: Matematiksel Fiziğin Denklemleri

MAT 6072 Matematiksel Fiziğin Denklemleri SEÇMELİ 3 0 0 8

Fen Bilimleri Enstitüsü

Yüksek Lisans

Matematik Yüksek Lisans (İngilizce)
Matematik Doktora (İngilizce)

Akustik, elektromanyetik, sismik dalga dağılımlarının matematiksel fizik denklemleri bu derste verilmektedir. Dalga dağılımının problemleri bu denklemler cinsinden yazılmaktadır. Bu problemleri çözebilmek için farklı yaklaşımlar ve metodlar anlatılmaktadır.

1   Matematiksel fiziğin temel denklemlerini anlayabilme.
2   Modellemenin modern teorisini ve uygulamalarını anlayabilme
3   Akustik, elastik, elektromanyetik düzlem dalga dağılımlarının ve yansımalarının temel kavramlarını ifade edebilme.
4   Matematiksel fiziğin denklemlerinden oluşan problemleri çözebilmek için perturbe ve asimptotik metotları kullanabilme.
5   Matematiksel fiziğin denklemlerini çözebilmek için Hadamard açılımını ve Sobolev metotlarını uygulayabilme.

1 Akustik denklem ve sistemi ve akustik sistemin ana problemi. Akustik denklemin BDP nin varlık ve teklik problemleri.
2 Akustik ortamda düzlem dalgaları. Akustik dalgaların yansıma ve yayılması. Akustik dalgaların 3-D görüntülerinin simulasyonu.
3 Farklı formlardaki Maxwell denklemleri. Maxwell denklemi ve düzlem dalgaları, sinüsoidal dalgalar, zaman değişkenli potensiyeller. 3-D dikdörtgensel kutuda elektromanyetik dalga alanları.
4 Birinci mertebeden simetrik hiperbolik sistem şeklinde Maxwell denklemleri. Maxwell sistemi için varlık teklik teoremleri.
5 Birinci mertebeden simetrik hiperbolik sistem şeklindeki izotropik olmayan elastisite denklemleri. İzotropik ve izotropik olmayan ortamlardaki elastik dalga dağılımlarının matematiksel modellemesi
6 İzotropik olmayan elastisitenin BDP için varlık ve teklik teoremleri
7 Vize Sınavı
8 İzotropik olmayan kristaller içindeki dalgaların, polinom datalı elastisitenin dinamik sistemi ile modellenmesi.
9 Pertürbe metotları. Düzgün pertürbe metodları. Küçük parametreli Helmholtz denklemi. Yavaş ışınımlı ısı iletimi. Laplace denklemi için sınır pertürbeleri.
10 Asimtotik metotlar. Büyük parametreli denklemler. Eikonal denklem. Eikonal denklemin çözümü için karakteristikler metodu.
11 Işınlar, cepheler. Tabakalaşmış ortamda ışınlar. Dalganın kırılma bölgesi. Transport denklemi. Transport denkleminin integrali. Küresel ve ışın koordinatları.
12 Dalga denklemi ve asimtotik açılım serileri. Yarı düzlemde saçılma. Hareketsiz faz metodu.
13 Kırılma. Kırılma katsayıları. Klein Gordon denkleminin asimtotik çözümü.
14 Geometrik optik açılımı metodu. Iki boyutlu dalga denklemi. Klein Gordon denklemi.

1. Zauderer E., Partial Differential Equations of Applied Mathematics, John Wiley&Sons , New York, 1989.
2. Courant R., Methods of Mathematical Physics, Vol.2, Wiley- Interscience, New York, 1962.
Supplementary Book(s):
3. Romanov V.G., Investigation Methods for Inverse Problems, VSP,Utrecht, The Netherlands, 2002.
4. Smirnov V.I., A Course in Higher Mathematics, Vol.IV, Pergamon Press, Oxford,1964.

1 ODV ÖDEV
2 ARS ARASINAV