DERS ADI

: GIDA GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMLERI VE GIDA MEVZUATI

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
GMS 3012 GIDA GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMLERI VE GIDA MEVZUATI ZORUNLU 2 0 0 2

Dersi Veren Birim

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

DR.ÖĞR.ÜYESİ DEMET BAĞIRAN ÖZŞEKER

Dersi Alan Birimler

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Amacı

Besin zehirlenmelerini önlemek ve hijyeni sağlamak için besinlerin satın alınmasından servisine kadar geçen süredeki kural ve ilkelerin öğretilmesi

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Türk Mevzuatını öğrenme
2   Uluslararası Standartlar hakkında bilgi sahibi olma
3   Gıda Mevzuatı ve hazırlanma gerekçeleri, Gıda Mevzuatının temel prensipleri ve Gıda Ürünleri Kodeksleri hakkında bilgi sahibi olma
4   Gıda Ambalaj ve Etiketlemeyle İlgili Düzenlemeleri kavrama
5   Tehlike analizi ve kritik kontrol noktaları sistemi: uygulanması, izlenmesi, dokümantasyonu hakkında bilgi sahibi olma

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Gıda Kontrolünün Önemi
2 Kalite Kavramı ve Gıdaların Kalite Ögeleri
3 Kanun, Yönetmelik, Tebliğ ve Talimatlar Hakkında Genel Bilgiler
4 Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği
5 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu
6 Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği
7 Ara Sınav
8 Ara Sınav
9 Bazı Gıda Maddelerinin Etiketlerini İnceleme
10 Gıda Hijyeni Yönetmeliği
11 Gıda Standartları ve Kontrol Kriterleri
14 ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Dr. Teslime Mahmutoğlu, Gıda Endüstrisinde `Güvenli Gıda Üretmek, ODTÜ Yayıncılık, 2007
Mustafa ÖZEN, Gıda HUKUKU, ISBN 9786051466521, Adalet yayıncılık, 2015 (pandora.com.tr)
Süleyman ERDOĞAN, GIDA GÜVENLİĞİ, ISBN 9786051510736, Hayat yayıncılık, 2014

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Ders anlatımı ve örnek analizi

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ARS ARASINAV
2 FN Final
3 BNS BNS VZ*0.40+FN * 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ*0.40+BUT * 0.60


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

Sınav sorularının yanıtlanmasında, öğrencilerin dersin konu ve kavramlarını anlama, aralarında nedensellik ilişkisi kurma, örnek verebilme, analitik düşünme ve ilgili terminolojiyi kullanma düzeyleri ölçülecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

1. Derslerin %70 ine katılım zorunludur.
2. Her türlü intihal girişimi ve fiili disiplin cezası ile sonuçlanır.
3. Öğrencilerin okuma listesine gereken önemi vermesi gerekmektedir.
4. Öğrencilerin ders içi tartışmalara dâhil olmaları beklenmektedir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

demet.bagiran@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Cuma 13:00-16:00

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 13 2 26
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 13 1 13
Vize Sınavına Hazırlık 1 5 5
Final Sınavına Hazırlık 1 10 10
Ödev Hazırlama 1 5 5
Final Sınavı 1 1 1
Vize Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 61

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12
ÖK.155
ÖK.255
ÖK.355
ÖK.45
ÖK.555