DERS ADI

: YEMEK STİLİSTLİĞİ VE FOTOĞRAFÇILIK

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
GMS 4040 YEMEK STİLİSTLİĞİ VE FOTOĞRAFÇILIK ZORUNLU 3 0 0 5

Dersi Veren Birim

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

PROF.DR. YILMAZ AKGÜNDÜZ

Dersi Alan Birimler

Dersin Amacı

Yemek Stilistliği ve Yemek Fotoğrafçılığı nı teorik ve uygulamalı olarak öğretmek.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Ürünlerin fotoğraflanması için masa üstü kompozisyon oluşturabilecektir.
2   Yemek fotoğrafçılığına özel çekim tekniklerini tanımlayabilecektir.
3   Masa üstü objelerin fotoğraflanabilmesi için dogal ışığın kullanımını öğrenerek gerekli ışık ayarlarını uygulayabilecektir.
4   Yemek fotoğrafçılığında çekim öncesi planlamanın önemini açıklayabilecektir.
5   Kamera için tabak hazırlama tekniklerini uygulayabilecektir.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Yemek Fotoğrafçılığına Giriş Kamera Ayarları ve Modları
2 Yemek Fotoğrafçılığına Giriş Kamera Ayarları ve Modları
3 Yemek Fotoğrafçılığında Gün ışığını (Indoor) kullanma ve kontrol etme
4 Yemek Fotoğrafçılığında Gün ışığını (Indoor) kullanma ve kontrol etme
5 Kamera açıları
6 Kompozisyon teknikleri
7 Ara Sınav
8 Ara Sınav
9 Kompozisyon Teknikleri
10 Kompozisyon Teknikleri
11 Yemek Stilistliğine Giriş
12 Set kurarken dikkate alınacak temel öğeler
13 Yemek Fotoğrafında sahne ve hikaye yaratımı
14 Kamera için tabak hazırlama teknikleri
15 Yarıyıl Sonu Sınavı
16 Yarıyıl Sonu Sınavı

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

H. Dujardin, Plate to Pixel, Digital food Photography & Styling , (Wiley Publishing, 2011
L. Bellingham & J. A. Bybee, Food styling for photographers: A guide to creating your own appetizing art , (CRC Press, 2008)
Nicole S. Young, ` Food Photography: From Snapshots to Great Shots , chapter 7, p.201-270

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım, sunum, uygulama

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ARS ARASINAV
2 YYS YARIYIL SONU SINAVI
3 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + YYS * 0.60
4 BUT BÜTÜNLEME
5 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + BUT * 0.60


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

Bu ders temel tasarım ilkeleri doğrultusunda kamera için tabak hazırlama ve tasarlama konuları ile yemek fotoğrafçılığına ilişkin temel bilgi ve becerileri edinme temel değerlendirme kriteridir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

İlan edilecektir.

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 12 2 24
Uygulama 5 2 10
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 12 5 60
Vize Sınavına Hazırlık 1 10 10
Final Sınavına Hazırlık 1 10 10
Vize Sınavı 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 118

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6
ÖK.14
ÖK.25
ÖK.34
ÖK.44
ÖK.54