DERS ADI

: İçecek Kültürü ve Şarap Bilimi

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
MSH 0001 İçecek Kültürü ve Şarap Bilimi SEÇMELİ 2 1 0 5

Dersi Veren Birim

Efes Meslek Yüksekokulu

Dersin Düzeyi

Önlisans

Ders Koordinatörü

DR. ŞELALE ÖNCÜ GLAUE

Dersi Alan Birimler

Efes Meslek Yüksekokulu
İkram Hizmetleri
Turizm ve Otel İşletmeciliği
Kültürel Miras ve Turizm
Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri
Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği
Gıda Teknolojisi

Dersin Amacı

Öğrencilere şarap tarihi, üretimi, saklanması, üzüm ve şarap cinslerinin tanımlanması, degüstasyon, servis kuralları, dünya şarapçılığı ve ayrıca diğer alkollü içkilerin üretimi ve özellikleri hakkında bilgi verir.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Şarap, şarap bilimi ve tarihsel gelişimini tanımlar.
2   Türkiye de ve diğer şarap ülkelerindeki üzümleri tanır.
3   Şarap üretimini çeşit ve üretim tekniklerine göre ayrıştırır.
4   Şarabın saklanması ile ilgili tüm koşulları sentezler.
5   Şarabın saklama koşulları, servisi ve degüstasyonunu tanımlar ve uygular.
6   Şarap, peynir ve yemek uyumunun kriterlerini sentezler.
7   Dünya şarapçılığını ve üretim bölgelerini tanımlar.
8   Bira üretimini ve çeşitlerini tanımlar.
9   Rakı üretimini ve çeşitlerini tanımlar.
10   Votka ve cin üretimini sentezler.
11   Konyak ve brendi üretimini tanımlar.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Giriş
2 .İçeceklerin sınıflandırılması ve genel özellikleri
3 Alkolsüz içecekler
4 Bira
5 Bira
6 Şarap
7 Şarap
8 Barlar, bar personeli, barda kullanılan araç ve gereçler
9 Alkollü ve alkolsüz içeceklerin servisi
10 İçecek seçimi, satın alınması ve depolanması
11 Distile alkollü içecekler
12 Çay, Kahve
13 Kokteyller
14 Dönemin gözden geçirilmesi

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

1. Yiyecek İçecek İşletmeciliği, Özgür Yılmaz, Yaşar Yılmaz, Özer Yılmaz, Detay Yayıncılık.
2. Yiyecek İçecek Servisi, Alptekin Sökmen, Detay Yayıncılık.
3. Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Yönetimi, Prof. Dr. Adnan Türksoy, Detay Yayıncılık.
4. İçecekler Hakkında Herşey, Raci Bostancı, Arunas Yayıncılık.
5. Her Yönüyle Şarap, Barbara Nowak & Beverly Wichman, Arkadaş Yayınevi.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

yüz yüze anlatım ve soru-cevap

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 PR Proje
2 ODV Ödev
3 FN Final
4 BNS BNS PR * 0.30 + ODV * 0.20 + FN * 0.50
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu PR * 0.30 + ODV * 0.20 + BUT * 0.50


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

Ara sınav, ödev ve dönem sonu sınavı ile 9 öğrenme çıktısı ölçülecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Derslerin %70'ine katılmak ve dersin gerekliliklerini yerine getirmek zorunludur.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

selale.glaue@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Dönem başında belirtilen programda yer alan günlerdir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 12 2 24
Uygulama 12 1 12
Proje Hazırlama 1 12 12
Final Sınavına Hazırlık 1 12 12
Ödev Hazırlama 1 10 10
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 12 3 36
Kitap Okuma 1 5 5
Rapor hazırlama 1 10 10
Final Sınavı 1 2 2
Proje Ödevi 1 2 2
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 125

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17PK.18PK.19PK.20
ÖK.15
ÖK.25
ÖK.35
ÖK.45
ÖK.5
ÖK.65
ÖK.7
ÖK.8
ÖK.9
ÖK.10
ÖK.11