DERS ADI

: YİYECEK-İÇECEK OTOMASYON SİSTEMLERİ

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
GMS 3016 YİYECEK-İÇECEK OTOMASYON SİSTEMLERİ ZORUNLU 3 0 0 5

Dersi Veren Birim

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

PROF.DR. HÜLYA KURGUN

Dersi Alan Birimler

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Amacı

Yiyecek-İçecek işletmelerinde maliyet kontrol süreci içerisinde yer alan satınalma, tesellüm, stok kontrolü ve standart reçete ile fiyatlama kavramlarını açıklamak ve bu amaçla mutfakta kullanılan otomasyon sistemleri hakkında bilgi vermek.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Bilgi ve iletişim teknolojileri temel kavramlarını öğrenme
2   Satınalma, tesellüm ve stok kontrolü kavramlarını öğrenme
3   Standart reçete ile fiyatlama kavramını öğrenme
4   Mutfakta kullanılan otomasyon sistemlerini öğrenme
5   Mutfakta kullanılan otomasyon sistemlerinin önemini kavrama

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Bilgi ve iletişim teknolojileri
2 Bilgi yönetimi
3 Yiyecek işletmelerinde maliyet kontrol süreci
4 Yiyecek içecek işletmelerinde satınalma
5 Yiyecek içecek işletmelerinde tesellüm kontrolü
6 Yiyecek içecek işletmelerinde gelir kontrol süreci
7 Ara Sınav
8 Ara Sınav
9 Yiyecek içecek işletmelerinde üretim kontrolü
10 Yiyecek içecek işletmelerinde stok kontrolü
11 Standart reçete oluşturma
12 Fiyatlandırma
13 Yiyecek içecek işletmelerinde otomasyon sistemleri
14 Mutfak modülü örnekleri

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Hasan Kınay, Yiyecek İçecek Otomasyonu (Mc Matirals Control), 2015.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

1. Ders anlatımı,
2. Sınıf içi çalışmalar,
3. Örnek olay çalışmaları

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 DNC Dönemiçi Çalışma
2 VZ Arasınav
3 YVN Yaıryıliçi Notu DNC * 0.20 + VZ * 0.80
4 FN Yarıyılsonu Notu
5 BNS BNS YVN * 0.40 + FN * 0.60
6 BUT Bütünleme Notu
7 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu YVN * 0.40 + BUT * 0.60


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

1.Vize Sınavı: Vize sınavı ders içeriğindeki konuları kapsamaktadır (%40).
2. Dönem içi Çalışma: Öğrencilerin ders içeriğine uygun yapacağı araştırmalar.
3.Final Sınavı: Sınav ders içeriğindeki tüm konuları kapsayacaktır. Öğrenciler ders içinde yer alan tartışma ve örnek olay çalışmalarından da sorumludur (%60).

Değerlendirme Kriteri

1. Ara sınav
2. Final
3. Ödev

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

1. Derslerin %70'ine katılım zorunludur.
2. Öğrenciler fakülte öğretim ve sınav uygulama esaslarına tabidir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

E-mail: hulya.kurgun@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Pazartesi: 10:30-11:30

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 3 42
Vize Sınavına Hazırlık 1 12 12
Final Sınavına Hazırlık 1 12 12
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 3 42
Final Sınavı 1 1 1
Vize Sınavı 1 1 1
Proje Ödevi 1 8 8
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 118

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12
ÖK.15
ÖK.25
ÖK.35
ÖK.45
ÖK.55