DERS ADI

: SANİTASYON VE HİJYEN

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
GMS 2003 SANİTASYON VE HİJYEN ZORUNLU 3 0 0 3

Dersi Veren Birim

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

DR. ÇAĞDAŞ SUNNA

Dersi Alan Birimler

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Amacı

Temizlik, dezenfeksiyon, hijyen ve sanitasyon kavramlarını öğretmek. Gıda hijyeni, personel hijyeni, işletme hijyeni, su hijyeni, atık bertarafı, güvenli gıda üretimi, patojen mikroorganizmaların gıdalar ve insanlar üzerindeki etkilerini öğretmek. İşletmeler için önem taşıyan gıda hijyeni, gıda mevzuatı ve kalite kontrol sistemleri konusunda işveren, yönetici ve personelin yasal ve etik sorumluluklarını kazandırmak.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Temizlik, hijyen, sanitasyon, dezenfeksiyon, sterilizasyon kavramlarını açıklar
2   Gıda, işletme ve personel hijyeninin önemini açıklar
3   Gıdalarda gerçekleşen mikrobiyal gelişmeleri, patojen bakteriler, parazitler ve virüsleri açıklar
4   Gıda muhafazası, gıda mevzuatı ve gıda kalite kontrol sistemlerini açıklar

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Hijyen ve sanitasyon giriş, tanım ve tarihçe
2 Atık bertarafı ve temiz suyun sağlanması
3 Hijyenik temizlik ve kişisel hijyen
4 Mutfak ve personel hijyeni
5 Temizlik maddeleri ve dezenfektanlar
6 Kimyasal tehlikeler
7 ARA SINAV
8 ARA SINAV
9 Gıda güvenliği ve hijyeni
10 Gıdalarda mikrobiyal gelişme ve bozulma
11 Patojen bakteriler, parazitler ve virüsler
12 Gıda muhafazası
13 Gıda mevzuatı
14 Gıda kalite kontrol sistemleri
15 FİNAL SINAVI

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Gıda Hijyeni ve Sanitasyon, Prof. Dr. Semra KAYAARDI, Sidas Yayınları, 2022
Gıda Endüstrisinde Hijyen ve Sanitasyon, Prof. Dr. Mustafa TAYAR, Dora Yayıncılık, 2014
Hygiene in Food Processing: Principles and Practice, H.L.M. LEVIEVELD, J. HOLAH, D. NAPPER, WoodHead Publishing, 2013

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Ders anlatımı, sunumlar ve ödevler

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ARS ARASINAV
2 FN Final
3 BNS BNS VZ*0.40+FN * 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ*0.40+BUT * 0.60


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

Sınavlar ve ödevler

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Derslerin %70'ine katılmak ve dersin gerekliliklerini yerine getirmek zorunludur.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

cagdas.sunna@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Dönem başında belirtilen programda yer alan günlerdir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 12 3 36
Öğrenci Sunumları 1 3 3
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 12 2 24
Vize Sınavına Hazırlık 1 5 5
Final Sınavına Hazırlık 1 10 10
Ödev Hazırlama 1 5 5
Vize Sınavı 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 85

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12
ÖK.1555
ÖK.2555
ÖK.3555
ÖK.4555