DERS ADI

: MESLEKİ İNGİLİZCE I

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
GMS 2001 MESLEKİ İNGİLİZCE I ZORUNLU 3 0 0 4

Dersi Veren Birim

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

DR. ELİF TOPRAK SAKIZ

Dersi Alan Birimler

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Amacı

İngilizce dil becerilerini mesleki alanlarda aktif kullanabilme, mesleki alana yönelik İngilizce temel terim ve kavramları konuşma ve yazma dilinde kullanabilme, alana yönelik okuma ve dinleme metinlerini anlayabilme, mesleki yazışmalar yapabilme, konuşma dilini doğru ve akıcı kullanabilme.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında İngilizce dilini kullanma becerisi edinir.
2   Sektörde kullanacağı temel mesleki kavramları edinir ve kullanabilir.
3   Mesleki alanda resmi yazışmalar yapmak için yararlanacağı kavramları ve kalıpları öğrenir.
4   Meslek alanıyla ilgili İngilizce metinleri okuyup yorumlayabilir.
5   Mesleki ortamda İngilizceyi orta düzeyde konuşabilir hale gelir.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 1. Kendini tanıtma-İletişim faaliyetleri
2 2. Hedef Kelime: Mutfak araç gereçleri, mutfak bölümleri, güvenlik konuları (talimatlar) & Sözlü iletişim faaliyetleri ve Fonetik alfabenin tanıtılması
3 3. Okuma ve Kelime Bilgisi: Catering hizmet çeşitleri
4 4. Bütüncül Dil Becerileri: Mutfak ve restaurant personeli & İletişimsel Beceriler: Not ve sipariş alma
5 5. Kelime ve Okuma Becerileri: Yiyecek servis tesisleri çeşitleri & Yazma Becerileri: E-posta Portfolio Materyali 1. Mesleki yazışmalar (E-posta)
6 6. Bütüncül Dil Becerileri: Hijyen ve mutfak kıyafetleri & Telafuz geliştirme stratejileri
7 7. Yarıyıl içi sınav
8 8. Yarıyıl içi sınav
9 9. Bütüncül Dil Becerileri: Mutfak bölümleri, Mutfak ekipmanları ve materyaller
10 10. Bütüncül Dil Becerileri: Tarifleri anlama, Mutfak eylem terimleri, Tarifleri okuma ve sözlü iletişim çalışmaları
11 11. Bütüncül Dil Becerileri: Gıda, beslenme ve pişirme teknikleri
12 12. Mesleki Beceriler: Kapak yazısı yazma ve işe başvuru aşamaları Portfolio Materyali 3. İşe başvuru kapak yazısı
13 13. Mesleki Beceriler: Özgeçmiş hazırlama ve iş görüşmesi dili
14 14. Portfolio Teslimi ve Değerlendirme (dönem içi tüm yazı çalışmaları)
15 Yarıyıl Sonu Sınavı

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Morris, Catherine E. Flash on English for Cooking, Catering and Reception. ESP Series
Sarah R. Labensky, Alan M. Hause, Priscilla A. Martel. On Cooking: A Textbook of Culinary Fundamentals. USA: Pearson Education International, 2010.
Wayne Gisslen. Professional Cooking. New York: John Wiley & Sons Inc.
Mekik, Çiğdem & İzgören, Meltem. The Compass: Setting Sail For Successful Careers. Ankara: Nüans, 2016.
Keane, Leila. International Restaurant English. USA: Pearson, 1990.


Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Ders anlatımı, görsel/işitsel materyal kullanımı, sunum, dil etkinlikleri

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ARS ARASINAV
2 FN Final
3 BNS BNS VZ*0.40+FN * 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ*0.40+BUT * 0.60


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

Değerlendirmede derste edinilen alıcı ve üretici dil becerilerinin tümü esas alınır.

Dersin Öğretim Dili

İngilizce

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Derslerin %70'ine katılım zorunludur. Sınıf içi etkinliklere aktif katılım gerekmektedir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

elif.sakiz@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Salı 11.00-13.00

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 12 3 36
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 12 3 36
Vize Sınavına Hazırlık 1 10 10
Final Sınavına Hazırlık 1 20 20
Vize Sınavı 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 106

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12
ÖK.1555
ÖK.2555
ÖK.3555
ÖK.4555
ÖK.5555