DERS ADI

: TEMEL PİŞİRME TEKNİKLERİ

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
GMS 3047 TEMEL PİŞİRME TEKNİKLERİ ZORUNLU 2 2 0 5

Dersi Veren Birim

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

DR.ÖĞR.ÜYESİ GÖZDE TÜRKÖZ BAKIRCI

Dersi Alan Birimler

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Amacı

Bu derste hiyerarşik yapıya göre mutfak çalışanların iş tanımlarını yapma, uluslararası doğrama ve pişirme yöntemlerini kullanarak çeşitli yemekler hazırlama yeterliliklerini kazandırmak amaçlanmaktadır.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Doğrama tekniklerini kavrayabilme ve uygulayabilme
2   Fond, sos ve çorbalar hakkında bilgi sahibi olma ve yapabilme
3   Mutfakta ekipmanlarının işlevleri ve özelliklerini kavrayabilme
4   Mutfak planlamasını, bölümlerini ve iş organizasyonunu açıklayabilme
5   Pişirme yöntemlerini kavrayabilme ve uygulayabilme

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Temel mutfak bilgileri
2 Doğrama ve pişirme yöntemleri
3 Doğrama ve pişirme yöntemleri
4 Doğrama ve pişirme yöntemleri
5 Besin işleme ve saklama yöntemleri
6 Besin işleme ve saklama yöntemleri
7 Soslar / Ara sınav
8 Çorbalar / Ara sınav
9 Et ve et ürünleri
10 Sebze ve meyveler
11 Aperatifler
12 Garnitürler
13 Kuru baklagiller ve tahıllar
14 Ekmek ve unlu mamüller
15 Dönem sonu sınav
16 Dönem sonu sınav

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Türkan C. (2009) Yemek Repertuarı, Ankara: Sistem Ofset
Türkan C. (2007) Uygulamalı Yemek Yapma Tekniği, İstanbul : İnkılap Yayınları
MSA Profesyonel Aşçılık Reçeteleri(2011), M.S.A. Yayınları
Willams C.(2011) Mutfak Sırları, İstanbul : Ntv Yayınları
Ojugo C. (2009) Practival Food and Bavarege Cost Control, NY:Delmar Ltd.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım, uygulama, sunum

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ARS ARASINAV
2 YYS YARIYIL SONU SINAVI
3 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + YYS * 0.60
4 BUT BÜTÜNLEME
5 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + BUT * 0.60


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Dokuz Eylül Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Öğretim ve Sınav Uygulama Esasları

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

gozde.turkoz@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Çarşamba 13:00-15:00

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Uygulama 12 4 48
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 12 5 60
Vize Sınavına Hazırlık 1 7 7
Final Sınavına Hazırlık 1 8 8
Vize Sınavı 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 125

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6
ÖK.15
ÖK.25
ÖK.35
ÖK.45
ÖK.55