DERS ADI

: YİYECEK-İÇECEK MALİYET MUHASEBESİ

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
GMS 3009 YİYECEK-İÇECEK MALİYET MUHASEBESİ ZORUNLU 3 0 0 3

Dersi Veren Birim

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

DOÇ.DR. HAKAN ÖZKAYA

Dersi Alan Birimler

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Amacı

İşletmelerde üretilen yiyecek ve içeceklerin toplam ve birim maliyetlerinin hesaplanması ve alınan kararlarda başta maliyet bilgisi olmak üzere finansal bilgilerden etkin biçimde yararlanılması

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Maliyet davranışlarını kavrayabilme
2   Maliyet-hacim-kar analizi yapabilme
3   Birim maliyet hesaplayabilme
4   Basit maliyet kontrolü raporlarını hazırlayabilme
5   Finansal bilgileri karar vermede kullanabilme

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Maliyet Muhasebesi, Yönetim Muhasebesi ve Maliyet Kontrolü (Cost Control)
2 Temel Maliyet Kavramları
3 Üretim Maliyet Unsurları ve Maliyetlerin Sınıflandırılması
4 Üretim Maliyet Unsurları 2
5 Maliyet-Hacim-Kar Analizleri
6 Reçete Maliyetlemesi
7 Ara Sınav
8 Ara Sınav
9 İşçilik Maliyetleri
10 Maliyet-Hacim-Kar Analizleri 2
11 Maliyet Kontrolü
12 Satış Göstergeleri ve Maliyet Kontrolü
13 İşletme Kararları
14 İşletme Kararları 2
15 Dönem Sonu Sınav
16 Dönem Sonu Sınav

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

1. Prof. Dr. Adnan TÜRKSOY, Konaklama Yönetim Muhasebesi, Turhan Kitabevi, Ankara, 2011.
2. Yrd. Doç. Dr. Yaşar YILMAZ, Yiyecek İçecek Maliyet Kontrolü, Detay Yayıncılık, Ankara, 2007.
3. Prof. Dr. Mehmet Sarıışık, Yiyecek İçecek İşletmelerinde Maliyet Kontrolü Kavramlar, Uygulamalar ve Örnekler, Detay Yayıncılık, Ankara, 2021.


Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Konu önce teorik olarak anlatılır, daha sonra örnekler yardımıyla uygulama yapılır.

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ARS ARASINAV
2 YYS YARIYIL SONU SINAVI
3 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + YYS * 0.60
4 BUT BÜTÜNLEME
5 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + BUT * 0.60


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

Vize % 40, Final % 60.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Öğrenciler derste zamanında hazır bulunmalıdır.
Öğrenciler sınıfın ve okulun kurallarına uymalıdır.
Öğrenciler düzenli olarak derse devam etmelidir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

hakan.ozkaya@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Pazartesi 15:00-16:00

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 12 3 36
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 12 2 24
Vize Sınavına Hazırlık 1 10 10
Final Sınavına Hazırlık 1 10 10
Vize Sınavı 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 84

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6
ÖK.13
ÖK.2
ÖK.34
ÖK.445
ÖK.54