi alanında yapılan lisansüstü eğitimin gereği olarak, yazılı sınav ve rapor sunumu gibi yöntemlere ek olarak sanat ve/ veya tasarım eseri ve/ veya projesi ile performans çalışmaları gibi değerlendirme yöntemleriyle tamamlanabilmektedir. Sınavlar, ölçme ve değerlendirmeler ile bunların notlandırılması her ders için farklılık gösterebilmektedir. Bu konuda detaylı bilgi öğretim planı içinde yer alan dersler bölümünde yer almaktadır. Ara sınav ve final sınavlarının yanı sıra derslerde raporlar, ödevler, seminer sunumları, sanat ve tasarım projesi ve performans çalışmaları gibi değerlendirme yöntemleriyle öğrencinin yarıyıl içindeki çalışma performansı da değerlendirmede kullanılabilir. Öğrencinin bir dersten başarılı sayılabilmesi için aldığı notun 100 üzerinden en az 75 olması gerekir. Öğrenci başarısız olduğu zorunlu dersleri tekrar almak zorundadır. Seçmeli derslerde başarısız olursa web kayıt danışmanının onayıyla o dersin yerine başka seçmeli ders alabilir. Seminer dersi, uzmanlık alanı ve tez çalışmasının yerel kredi sistemine göre kredisi olmayıp başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir.
Sınavlar ve geçme notları ile ilgili olarak Dokuz Eylül Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği ve Güzel Sanatlar Enstitüsü Lisansüstü Eğitim Öğretim ve Sınav Uygulama Esasları uygulanmaktadır. Ders değerlendirme kriterleri, o dersi veren öğretim üyesi (üyeleri) tarafından tanımlanır ve bilgi paketinde yer alan Ders Tanıtım Formunda verilir.

Mezuniyet Koşulları

Öğrenciler, bütün öğrenimleri boyunca, enstitüdeki ilgili yönetmelik, uygulama esasları ve diğer düzenleyici hüküm ve ilkeleri bilmekle, bunları öğrenmek için kendilerinden beklenen ilgi ve özeni göstermekle, öğretim, ders ve sınav programlarına, başarı durum çizelgelerine ve diğer hususlara ilişkin olarak enstitü yönetimi tarafından yapılan ve enstitü web sayfasında yer alan duyuruları izlemekle yükümlüdürler.

1-Öğrencinin, Yüksek lisans programında ders aşamasını tamamlayabilmesi için; en az 7 adet ders, en az 21 yerel kredi, 1 seminer dersi, en az 60 AKTS tamamlaması gerekir.
2- Derslerin yerel kredisi toplamda 21 krediden az olamaz.
3- Uzmanlık alanı, seminer ve tez çalışması AKTS hesaplamalarına dâhil olup yerel krediye sayılmaz.
4- Dersler, toplamda her yarıyıl en az 30 AKTS olacak şekilde planlanır.
5- Mezuniyet için en az 7 adet ders, en az 21 yerel kredi ve en az 120 AKTS gerekir.
Ders aşamasını, dört yarıyıl sonunda öğretim planında yer alan kredili derslerini ve seminer dersini başarıyla tamamlayamayan veya bu süre içerisinde yükseköğretim kurumunun öngördüğü başarı koşullarını/ölçütlerini yerine getiremeyen; azami süreler içerisinde ise tez çalışmasında başarısız olan veya tez savunmasına girmeyen öğrencinin yükseköğretim kurumu ile ilişiği kesilir.

Öğrencinin tezli yüksek lisans programından mezun olabilmesi için yüksek lisans öğrenimini tamamlayana kadar tezi ile ilgili en az bir (1) adet bilimsel makalesinin ulusal/uluslararası hakemli dergilerde yayımlanmış veya yayımlanmak üzere kesin kabul edilmiş olması veya tezi ile ilgili çalışmaları hakkında ulusal/uluslararası hakemli bilimsel etkinliklere en az bir (1) kere yayımlanmış tam metin bildiri ile katılmış olması veya lisansüstü eğitim öğretim yönetmeliğine uygun en az bir (1) adet sanat uygulaması/tasarım yapmış olması veya Üniversitenin başvuru sahibi olduğu ulusal/uluslararası patent/faydalı model başvurusunun bulunması mezuniyet şartı olarak aranır. Yüksek Lisans bilimsel yayınlarında öğrencinin mensup olduğu kurum Dokuz Eylül Üniversitesi (GSE) olarak gösterilmeli ve ilk iki isim arasında öğrenci yer almalıdır. (Yayınlar konusunda DEÜ Öğretim Üyeliği Kadrolarına Yükseltme Atama İlkeleri ve Uygulama Esaslarında belirtilen yayın tanımları kullanılır.)

Çalışma Şekli (tam zamanlı,yarı zamanlı,e-öğrenme)

Tam gün

Adres ve İletişim Bilgileri (program başkanı veya eşdeğeri)

Heykel Bölüm Başkanı
Prof. Arzu ATIL
e-posta: arzu.cakir@deu.edu.tr
Telefon: ( 232 ) 3016725
Bölüm Erasmus/DE Koordinatörü
Prof. Sevgi AVCI
e-posta: sevgi.avci@deu.edu.tr
Telefon: ( 232 ) 3016727