DERS ADI

: İŞLETME

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
GMS 1003 İŞLETME ZORUNLU 3 0 0 4

Dersi Veren Birim

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

DR.ÖĞR.ÜYESİ DEMET BAĞIRAN ÖZŞEKER

Dersi Alan Birimler

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Amacı

Öğrencilere; işletmeciliğe ilişkin temel kavramları, işletmeciliğin gelişim sürecini, işletmenin kuruluş aşamasından başlayarak işletme aşamasını da kapsayacak biçimde gerçekleştirilen faaliyetleri öğretmek ve işletmenin çevre unsurları ile etkileşimini analiz etme yetkinliğini kazandırmak.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   İşletmeciliğe ilişkin temel kavram ve ilkeleri tanımlayabilme
2   İşletme türlerini ve özelliklerini sınıflandırabilme
3   İşletmelerin kuruluş aşamasından başlayarak işletme aşamasında dahil olduğu süreci açıklayabilme
4   İşletmenin iç ve dış çevre unsurları ve ve işletme amaçlarını bu kapsamda analiz edebilme
5   İşletmecilikle ilgili güncel gelişmeleri yorumlayabilme.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 İşletmeciliğin gelişimi
2 İşletmecilikle ilgili temel kavramlar
3 İşletme Çevresi
4 İşletmelerde Temel Kavramlar
5 İşletme türleri ve hukuki yapıları
6 İşletme Büyüklüğü
7 Yarıyıl İçi Sınavı
8 Yarıyıl İçi Sınavı
9 İşletmeler arası anlaşmalar ve birleşmeler
10 İşletmelerde Yatırım
11 İşletmelerde Maliyet
12 Temel işletmecilik fonksiyonları
13 Temel işletmecilik fonksiyonları arası ilişkiler
14 Temel işletmecilik fonksiyonları arası ilişkiler
15 Yarıyıl sonu sınavı
16 Yarıyıl sonu sınavı

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

İşletme Yönetimi I-II, Erdal Ünsalan, Bülent Şimşeker, 2012, Ankara, ss.326.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Ders anlatımı ve örnek analizi

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ARS ARASINAV
2 FN Final
3 BNS BNS VZ*0.40+FN * 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ*0.40+BUT * 0.60


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

Sınav sorularının yanıtlanmasında, öğrencilerin dersin konu ve kavramlarını anlama, aralarında nedensellik ilişkisi kurma, örnek verebilme, analitik düşünme ve ilgili terminolojiyi kullanma düzeyleri ölçülecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

1. Derslerin %70 ine katılım zorunludur.
2. Her türlü intihal girişimi ve fiili disiplin cezası ile sonuçlanır.
3. Öğrencilerin okuma listesine gereken önemi vermesi gerekmektedir.
4. Öğrencilerin ders içi tartışmalara dâhil olmaları beklenmektedir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

E-mail: demet.bagiran@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Çarşamba saat: 12:00-13:00

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 12 3 36
Vize Sınavına Hazırlık 1 5 5
Final Sınavına Hazırlık 1 9 9
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 12 2 24
Web'de Tarama ve Kütüphane Çalışması 12 2 24
Vize Sınavı 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 100

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12
ÖK.15
ÖK.25
ÖK.35
ÖK.45
ÖK.55