DERS ADI

: Bitki Biyoteknolojisi

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
BYT 6008 Bitki Biyoteknolojisi SEÇMELİ 3 0 0 8

Dersi Veren Birim

Fen Bilimleri Enstitüsü

Dersin Düzeyi

Doktora

Ders Koordinatörü

PROF.DR. HÜLYA AYAR KAYALI

Dersi Alan Birimler

Biyoteknoloji Doktora
Biyoteknoloji Bütünleşik Doktora
Biyoteknoloji Yüksek Lisans

Dersin Amacı

Bitki Biyoteknolojisi; tarımsal ürünlerin, üretim sürecinde maruz kaldıkları çeşitli hastalık, zararlı ve yabancı ot problemlerinin verim üzerine bilinen olumsuz etkilerinin giderilmesi ile kalitelerinin yükseltilmesinde kullanılan, modern biyoteknoloji yöntemleriyle geliştirilmiş, tohumların üretilmesini hedeflemektedir. Bu çalışmalar çevresinde 1960 lı yıllarda başlayan Yeşil Devrim e göre dünyanın besin kaynaklarını üç katına çıkarılması hedeflenmektedir. Bu gelişmeler sayesinde hastalıklara, böceklere ve herbisitlere, kuraklığa, dona, sel baskınlarına, toprak tuzluluğu ve asitliliğine dayanıklı genetik yapısı değiştirilmiş bitki çeşitlerinin elde edilmesi ve bitkilerin verimliliklerinin, besleme değerlerinin, depolanabilme sürelerinin artırılması amaçlanmaktadır.
Bitki Biyoteknolojisi dersi kapsamında öğrencilere; Bitki Genomunun Organizasyonu ve Genlerin Ekspresyonu, Bitki Doku Kültürü, Genetik Transformasyon ve Genetik Transformasyonunun Kültür Bitkilerine Uygulanışı ve Bitkilerde Strese Dayanıklılık Fizyolojisi konularının anlatılması hedeflenmektedir. Ders kapsamında; herbisitlere, pestlere ve hastalıklara dayanıklı transgenik bitkilerin yetiştirilmesi ayrı ayrı ele alınacaktır. Ürün verimliliği ve kalitesinin gelişimi tartışılacaktır.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Öğrenciler bitki genomlarını; DNA, kromatin, kromozom ve gen yapısı öğreneceklerdir.
2   Öğrenciler bitki hücre kültürü ve kültür çeşitleri hakkında fikir sahibi olacaklardır.
3   Öğrenciler bitki transformasyonu ve bitki transformasyonunu geliştirici teknikleri öğreneceklerdir.
4   Öğrenciler geliştirilmiş transgenlerin herbisit ve insektisitlere karşı nasıl dayanıklı olduklarını öğreneceklerdir.
5   Öğrenciler bitki hastalıklarının direnci üzerine çalışıp, viral hastalıkların etkilerinin düşürülmesini öğreneceklerdir.
6   Öğrenciler bu ürün kalitesi ve veriminin arttrılmasını öğreneceklerdir.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Bitki Genomları: Bitki Genomunun Organizasyonu ve Genlerin Ekspresyonu 1.1 DNA, Kromatin ve Kromozom Yapıları 1.2 Gen Yapısı ve Gen Ekspresyonuna Giriş 1.3 Gen Ekspresyonunun Regülasyonu 1.4 Bitki Transformasyonu 1.5 Protein Hedeflenmesi 1.6 Genom Büyüklüğü ve Organizasyonu 1.7 Heterolog Promotörler 1.8 Arabidopsis ve Yeni Teknolojiler
2 Bitki Doku Kültürü 2.1. Bitki Doku Kültürüne Giriş 2.2. Kültür Çeşitleri 2.3. Bitki Rejenerasyonu 2.4. Bitki Doku Kültürlerinin Bitki Transformasyon Protokollerine Entegrasyonu
3 Bitki Transformasyon Teknikleri 3.1. Agrobakteriye Bağımlı Gen Transferi 3.2. Ti Plazmidi 3.3. T-DNA Transfer Süreci ve Entegrasyon 3.4. Agrobakteriye Bağımlı Bitki Transformasyonunun Pratik Uygulamaları 3.5. Plantalarda Transformasyon 3.6. Gen Transferinde Kullanılan Doğrudan Yöntemler
4 Bitki Transformasyonunda İkili Vektörler 4.1. Plazmid Vektörlerinde Aranılan Özellikler 4.2. Bitki Transformasyon Vektörlerinin Gelişimi 4.3. Bitki Transformasyon Vektörlerinin Temel Özellikleri 4.4. Optimizasyon 4.5. Gen Teknolojisi
5 Herbisitlere Dayanıklı Transgenik Bitkilerin Geliştirilmesi 5.1. Modern Tarımda Herbisitlerin Kullanımı 5.2. Herbisitler ve Etki Mekanizmaları 5.3. Herbisitlere Dayanıklı Transgenik Bitkilerin Elde Edilmesi 5.4. Herbisitlere Dayanıklı Ürünlerin Çevresel Etkileri
6 Böceklere Dayanıklı Transgenik Bitkilerin Geliştirilmesi 6.1. Ürünlere Zarar Veren Böceklerin Doğası ve Oranı 6.2. Bacillus thuringiensis 8-endotoksinleri 6.3. Bt Geni Taşıyan Transgenik Bitkiler 6.4. Böceklere Dirençli Ürünler ve Gıda Güvenliği
7 Bitki Hastalık Direnci 7.1. Bitki-Patojen Etkileşimi 7.2. Doğal Hastalık Direnç Yolları 7.3. Hastalık Direncine Biyoteknolojik Yaklaşımlar
8 ARA SINAV
9 Viral Hastalıkların Etkisinin Azaltılması 9.1. Bitki Virüs Türleri 9.2. Replikasyon ve İnhibisyon Noktaları 9.3. Virüslere Dayanıklı Transgenik Bitkilerin Geliştirilmesi
10 Bitkilerde Strese Dayanıklılık Fizyolojisi 10.1. Stres Kavramı ve Stres Faktörleri 10.2. Abiyotik Stres ve Su Yetmezliği Stresi 10.3. Abiyotik Stresin İkincil Etkileri-Reaktif Oksijen Türlerinin Üretimi
11 Ürün Verimliliği ve Kalitesinin Arttırılması 11.1. Meyve Olgunlaşmasında Genetik Manipulasyon 11.2. Fotosentezin Artırılmasıyla Ürün Verimliliğinin Genetik Manipulasyonu
12 Moleküler Çiftçilik 12.1. Karbohidratlar ve Yağlar 12.2. Proteinlerin Moleküler Çiftçiliği 12.3. Moleküler Çiftçilikte Ekonomik Boyut
13 Gelecekte Genetik Yapısı Değiştirilmiş (GM) Ürün Beklentileri 13.1. Transgenik Ürünlerin Günümüzdeki Durumu 13.2. GM Ürünleri İle İlgili Endişeler 13.3. GM Ürünlerinin Regülasyonu ve Ürünler 13.4. Bitki Biyoteknolojisinin Gelecekteki Gelişimi
14 Ödev ve Sunumlar

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Ana kaynak: Slater, A., Scott, N., & Fowler, M.,Plant Biotechnology The Genetic Manipulation of Plants, Oxford University Press, New York, 2003.
Yardımcı kaynaklar: Chawla, H. S., Introduction to Plant Biotechnology, Science Publishers, USA, 2002.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Sunumlarda verilen temel kavramları anlamlı öğrenmesi, kavramların birbirleri ile ilişkilendirmesi, sebep-sonuç ilişkilerini kurulabilmesi ve soru veya problemlere yönelik mevcut bilgilerini kullanarak yorum yapabilmesi ve fikir üretiminin değerlendirilmesi ara sınav, final sınavı, ödev ve sunumlarla gerçekleştirilecektir.

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ARS ARASINAV
2 ODV ÖDEV
3 SUN SUNUM
4 YSS YIL SONU SINAVI
5 YSBN YIL SONU BAŞARI NOTU ARS* 0.30 + ODV * 0.20 + SUN * 0.10 + YSS * 0.40
6 BUT BÜTÜNLEME
7 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS* 0.30 + ODV * 0.20 + SUN * 0.10 + BUT * 0.40


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

Sunumlarda verilen temel kavramları anlamlı öğrenmesi, kavramların birbirleri ile ilişkilendirmesi, sebep-sonuç ilişkilerini kurulabilmesi ve soru veya problemlere yönelik mevcut bilgilerini kullanarak yorum yapabilmesi ve fikir üretiminin değerlendirilmesi ara sınav, final sınavı, ödev ve sunumlarla gerçekleştirilecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

Dokuz Eylül Üniversitesi, Fen Fakültesi, Kimya Bölümü
hulya.kayali@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Çarşamba 13.30 - 15.30

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders anlatımı 13 3 39
Haftalık ders öncesi/sonrası hazırlıklar (ders materyallerinin, makalelerin okunması vb.) 13 3 39
Vize sınavına hazırlık 1 35 35
Final sınavına hazırlık 1 40 40
Ödev ve sunum hazırlama 1 35 35
Vize Sınavı 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 192

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6
ÖK.1544553
ÖK.2554444
ÖK.3554435
ÖK.4455534
ÖK.5544434
ÖK.6534434