DERS ADI

: Kruvaziyer ve Yolcu Gemisi İşletmeciliği

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
DTY 7006 Kruvaziyer ve Yolcu Gemisi İşletmeciliği ZORUNLU 3 0 0 6

Dersi Veren Birim

Deniz Turizmi ve Yat Kaptanlığı Tezsiz Yüksek Lisans (İ.Ö)

Dersin Düzeyi

Yüksek Lisans

Ders Koordinatörü

PROF.DR. DURMUŞ ALİ DEVECİ

Dersi Alan Birimler

Deniz Turizmi ve Yat Kaptanlığı Tezsiz Yüksek Lisans (İ.Ö)

Dersin Amacı

Deniz turizminin önemli bir alt sistemi olan kruvaziyer turizm ve yolcu
taşımacılığının makro ve mikro yaklaşımlarla değerlendirilmesi.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Kruvaziyer endüstrisinin sunduğu hizmetlerin değerlendirilmesi
2   Kruvaziyer turizmin paydaşlarının analizi
3   Türkiye'nin Kruvaziyer turizm potansiyelinin değerlendirilmesi
4   Kruvaziyer turizmin çevre, emniyet ve güvenlik açılarından analizi
5   Kruvaziyer turizmin dünyadaki gelişiminin ve yöneliminin analizi

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Kruvaziyer endüstrisinin tarihi gelişimi
2 Günümüzde kruvaziyer endüstrisinin durumu.türleri ve sunduğu hizmetler
3 Kruvaziyer paketler maliyet ve gelir unsurları
4 Kruvaziyer turizminin içerdiği unsurlar
5 Gemiler ve tipleri, gemi içi organizasyon, otel, makine ve güverte bölümleri
6 Gemilerde çevre, emniyet, güvenlik, risk ve acil durum yönetimi
7 Ara sınav
8 IMO ve uluslararası düzenlemeler, ilgili örgütler
9 Kruvaziyer turizminin coğrafi dağılımı, önemli kruvaziyer rotaları
10 Kruvaziyer arz ve talebindeki gelişmeler, trendler, müşteri beklentileri
11 Lojistik kavramı, politik ve ekonomik faktörler, liman hizmetleri,ücretlerinin etkisi
12 Kurvaziyer gemi işletmeciliği ve pazarlanması
13 kruvaziyer turizmde Türkiye'nin yeri, önemi ve
14 Dünya'da kruvaziyer karşılaştırmaları, örnek olaylar

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

The Business and Management of Ocean Cruises Michael Vogel, Alexis Papathanassis, Ben
Wolber
The CLIA Guide to the Cruise Industry ,Marc Mancini
Cruise Operations Management (The Management of Hospitality and Tourism
Enterprises),Philip Gibson
Cruise Tourism editör: R. K. Dowling
Web siteleri:
http://www.worldcruiseindustryreview.com/lastestissue.html
http://www.cruiseindustrynews.com/
http://cruiseindustryfacts.com/
http://www.cruising.org/
http://www.iceenterprise.com/cruise/industry.jsp
http://www.cruisemarketwatch.com/
http://www.europeancruisecouncil.com/
http://www.the-psa.co.uk/ Passenger Shipping Association
http://www.imo.org/ourwork/safety/regulations/pages/passengerships.aspx

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Sunum , Olay analizleri, saha çalışmaları.

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ARS ARASINAV
2 YYC YARIYIL İÇİ ÇALIŞMA
3 YYS YARIYIL SONU SINAVI
4 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.30 + YYC * 0.30 + YYS* 0.40
5 BUT BÜTÜNLEME
6 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.30 + YYC * 0.30 + BUT* 0.40


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

Doç. Dr. Kpt. Ender Asyalı,
ender.asyali@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Daha sonra ilan edilecektir

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 13 3 39
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 13 2 26
Vize Sınavına Hazırlık 1 10 10
Final Sınavına Hazırlık 1 20 20
Ödev Hazırlama 2 20 40
Vize Sınavı 1 3 3
Final Sınavı 1 2 2
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 140

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13
ÖK.14445334333422
ÖK.25435324224343
ÖK.34334333333333
ÖK.45444533333333
ÖK.55444322333333