DERS ADI

: Enstrümental Gıda Analizleri

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
MSH 0157 Enstrümental Gıda Analizleri SEÇMELİ 2 0 1 4

Dersi Veren Birim

Efes Meslek Yüksekokulu

Dersin Düzeyi

Önlisans

Ders Koordinatörü

DR. ŞELALE ÖNCÜ GLAUE

Dersi Alan Birimler

Kültürel Miras ve Turizm
Turizm ve Otel İşletmeciliği
Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri
Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği
Gıda Teknolojisi

Dersin Amacı

Enstrümental metodlar, örneği oluşturan bileşenlerin verdiği sinyalleri değerlendirme prensiplerine bağlıdır. Dersin amacı; öğrencilere temel prensiplerin verilmesi ve meslek hayatlarında her zaman karşılaşacakları cihazları tanıtmaktır.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Enstrümental Gıda Analizlerinin amaç ve kapsamının öğrenilmesi
2   Kromatografik tekniklerin öğrenilmesi
3   Spektroskopik tekniklerin öğrenilmesi
4   Potansiyometri hakkında bilgi edinme

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Giriş, Çözücü Sistemleri
2 Kromatografik Yöntemler, Tanımlar
3 Gaz Kromatografisi
4 Gaz Kromatografisi
5 İnce Tabaka, Kolon Kromatografisi
6 Kağıt Kromatografisi, Elektroforez
7 Vize
8 Sıvı Kromatografisi
9 Yüksek Basınç Sıvı Kromatografisi
10 Türevlendirme, Dereceli Elüsyon
11 Spektroskopi
12 Atomik Absorpsiyon Spektroskopisi
13 Potansiyometri
14 Genel Değerlendirme ve Sunumlar
15 Final Uygulama Sınavı

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Enstrümental Gıda Analizleri (Güncellenmiş-Genişletilmiş) (3 Cilt Birarada), 2011, Yaşar Hışıl, 7.Baskı, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayın No: 48 Ege Üniversitesi Basım Evi-İzmir
Enstrümental Gıda Analizleri-Laboratuvar Deneyleri, 2010, Yaşar Hışıl, 3.Baskı, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Y.No:45; Ege Üniversitesi Basım Evi-İzmir
Enstrümental Gıda Analizleri, Prof.Dr. Hasan Yetim, Yard. Doç.Dr. Mustafa Çam, Sidas Yayıncılık

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Yüz-yüze konu anlatımı, sunumlar ve ödevler

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Vize
2 ODV Ödev
3 FN Final
4 BNS BNS VZ * 0.30 + ODV * 0.20 + FN * 0.50
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.30 + ODV * 0.20 + BUT * 0.50


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

Ara sınav, ödev ve dönem sonu sınavı ile 4 öğrenme çıktısı ölçülecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Derslerin %70'ine katılmak ve dersin gerekliliklerini yerine getirmek zorunludur.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

selale.glaue@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Dönem başında belirtilen programda yer alan günlerdir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 2 28
Laboratuvar 14 1 14
Konu Hakkında Hazırlık 14 1 14
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 2 28
Vize Sınavına Hazırlık 1 5 5
Final Sınavına Hazırlık 1 5 5
Lab Sınavına Hazırlık 1 5 5
Sunum Hazırlama 1 5 5
Vize Sınavı 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Uygulama sınavı 1 2 2
Proje Final Sunumu 1 2 2
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 112

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16
ÖK.11
ÖK.2
ÖK.3
ÖK.4