: Mikroişlemcilerle Fen Deneyleri

Fen Bilgisi Öğretmenliği Yüksek Lisans

PROF.DR. SUAT TÜRKOGUZ

Fen Bilgisi Öğretmenliği Yüksek Lisans

Bu derste, öğrencilere akıllı mantık devrelerinin çalışma prensiplerinin kavratılması, ışık sensörüne, sıcaklık sensörüne, nem sensörüne, ses sensörüne duyarlı bazı sensörlü PNP-NPN elektronik kapı devrelerinin çalışma prensiplerinin kavratılması, mikroişlemci devrelerin çalışma prensiplerinin kavratılması, mikroişlemci ve yarı iletken kapı devrelerinin üretim esaslarının anlatılması, Sıcaklık, Nem, Işık, pH sensörler ile ilişkili çalışan mikroişlemci arayüzlerin kavratılması, mikroişlemci arayüzlerin bilgisayar ve tabletlerle uyumu sağlanarak sıcaklık, nem, Işık, pH ölçümlerinin yapılması ve bazı motor ve ışık devrelerinin bilgisayar ve arayüzlerle kontrollerinin sağlanmasının kavratılması hedeflenmektedir.

1   Fen deneylerinde kullanılması olası bazı yarı iletenleri ve kapı devrelerini tanıma
2   Fen laboratuvarlarında kullanılan bazı sensörlerin çalışma prensiplerini açıklama
3   Mikroişlemci arayüzleri tanıma ve fen laboratuvalarında sensörler, bilgisayarlar aracılığıyla kullanma
4   Mikroişlemci arayüzleri ile Sıcaklık, Nem, Işık, pH ölçüm devreleri kurma ve çalıştırma
5   Mikroişlemcilerle tasarlanan ölçüm cihazlarının fen deneylerinde kullanma

1 Ders tanıtımı ve giriş
2 Yarı iletkenlerin tanıtımı ve çalışma prensiplerinin açıklanması
3 Bazı kapı devrelerinin çalışma prensiplerinin açıklanması
4 PNP, NPN, Entegre kontrol devrelerinin açıklanması ve çalıştırılması
5 PNP, NPN, Entegre kontrol devrelerine display ve gösterge panellerinin takılması ve çalıştırılması
6 Isı, Işık, Ses, pH, Renk duyarlı bazı sensörlerin çalışma prensiplerinin açıklanması; Bu sensörlerin PNP, NPN, Entegre kontrol devreleriyle çalıştırılması
7 Arduino mikroişlemci arayüzünün tanıtımı, kullanımının ve bilgisayar yazılımının gösterilmesi
8 Arduino komutlarının tanıtımı
9 Arduino mikroişlemci arayüzü ile bilgisayardan ışık yakıp söndürme, DC motor çalıştırma
10 Arduino mikroişlemci arayüzü ile display ekran çalıştırma
11 Arduino mikroişlemci arayüzü ile sıcaklık ve nem ölçümü devresini yapma ve sıcaklık ölçme
12 Arduino mikroişlemci arayüzü ile kuvvet ölçme devresini yapma ve bazı fizik yasalarıyla ilgili deneylerde kullanma
13 Arduino mikroişlemci arayüzü ile pH ölçme devresini yapma ve bazı çözeltilerin pH'ını ölçme
14 Arduino mikroişlemci arayüzü ile renk değişim devresini ölçme ve kolorimetrik ölçümler gerçekleştirme
15 Arduino mikroişlemci arayüzünü tablete uyarlayarak bazı sensörlerle ölçümler yapma
16 FİNAL SINAVI

D.Ausilio, A. (2012). Arduino: A low-cost multipurpose lab equipment. Behavior research methods, 44(2), 305-313.

Barrett, S. (2015). Arduino Microcontroller Processing for Everyone!: Third Edition.Morgan and Claypool Publishers.

Araştırma, tartışma, soru-cevap, grup çalışması, düz anlatım.

1 YYC YYiçiÇalışma
2 YYS YySonuSınavı
3 BNS FinalSonu Başarı Notu YYC * 0.40 + YYS * 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu YYC * 0.40 + BUT * 0.60

Öğrencilerin ödevleri yarıyıl içi çalışma notuna ve final notuna doğrudan eklenerek değerlendirmeye alınacaktır. Sınav tarihleri ders planında belirtilecektir. Sınav tarihleri kesinleştiğinde, tarihlerde değişiklik yapılabilir.

Dönem içi çalışmalara katılım ve yazılı ödevler, dönem sonu final ödevi ve özet rapor sunumu

1. Derslerin %70 ine katılım zorunludur.
2. Her türlü kopyacılık eylemi, yayınlarda aşırma, intial yapma gibi davranışlar disiplin soruşturması açılması ile sonuçlandırılacaktır.
3. Öğretim üyesi kısa sınavlar yapma hakkını saklı tutar. Bu sınavlardan alınacak notlar yarıyıl içi çalışma ve final sınavı notlarına eklenecektir.

suat.turkoguz@gmail.com

Salı-16:00; Perşembe 16.00