DERS ADI

: Balıkçılık Kaynaklarının Araştırılması

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
CDK 5012 Balıkçılık Kaynaklarının Araştırılması SEÇMELİ 3 0 0 8

Dersi Veren Birim

Fen Bilimleri Enstitüsü

Dersin Düzeyi

Yüksek Lisans

Ders Koordinatörü

DOÇ.DR. EYÜP MÜMTAZ TIRAŞIN

Dersi Alan Birimler

Canlı Deniz Kaynakları Yüksek Lisans

Dersin Amacı

Dersin amacı, denizel balıkçılık kaynakları ve balık stoklarının araştırılması ve değerlendirilmesi konularında güncel bilgilerin ve uygulamaların öğretilmesidir. Ders, konuyla ilgili bilgisayar uygulamalarını da içermektedir.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Canlı deniz kaynaklarının değerlendirilmesinin, kaynak büyüklüklerinin belirlenmesinin gerekliliğini tanımak.
2   Canlı deniz kaynaklarının değerlendirilmesinde örnekleme tasarımı ve istatistiksel analizin gerekliliğini tanımak.
3   Balıkçılık araç, gereç ve yöntemlerinin, bunların seçiciliklerinin, deniz balıkları popülasyonları ve habitatları için doğurdukları doğrudan ve dolaylı sonuçların anlaşıldığını göstermek.
4   Balık stoklarının değerlendirilmesinde, kaynak büyüklüklerinin belirlenmesinde kullanılan temel kavramları eleştirel olarak tartışmak.
5   Canlı deniz kaynaklarının değerlendirilmesinde deneyler, örnekleme programları veya araştırmalar tasarımlama becerisini göstermek.
6   Canlı deniz kaynaklarının değerlendirilmesine yönelik verileri belli bir istatistik programı ile (R Project for Statistical Computing) analiz etmek ve sonuçları yorumlamak.
7   Kendisinin ve/veya başka araştırıcıların çalışmalarının değerlendirilmesinde eleştirel bir yaklaşım geliştirmek.
8   Araştırma projelerinden elde edilen sonuçları ve bunların etkilerini yorumlamak, tartışmak ve başkaları ile bu konularda yazılı ve sözlü olarak iletişim kurmak.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Giriş Dersin tanıtımı ve planı. Yararlanılacak kitaplar, diğer kaynaklar, ev ödevleri ve ödev sunumların atanması. Canlı deniz kaynakları. Balıkçılık kaynaklarının değerlendirilmesine ilişkin önemli bazı konular üzerine genel bir değerlendirme. Balıkçılık kaynaklarının yönetiminde bazı önemli konular.
2 Balıkçılık kaynakları ve veri toplama Balıkçılık kaynaklarının dağılımı. Örnekleme araçları. Örnekleme yöntemleri.
3 Veri toplama üzerine daha çok bilgiler Balık av araçlarının seçiciliği. Araştırma gemileri ile örnekleme. Ticari balıkçı tekneleri ile örnekleme.
4 Trol ile araştırmalar Trol ile araştırmalar. Otter trol ve bim trol. Pelajik trol sistemleri. Kapı açıklığı ve trol tarafından taranan alan. Av aracının etkinliğinin değerlendirilmesi. Standardizasyon ve interkalibrasyon.
5 Taranan alan yöntemi Taranan alan yöntemi ile kaynak değerlendirilmesi. Bilgisayar uygulaması ile kaynak büyüklüğünün tahmini.
6 Av araçlarında seçicilik Av araçları ve ağlarda seçicilik. Trol ağlarının seçiciliği. Diğer aktif av araçlarının seçiciliği. Seçicilik parametrelerinin doğrusal ve doğrusal olmayan yöntemler ile tahmini.
7 Akustik araştırmalar (I) Akustik araştırmalar. Sesin özellikleri. Akustik bilimi. Eko-sounder.
8 Akustik araştırmalar (II) Sonar. Eko kayıtlarından balıkçılık kaynağına. Akustik yöntemlerle kaynak büyüklüğünün saptanması.
9 Ara sınav
10 Yumurta ve larva araştırmaları Yumurta ve larva araştırmaları için örnekleme araçları ve yöntemleri. Günlük yumurta verimi modeli. Yıllık yumurta verimi modeli. Biyomas hesaplamaları.
11 Yakalama-bırakma ve yeniden yakalama yöntemleri Yakalama-bırakma ve yeniden yakalama yöntemleri. Markalama. Kapalı popülasyonlar için yöntemler. Açık popülasyonlar için yöntemler. Yakalama-bırakma ve yeniden yakalama yöntemleri ile kaynak değerlendirme örnekleri.
12 Balıkları saymak Doğrudan sayım. Havadan gözlemler. Scuba ile gözlemler. Su altı kamerası ile gözlemler. ROV ile gözlemler.
13 CPUE Birim çabaya düşen av (CPUE). Birim çabaya düşen av verileriyle kaynak büyüklüğü tahminleri. Birim çabaya düşen av verileriyle ilgili sorunlar. Öğrenci sunumları.
14 Balıkçılık araştırma projeleri hazırlamak Balıkçılık araştırma projelerinin ve seferlerinin tasarımı. Başarılı projelerden örnekler. Öğrenci sunumları.

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Kaynak Kitap:

Gunderson, D. R. 1993. Surveys of Fisheries Resources. John Willey & Sons Inc., New York, ABD.

Ek Kaynaklar:

Galucci, V. F., Saila, S., Gustafson, D. J. and Rothschild, B. J. 1996. Stock Assessment. Lewis Publishers, New York, ABD.
Guy, C. S., Blankenship, H. L. and Nielsen, L. A. 1996. Tagging and Marking. In: Fisheries Techniques, 2nd Ed. (B. R. Murphy and W. D. Willis, Eds.). American Fisheries Society, Maryland, ABD, 353-383.
Hayes, D. B., Ferreri, C. P. and Taylor, W. W. 1996. Active Fish Capture Techniques. In: Fisheries Techniques, 2nd Ed. (B. R. Murphy and W. D. Willis, Eds.). American Fisheries Society, Maryland, ABD, 193-220.
Hubert, W. A. 1996. Passive Capture Methods. In: Fisheries Techniques, 2nd Ed. (B. R. Murphy and W. D. Willis, Eds.). American Fisheries Society, Maryland, ABD, 157-192.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

1. Dersler
Sınıfta dersler büyük ölçüde interaktif bir formatta yapılmaktadır. Öğretim üyesi ders sırasında öğrencilerin katılımını pekiştirmek için sorular sorar, ortaya konan sorunlara çözüm önerileri bekler, farklı yaklaşımları özendirir. Dersler gerçek hayattaki uygulamalara odaklanır ve konuların daha iyi anlaşılmasına yönelik ayrıntılı sözel ve görsel açıklamalarda bulunulur.

2. Sınıf içi tartışmalar
Sınıf içi ödevler, ev ödevleri ve sınıfta çözülen sorular, öğrenilmesi gereken konuların temelini oluşturur. Öğrencilerin sınıf içi tartışmalara bireysel katılımı özellikle teşvik edilecektir.

3. Bilgisayar uygulamaları
İstatistiksel bilgisayar programı R ile veri analizlerinin yapılması ve grafik hazırlanması gösterilecektir.

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ARS ARASINAV
2 ODV ÖDEV
3 SUN SUNUM
4 YSS YIL SONU SINAVI
5 YSBN YIL SONU BAŞARI NOTU ARS* 0.30 + ODV * 0.20 + SUN * 0.10 + YSS * 0.40
6 BUT BÜTÜNLEME
7 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS* 0.30 + ODV * 0.20 + SUN * 0.10 + BUT * 0.40


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Dili

İngilizce

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

1. Dersin başarılı biçimde tamamlanması için düzenli katılım gereklidir. Aşırı devamsızlık durumunda, dersten edineceğiniz en yüksek düzeydeki bilgi kapasitesine erişemezsiniz.
2. Öğrenci, ilgili derse katılmış olsun ya da olmasın tüm ev ödevlerinden, ödevlerdeki değişikliklerden veya sınıfta verilen diğer sözlü bilgilerden sorumludur.
3. Teslim tarihi gelen ödevlerin ders başında teslim edilmesi gerekmektedir.
4. Öğrenci sunumlarının birlikte kararlaştırılan tarihlerde yapılması zorunludur.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

Yrd. Doç. Dr. E. Mümtaz TIRAŞIN
DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü, İnciraltı - Balçova.
Tel: (232) 2785565 / 165. E-posta: mumtaz.tirasin@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan Edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 13 3 39
Vize Sınavına Hazırlık 1 12 12
Final Sınavına Hazırlık 1 18 18
Ödev Hazırlama 10 3 30
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 12 2 24
Kitap Okuma 11 4 44
Sunum Hazırlama 1 16 16
Vize Sınavı 1 3 3
Final Sınavı 1 4 4
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 190

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8
ÖK.131111111
ÖK.241422112
ÖK.335322113
ÖK.431334324
ÖK.554434314
ÖK.654423214
ÖK.741434424
ÖK.841444444