DERS ADI

: Fermentasyon Teknolojisi

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
KIM 6109 Fermentasyon Teknolojisi SEÇMELİ 3 0 0 7

Dersi Veren Birim

Fen Bilimleri Enstitüsü

Dersin Düzeyi

Yüksek Lisans

Ders Koordinatörü

PROF.DR. MUSTAFA YAVUZ ERGÜN

Dersi Alan Birimler

Biyokimya Yüksek Lisans
Kimya Doktora
Kimya Bütünleşik Doktora
Biyokimya Doktora

Dersin Amacı

Fermantasyon teknolojisinde ortam koşulları, sterilizasyon, aşılama, havalandırma, karıştırma uygulamaları ve karakterizasyonu, mikrobiyal büyüme kinetiği, fermentör tasarımı, fermentasyon ürünlerin saflaştırılması, geri kazanımı ve atık madde uygulamaları ele alınarak değerlendirilecektir.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Fermantasyon süreci ve mikrobiyal büyüme kinetiğini irdeleyebilir,
2   Endüstriyel fermentasyon için ortam, sterilizasyon, aşılama, havalandırma, çalkalama ve atık madde uygulamasının etkisini irdeleyebilir ve değerlendirebilir,
3   Bir fermentörün nasıl dizayn edilebileceğini, enstrümentasyonu ve kontrolünü irdeleyebilir,
4   Fermentasyon ürünlerinin geri kazanılması ve saflaştırılmasını çeşitli tekniklerle ilişkilendirebilir,
5   Fermentasyon teknolojisinin ülke ekonomisindeki önemine yönelik bilinçlidir.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Fermentasyon Prosesine Giriş
2 Mikrobiyal Metabolizmada Koordinasyon
3 Mikrobiyal Fermentasyon Kinetiği
4 Fermentasyonda Ortamlar, Sterilizasyon, Havalandırma- Çalkalama, Aşılama ve Optimizasyonları
5 Fermentör Dizaynda Fermentasyon Aksesuarlarının Optimizasyonu
6 Fermentasyon Ürünlerinin Geri Kazanım ve Saflaştırma
7 Fermentasyon Teknolojisinde Bazı Organik Asitlerin Üretimi-I
8 Ara Sınav
9 Fermentasyon Teknolojisinde Bazı Organik Asitlerin Üretimi-II
10 Fermentasyon Teknolojisinde Antibiyotik Üretimi-I
11 Fermentasyon Teknolojisinde Antibiyotik Üretimi-II
12 Fermentasyon Teknolojisinde Vitamin Üretimi
13 Fermentasyon Teknolojisinde Alkol Üretimi
14 Fermentasyon Teknolojisinde Biyodönüşüm; Sunumlar

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Ana kaynak: Principles of Fermentation Technology, P.F. Stanbury, A. Whıtaker and S.J. Hall, 2011.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

1. Sunum
2. İnteraktif anlatım
3. Soru cevap tekniği
4. Ödev verme

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ARS ARASINAV (%30)
2 ODV ÖDEV (%15)
3 DKT DERSE KATILIM (%10)
4 YSS YIL SONU SINAVI (%45)
5 YSBN YIL SONU BAŞARI NOTU
6 BUT BÜTÜNLEME
7 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

Sunumlarda verilen temel kavramları anlamlı öğrenmesi, kavramların birbirleri ile ilişkilendirmesi, sebep-sonuç ilişkilerini kurulabilmesi ve soru veya problemlere yönelik mevcut bilgilerini kullanarak yorum yapabilmesi ve fikir üretiminin değerlendirilmesi ara sınav, final sınavı, bütünleme sınavı, ödevlerle gerçekleştirilecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

leman.tarhan@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Çarşamba 13.30-15.30

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 13 3 39
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 13 3 39
Vize Sınavına Hazırlık 1 10 10
Final Sınavına Hazırlık 1 20 20
Ödev Hazırlama 2 15 30
Sunum Hazırlama 2 15 30
Final Sınavı 1 2 2
Vize Sınavı 1 2 2
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 172

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11
ÖK.15555555
ÖK.255555555
ÖK.35555555
ÖK.45555555
ÖK.555555555