: Hiperbolik Denklemler ve Sistemlerin Teorisi

MAT 6033 Hiperbolik Denklemler ve Sistemlerin Teorisi SEÇMELİ 3 0 0 8

Matematik Yüksek Lisans (İngilizce)
Matematik Doktora (İngilizce)

Hiperbolik denklemler ve sistemlerin teorisi bu derste anlatılmaktadır. Zayıf çözümler, birinci dereceden hiperbolik denklemlerden oluşan sistemlerin enerji tahminleri. Hiperbolik denklemler ve sistemler için Cauchy problemleri ve başlangıç değer problemlerinin varlık ve teklik teoremleri çalışılacaktır.

1   Hiperbolik denklemler ve sistemlerin modern teorisini anlayabilme
2   Hiperbolik denklemler ve sistemlerin temel kavramlarını ifade edebilme.
3   Hiperbolik denklemler ve sistemlerin başlangıç değer problemlerini temel metodlarla çözebilme
4   Hiperbolik denklemler ve sistemlerin temel çözümlerini elde edebilme.
5   Gerçek olayların modellemesi için hiperbolik denklemler ve sistemlerin çözümlerini uygulayabilme

1 Zayıf türevler. Sobolev uzayları, özellikleri; yaklaşım, düzgün fonksiyonlarla global yaklaşım; teklik; izler; Sobolev eşitsizliği; Poincare eşitsizliği; Fark bölümleri
2 Türevlenebilme. Fourier dönüşümü ve Sobolev uzayınının alternatif karakterizasyonu. Diğer fonksiyon uzayları: Daul uzaylar, zaman içeren uzaylar, daha iyi uzaylara dönüşümler.
3 Hiperbolik denklemlerin klasik ve zayıf çözümleri. Çözümün enerji tahminleri. Sonlu dalga hızı. Enerji eşitsizliği. Kararlılık bölgesi. Etki bölgesi.
4 İkinci dereceden hiperbolik denklemler. Başlangıç/sınır değer problemlerinin zayıf çözümleri. Zayıf çözümün varlığı: Hille-Yosida teoremi. Çözümün düzgünlüğü.
5 İkinci dereceden hiperbolik denklemler için enerji tahminleri ve teklik teoremi. Düzenliliği. Enerjinin korunumu
6 Birinci dereceden hiperbolik sistemler. Zayıf çözümler
7 Vize Sınavı
8 Hiperbolik sistemlerin Cauchy problem ve başlangıç sınır değer porblemleri için varlık ve tekliği.
9 Sabit katsayılı hiperbolik sistemler
10 İzotropik olmayan elastik Lame sistemin Cauchy probleminin varlık ve tekliği.
11 Simetrik hiperbolik sistemler. Simetrik hiperbolik sistemler için enerji tahminleri. Simetrik hiperbolik sistemlerin başlangıç değer problemlerinin varlık teoremleri
12 Teklik ve kararlılık tahminleri teoremleri
13 İzotropik olmayan Maxwell sistemlerinin Cauchy problemlerinin varlık ve tekliği. Çözümlerin elde edilişi.
14 Hiperbolik denklemler için asimtotik çözümlerin yapılması

1. EVANS L. C., Partial Differential Equations, Graduate Studies in Mathematics, vol/19, American Mathematical Society, Institute for Advance Study, Providence, Rhode Island, 1998.
2. Ikawa M., Hyperbolic Partial Differential Equations and Wave Phenomena, vol. 189, American Mathematical Society, Providence, Rhode Island, 2000.
3. Caffarelli Luis A., Weinan E., Hyperbolic Equations and Frequency Interactions, vol.5, American Mathematical Society, Institute for Advance Study, Providence, Rhode Island, 1999.

1 ODV ÖDEV
2 ARS ARASINAV