DERS ADI

: Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Yeni Eğilimler

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
TUİ 6204 Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Yeni Eğilimler SEÇMELİ 3 0 0 9

Dersi Veren Birim

Turizm İşletmeciliği Doktora

Dersin Düzeyi

Doktora

Ders Koordinatörü

PROF.DR. IŞIL ÖZGEN

Dersi Alan Birimler

Turizm İşletmeciliği Doktora

Dersin Amacı

Bu dersin amacı; Değişen dünya ve rekabet koşulları altında faaliyet gösteren, buna rağmen sayıları her gün artan yiyecek-içecek işletmelerinin genel yapıları hakkında öğrencilere bilgi vermektir. Ayrıca güncel trendler ve bu bağlamda ortaya çıkan yeni problemlere karşı bir yol haritası oluşturmak ta hedeflenmektedir.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Yiyecek ve içecek işletmelerinin faaliyet alanları hakkında bilgi sahibi olabilme,
2   Yiyecek ve içecek işletmelerinde güncel yönetim yaklaşımları hakkında yorum yapabilme,
3   Yiyecek ve içecek işletmeleri ile ilgili güncel gelişmeler hakkında fikir beyan edebilme,
4   Ulusal ve uluslararası turizm hareketleri sonucu turizmin gelişimi ile yiyecek-içecek işletmelerinde ortaya çıkan yeni eğilimleri tartışabilme,
5   Yiyecek-içecek işletmelerinde meydana gelen değişikliklerin işletme yapılarına ve yönetim anlayışına etkilerini sorgulayabilme.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Yiyecek-İçecek İşletmelerinde Güncel Trendler
2 Yavaş Gıda Akımı
3 Moleküler Gastronomi
4 Sıfır Atık Menüler ve Yeşil Restoranlar
5 Nörogastronomi
6 Yenilebilir Böcekler ve Çicekler
7 Helal Gıda ve Koşer
8 Bitki Bazlı Protein İçeren Yiyecekler ve Vejeteryanlık
9 Gıdalarda Karbon Etiketlemesi
10 Gıda Alerjileri ve Glutensiz Ürünler
11 Coğrafi İşaretleme
12 Sokak Lezzetleri
13 Sunumlar
14 Sunumlar

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Ders Kitapları

Atilla Akbaba ve Neslihan Çetinkaya. (2018). Gastronomi ve Yiyecek Tarihi, Ankara: Detay Yayıncılık.
Hülya Kurgun, Demet Özbağıran (2016) Gastronomi ve Turizm, Ankara: Detay Yayıncılık.
Hülya Kurgun (2017) Gastronomi Trendleri Milenyum ve Ötesi, Ankara:Detay Yayıncılık.

Diğer ders materyalleri:
Alanda önde gelen dergilerde yayımlanan bilimsel makaleler. Ayrıca sektöre yönelik uygulamaları içeren diğer süreli yayınlar

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

1.Teorik ders işleyişi
2. Sınıf tartışmaları
3. Vaka analizi uygulamaları
4. Proje

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ARS ARASINAV
2 YYC YARIYIL İÇİ ÇALIŞMA
3 YYS YARIYIL SONU SINAVI
4 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + YYC* 0.20 + YYS * 0.40
5 BUT BÜTÜNLEME
6 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + YYC * 0.20 + BUT* 0.40


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

1. Yiyecek-İçecek işletmelerinde meydana gelen güncel eğilimlere yönelik proje öğrenciler tarafından hazırlanır,
2. Öğrenciler, hazırladıkları projenin her aşamasından sorumludur,
3. Öğrencilerden, ders ve sektör ile ilgili vaka analizleri hakkında yorum yapabilmeleri beklenir. Ayrıca, doktora öğrencilerinden turizm sektöründeki güncel uygulamalar hakkında fikir sahibi olmaları beklenmektedir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

1.Derse toplamda %70 devam mecburiyeti vardır,
2.Öğrencilerin bilimsel etik değerlere saygı duyması beklenir.
3.Grup çalışmalarında öğrencilerden derse katılımları beklenir

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

Doç.Dr. Işıl Özgen
isil.goksu@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan Edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 13 3 39
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 13 8 104
Vize Sınavına Hazırlık 1 20 20
Final Sınavına Hazırlık 1 20 20
Ödev Hazırlama 2 15 30
Sunum Hazırlama 1 10 10
Vize Sınavı 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 227

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9
ÖK.1435554543
ÖK.2554454553
ÖK.3355354554
ÖK.4554355445
ÖK.5445455344