: Mekan ve Mekansal Pratikleri Yeniden Düşünmek

PROF.DR. DENİZ GÜNER

Bina Bilgisi Yüksek Lisans
Bina Bilgisi Doktora

Mimari mekân ile ilişkili kavramları ve temel kuramları sunmaya yönelik giriş niteliğinde bir derstir.

Mekân olgusunun tarih içinde değişen anlamlarına, farklı disiplinlerdeki alımlanışına ve mimarlık kuramı içinde başat rol almaya başlamasına odaklanan ders, "mimari mekan" (architectural space) olgusunun zaman içinde dönüşümünü teorik yaklaşımlar üzerinden aktarmayı hedeflemektedir.

1   Mekân konsepsiyonunun çok-katmanlı yapısını tanımlayabilmek
2   Mekân olgusunun mimarlık, sanat, felsefe ve bilim alanındaki çoklu anlamlarına tanışık olmak
3   Çeşitli mekân alımlanışları arasındaki dönemsel farkları ayırt edebilmek
4   Mekân olgusunu dönüştüren toplumsal, ekonomik, politik, kültürel etkenleri ve parametreleri betimleyebilmek
5   Mimari mekân olgusuna dair güncel kuramsal yaklaşımlara odaklanan araştırmalarını görsel, yazılı ve sözlü olarak formüle edebilmek

1 Dersin İçeriğinin ve İşleyişinin Aktarılması Sunucu, Moderatör ve Ders Özetleyicisi'nin Belirlenmesi
2 Questions of Space
3 Architectural Space 1
4 Architectural Space 2
5 Architectural Space 3
6 From Architectural Space to Experience, Space and Time
7 Embodied Space
8 Ara Sınav Teslimi / Space as the Dwelling of the Being 1
9 Space as the Dwelling of the Being 2
10 Space as the Execution and Manifestation of Power
11 Gendered Spaces
12 Heterogeneous Space 1
13 Heterogeneous Space 2
14 Virtual Space

Benett, T., Grossberg, L., Morris, M. (Eds.), New Keywords A Revised Vocabulary of Culture and Society.
Blackwell, 2005.

Bottomore, T. (Ed.), A Dictionary of Marxist Thought. Blackwell, 2001 (1983)

Copleston, F., A History of Philosophy (9 volumes). Image Books 1993-1994 (1946 - 1974)

Gieseking, J J.; Mangold, W.; Katz, C.; Low, S.; Saegert, S. (Eds), People, Place and Space; A Reader, Routledge, 2012.

Hubbard, P., Kitchin, R. (Eds.), Key Thinkers on Space and Place. SAGE Pub. 2010

Hubbard, P., Kitchin, R. (Eds.), Mekan ve Yer Üzerine Büyük Düşünürler, Litera Yayıncılık. 2018

Lacey, A. R., Dictionary of Philosophy. Routledge, 1996 (1976)

Williams, R., Keywords: A Vocabulary of Culture and Society. Oxford Uni. Press, 1985 (1976)

1.Haftalık metinler okunarak, derslere hazırlıklı gelinmelidir.
2.Metinleri okumak ve anlamak için gerekli çabayı göstermeniz önemlidir, bu da sınıfa gelmeden önce yeniden okumak, not almak ve özetlemek zorunda kalabileceğiniz anlamına gelir.
3.Yeniden okuma, sözlüklerde ve ansiklopedilerde hem terim hem de kavramlara bakmayı ve onları tarihsel ve felsefi bir bağlamda konumlandırmak için yazarların biyografisini araştırmayı da içerebilir.
4.Önceden saptanan Anlatan, Kayıtçı ve Moderatör'ün yönetiminde derste tartışmalar yapılacaktır.
5.Sorumlulardan A4 boyutunda 2 sayfalık Kısa Değerlendirme Metinleri yazmaları ve dersi izleyen hafta içinde e-posta ile göndermeleri, ortak paylaşım platformuna yüklemeleri beklenmektedir.
6.Yarıyıl sonunda sorumluların kendi belirleyecekleri ve öğretim üyesiyle üzerinde anlaşacakları, çağdaş mimarlık örneği/figürünü/temasını irdeleyecekleri bir Araştırma Ödevi hazırlamaları beklenmektedir.
7.Her hafta okuma ve tartışmaların yapılacağı derse katılım zorunludur.

1 VZ Arasinav
2 ODV Ödev
3 FN Final
4 BNS BNS VZ * 0.25 + ODV * 0.25 + FN * 0.50
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.25 + ODV * 0.25 + BUT * 0.50

Ödev/Sınıf İçi Uygulamalar (Okuma, Sunum, Moderatör-Anlatıcı-Kayıtçı, Kısa Değerlendirme Metinleri ve Derse Katılım) %25
Ara Sınav (Araştırma Ödevi Taslağı) %25
Final Sınavı (Araştırma Ödevi Finali) %50

* Araştırma Ödevi, öğrencinin konuyu ve problemi ele alışındaki özgünlüğüne, derinliğine ve konuya hâkimiyetine göre değerlendirilecektir.
* Sınıf İçi Uygulamalar, öğrencinin metinleri okumuş olmasına, dersteki tartışmalara aktif katılımına ve Kısa Değerlendirme Metinleri'ndeki performansına bağlı olacaktır.

1.Derse katılmamış olmak, ödevlerin ve çalışmaların geç teslim edilmesi veya teslim edilmemesi için mazeret değildir.

2.Geç teslimler, farklı değerlendirmeye tabi tutulacaktır.

3.Akademik Dürüstlük ilkelerine kesinlikle uyulması gerekmekte olup, kopya çekmek ve akademik sahtekârlığa başvurmak gibi her türlü intihal girişimi, Yüksek Öğrenim Kurumu'nun talimatları uyarınca disiplin cezası ile sonuçlandırılır.

Prof. Dr. Deniz Güner
deniz.guner@deu.edu.tr