DERS ADI

: DÜNYA MUTFAKLARI

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
GMS 3034 DÜNYA MUTFAKLARI ZORUNLU 3 0 0 5

Dersi Veren Birim

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

GÖRKEM GİRGİN

Dersi Alan Birimler

Dersin Amacı

Türk ve dünya mutfaklarının özelliklerini, yöresel yemekleri ve sağlıkla ilişkisini değerlendirmektir

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Türk yöresel yemekleri ile ilgili yayın tarayabilme
2   Türk mutfağını diğer mutfaklardan ayıran özellikleri kavrayabilme
3   Farklı mutfakların yerel yemeklerini öğrenme
4   Kültürlerin mutfaklara olan etkilerini ilişkilendirebilme
5   Dünya'daki farklı kültürleri araştırabilme

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Uluslararası mutfağın genel özellikleri, Uluslararası mutfak organizasyonu, Uluslararası doğrama teknikleri, Uluslararası temel pişirme yöntemleri
2 Rus ve Orta Asya mutfağının genel özellikleri, kullanılan malzemeler, baharatlar, temel tatlar,terimler ve yemek örneklerini inceleme
3 Çin ve Uzakdoğu mutfağının genel özellikleri, kullanılan malzemeler, baharatlar, temel tatlar, terimler ve yemek örneklerini inceleme
4 Fransız mutfağının genel özellikleri, kullanılan malzemeler, baharatlar, temel tatlar, terimler ve yemek örneklerini inceleme
5 İtalyan mutfağının genel özellikleri, kullanılan malzemeler, baharatlar, temel tatlar, terimler ve yemek örneklerini inceleme
6 Meksika ,Hindistan ve Orta Doğu mutfağının genel özellikleri kullanılan malzemeler, baharatlar, tatlar,terimler ve yemek örneklerini inceleme
7 Ara Sınav
8 Ara Sınav
9 Orta Asya Mutfağı soğuk ve sıcak ordövr, çorba,ana yemek ve tatlı yapımı
10 Çin Mutfağı soğuk ve sıcak ordövr, çorba,ana yemek ve tatlı yapımı
11 Fransız Mutfağı soğuk ve sıcak ordövr, çorba,ana yemek ve tatlı yapımı
12 İtalya Mutfağı soğuk ve sıcak ordövr, çorba,ana yemek ve tatlı yapımı
13 Orta Doğu Mutfağı soğuk ve sıcak ordövr, çorba,ana yemek ve tatlı yapımı
14 Hindistan Mutfağı soğuk ve sıcak ordövr, çorba,ana yemek ve tatlı yapımı
15 Dönem Sonu Sınav
16 Dönem Sonu Sınav

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Boyut Yayın Grubu. Dünya Yemekleri Serisi. İstanbul: Boyut Yayıncılık
Boyut Yayın Grubu Şef Akademisi . İstanbul: Boyut Yayıncılık
Uygulamalı Yemek Yapma Temel Tekniği- Cemal Türkan Gastronomi görsel öğrenim kursu el kitabı

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ARS ARASINAV
2 YYS YARIYIL SONU SINAVI
3 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + YYS * 0.60
4 BUT BÜTÜNLEME
5 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + BUT * 0.60


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

İlan Edilecektir.

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan Edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 12 3 36
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 12 6 72
Vize Sınavına Hazırlık 1 7 7
Final Sınavına Hazırlık 1 8 8
Final Sınavı 1 1 1
Vize Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 125

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6
ÖK.15
ÖK.24
ÖK.35
ÖK.4
ÖK.55