DERS ADI

: ÇİKOLATA YAPIMI

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
SEC 4054 ÇİKOLATA YAPIMI SEÇMELİ 2 1 0 5

Dersi Veren Birim

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

Dersi Alan Birimler

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Amacı

Çikolatacılık ile ilgili işleme teknolojileri ve hammaddelerin kullanımı konusunda bilgi sahibi olmak

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Çikolatacılık ile ilgili gerekli teorik ve pratik beceriyi kazanma
2   Malzeme ve ekipmanları tanıma
3   Çikolata kullanımı konusunda bilgi sahibi olma
4   Çikolata çeşitlerini tanıma ve kullanabilme
5   Çikolata ile süsleme, uygun gıdaları bilme

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Çikolatanın tanımı ve çikolatacılığa giriş
2 Çikolatanın tarihçesi
3 Yiyecek ve içecek sektöründe çikolatanın yeri
4 Çikolata çeşitleri ve özellikleri
5 Çikolata eritme ve temperleme
6 Çikolata eritme ve temperleme
7 Yarıyıl İçi Sınavı
8 Yarıyıl İçi Sınavı
9 Çikolata üretimde kullanılan hammade ve özellikleri
10 Temel çikolata üretim teknikleri
11 Spesiyal çikolatalar
12 Spesiyal çikolatalar
13 Butik çikolatacılık
14 Çikolata reçetesi geliştirme ilkeleri
15 Yarıyıl Sonu Sınavı
16 Yarıyıl Sonu Sınavı

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Greweling, P.P., 2013. Chocolates and confections : formula, theory, and technique for the artisan confectioner. The Culinary Institute of America.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

1. Ders anlatım
2. Sunum
3. Uygulama

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 DNC Dönemiçi Çalışma
2 VZ Arasınav
3 YVN Yaıryıliçi Notu DNC * 0.20 + VZ * 0.80
4 FN Yarıyılsonu Notu
5 BNS BNS YVN * 0.40 + FN * 0.60
6 BUT Bütünleme Notu
7 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu YVN * 0.40 + BUT * 0.60


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

1.Vize Sınavı: Vize sınavı ders içeriğindeki konuları ve haftalık ödevleri ve uygulamaları kapsamaktadır.(%40)
2.Final Sınavı: Sınav ders içeriğindeki tüm konuları kapsayacaktır. Öğrenciler ders içinde yer alan tartışma ve örnek olay çalışmalarından da sorumludur.(%60)

Değerlendirme Kriteri

1. Ara sınav
2. Final
3. Ödev ve haftalık uygulama performansları

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Derslerin %70'ine katılım zorunludur. Öğretim üyesi uygulamalı sınavlar yapma hakkını saklı tutar. Öğretim üyesi ödev verme hakkını saklı tutar. Öğrenciler fakülte öğretim ve sınav uygulama esaslarına tabidir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

yeliz.demir@deu.edu.tr, 0232 812 6885

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Çarşamba 09:00-12:00

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 13 2 26
Uygulama 13 1 13
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 13 4 52
Vize Sınavına Hazırlık 1 20 20
Final Sınavına Hazırlık 1 20 20
Vize Sınavı 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 135

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12
ÖK.111
ÖK.21
ÖK.311
ÖK.41
ÖK.5111