DERS ADI

: DÜNYA HALKLARI VE KÜLTÜRLERİ

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
UIB 3194 DÜNYA HALKLARI VE KÜLTÜRLERİ SEÇMELİ 3 0 0 5

Dersi Veren Birim

İşletme (UOLP-SUNY-Albany)

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

PROF.DR. ÖMÜR NECZAN ÖZMEN

Dersi Alan Birimler

İşletme (UOLP-SUNY-Albany)

Dersin Amacı

Dersin öncelikli amacı öğrencinin küreselleşmenin etkilerine rağmen dünya çapındaki kültürel farklılıkların öemli ölçüde devam ettiğini ve etkili olduklarını idrak etmesini sağlamaktır. Bu doğrultuda öğrencinin küresel ölçektre karşılaşılan farklı iş pratiklerinde kültürün etkisi konusunda da yeterli bilgi ve farkındakığa sahip olması amaçlanmaktadır. Bu temel amaçlar doğrultusunda dünyadaki ana kültür alanları kendilerine özgü özellikleri ve hassasiyetleri ile küresel kültüre olan katkıları ve uluslararası işletmecilik ortamındaki rolleri doğrultusunda incelenecektir.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Kültürel farklılıkların iş pratikleri üzerindeki etkilerine ilişkin argümanlar geliştirebilmek
2   Dünyadaki başlıca kültür ve medeniyet alanları tanıyarak bunların farklı iş pratikleri üzerindeki etkilerini anlayabilmek
3   Farklı girişimcilik modellerini kültürel ve tarihsel arkaplanları doğrultusunda inceleyerek yorumlayabilmek

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Giriş: Dünyadaki kültür/medeniyet alanları
2 Akdeniz kültür ve medeniyet alanı
3 Avrupa Batı ve anglosakson dünya
4 Doğu Avrupa, Rusya ve Slav dünyası
5 Orta Asya
6 Ortadoğu ve Güneydoğu Avrupa/Balkanlar
7 Hindistan
8 Uzakdoğu: Çin
9 Uzakdoğu: Japonya
10 Latin Amerika ve Hispanik Dünya
11 Sahraaltı Afrika
12 Dünya çapında kültürel fay hatları: Kuzey-Güney, Doğu-Batı

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

1. Ders materyalleri ilgili kitap ve makalelerden oluşacaktır

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

1. Ders anlatımı
2. Tartışma
3. Grup çalışmaları
1. Örnek olay incelemeleri

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ARS ARASINAV
2 ODV ODEV
3 YYS YARIYIL SONU SINAVI
4 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + ODV * 0.10 +YYS* 0.50
5 BUT BÜTÜNLEME NOTU
6 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + ODV * 0.10 + BUT* 0.50


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

1. Öğrenci, kültürel farklılıkların iş pratikleri üzerindeki etkilerini bildiğini açıkça ortaya koyacaktır;
2. Öğrenci, dünyadaki başlıca kültür ve medeniyet alanları tanıdığını ve bunların farklı iş pratikleri üzerindeki etkilerini bildiğini ortaya koyacaktır;
3. Öğrenci, farklı girişimcilik modellerini kültürel ve tarihsel arkaplanları ile birlikte tanıdığını ortaya koyacaktır.

Dersin Öğretim Dili

İngilizce

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

1. Dersler ağırlıklı olarak öğretim üyesinin anlatımına dayanmakla birlikte, her bir dersin yaklaşık % 20 lik kısmının öğrencilerin katılımıyla yapılması gerekmektedir. Öğrencilerin katılımı gerek anlatılan konulara, gerekse haftalık olarak yapılması gereken ön okumalara dayanacaktır. Bu sebeple öğrencilerin her derse hazırlıklı gelmeleri gerekmektedir.
2. Her türlü intihal girişimi ve fiili disiplin cezası ile sonuçlanır.
3. Derse devam zorunludur (% 70).

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

Kişisel webn sayfası: http://kisi.deu.edu.tr/omur.ozmen
E-mail: omur.ozmen@deu.edu.tr
Ofis: 115

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan Edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 12 3 36
Uygulama 0 0 0
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 12 2 24
Vize Sınavına Hazırlık 2 5 10
Final Sınavına Hazırlık 3 6 18
Diğer Kısa Sınavlara Hazırlık 0 0 0
Bireysel Ödev Hazırlama 1 20 20
Grup Ödevi Hazırlama 1 5 5
Sunum Hazırlama 0 0 0
Final Sınavı 1 1,5 2
Vize Sınavı 1 1,5 2
Diğer Kısa Sınav 0 0 0
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 117

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14
ÖK.145
ÖK.245
ÖK.345