DERS ADI

: HİJYEN VE SANİTASYON

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
GMS 1006 HİJYEN VE SANİTASYON ZORUNLU 3 0 0 4

Dersi Veren Birim

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

DR.ÖĞR.ÜYESİ GÖZDE TÜRKÖZ BAKIRCI

Dersi Alan Birimler

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Amacı

Öğrencilerin hijyen, sanitasyon, gıda güvenliği, gıda kalitesi, gıdalarda bulunan mikroorganizmalar ve gelişimini etkileyen faktörler, gıda kaynaklı enfeksiyonlar ve zehirlenmeler hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamaktır.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Gıda güvenliği ve kalitesi hakkında bilgi sahibi olma
2   Gıdalarda bulunan mikroorganizmalar ve gelişimini etkileyen faktörleri algılayabilme
3   Gıda kaynaklı enfeksiyonlar ve zehirlenmeleri tanımlayabilme
4   Hijyen ve sanitasyon kavramlarını öğrenme
5   İşletme ve çalışan hijyeninin önemini kavrayabilme

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Gıda Güvenliği ve Kalitesi
2 Gıda Güvenliği ve Kalitesi
3 Gıdalarda bulunan mikroorganizmalar ve gelişimini etkileyen faktörler
4 Gıdalarda bulunan mikroorganizmalar ve gelişimini etkileyen faktörler
5 Gıda Kaynaklı Enfeksiyonlar ve Zehirlenmeler
6 Gıda Kaynaklı Enfeksiyonlar ve Zehirlenmeler
7 Ara Sınav
8 Ara Sınav
9 Hijyen ve Sanitasyon
10 Hijyen ve Sanitasyon
11 İşletme Hijyeni
12 İşletme Hijyeni
13 Çalışan Hijyeni
14 Çalışan Hijyeni
15 Dönem Sonu Sınav
16 Dönem Sonu Sınav

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Prof. Dr. Nilüfer Koçak, Yiyecek İçecek İşletmelerinde Gıda Ve Personel Hijyeni, İSBN 978-9944-223-24-9, Ankara, 2015, Detay Yayıncılık
Prof. Dr. Sıdıka Bulduk, Yrd. Doç. Dr. Emre Özgür Bulduk, Gıda Ve Personel Hijyeni, İSBN 978-975-8326-71-6, Ankara, 2014, Detay Yayıncılık

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ARS ARASINAV
2 YYS YARIYIL SONU SINAVI
3 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + YYS * 0.60
4 BUT BÜTÜNLEME
5 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + BUT * 0.60


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

Ara sınav ve yarıyıl sonu sınavı

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Dokuz Eylül Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği
Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Öğretim ve Sınav Uygulama Esasları

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

gozde.turkoz@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Pazartesi 12:00-13:00
Salı 12:00-13:00
Çarşamba 12:00-13:00

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 12 3 36
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 12 4 48
Vize Sınavına Hazırlık 1 2 2
Final Sınavına Hazırlık 1 3 3
Sunum Hazırlama 4 2 8
Final Sınavı 1 1 1
Vize Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 99

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6
ÖK.14
ÖK.23
ÖK.33
ÖK.43
ÖK.53