DERS ADI

: Gıda Katkı Maddeleri

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
MSH 0178 Gıda Katkı Maddeleri SEÇMELİ 2 0 0 4

Dersi Veren Birim

Efes Meslek Yüksekokulu

Dersin Düzeyi

Önlisans

Ders Koordinatörü

DR. ÇAĞDAŞ SUNNA

Dersi Alan Birimler

İkram Hizmetleri
Kültürel Miras ve Turizm
Turizm ve Otel İşletmeciliği
Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri
Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği
Gıda Teknolojisi

Dersin Amacı

Bu derste, gıda katkı maddelerinin genel özellikleri, gıda katkı maddelerinin kullanım alanları ve potansiyel sağlık riskleri hakkında bilgi verilmesi temel amaç olarak belirlenmiştir.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Gıda katkı maddelerinin genel özelliklerini açıklar.
2   Antioksidanlar ve Asitlik Düzenleyicilerin Genel Özelliklerini Tanımlar.
3   Gıda Koruyucuların Genel Özelliklerini Açıklar.
4   Emülgatör ve Gamların Genel Özelliklerini Tanımlar.
5   Renklendiricilerin, Tatlandırıcıların ve Lezzet Arttırıcıların Genel Özelliklerini Açıklar
6   Jelatin ve Yağ İkame Edicilerin Genel Özelliklerini Açıklar.
7   Gıda Katkı Maddeleri ile İlgili Yasal Düzenlemeleri Açıklar.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Gıda Katkı Maddelerine Giriş Jelatin ve Yağ İkame Ediciler
2 Antioksidanlar ve Asitlik Düzenleyiciler Diğer Gıda Katkı Maddeleri
3 Antioksidanlar ve Asitlik Düzenleyiciler Katkı Maddeleri ile İlgili Yasal Düzenlemeler
4 Gıda Koruyucular Katkı Maddeleri ile İlgili Yasal Düzenlemeler
5 Renklendiriciler,Tatlandırıcılar ve Lezzet Arttırıcılar FİNAL SINAVI
6 Renklendiriciler,Tatlandırıcılar ve Lezzet Arttırıcılar
7 ARA SINAV
8 Emülgatörler ve Gamlar
9 Emülgatörler ve Gamlar
10 Şelat Ajanları

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

T. ALTUĞ ONOĞUR, 'Gıda Katkı Maddeleri', SİDAS 2011, İZMİR.
H. ŞİMŞEK, 'Gıda Katkı Maddeleri Rehberi', Lemi Yayıncılık.
A. Larry Branen, P. Michael Davidson, Seppo Salminen, John Thorngate, 'Food Additives', Taylor & Francis, 2001.
S.N.Mahindru, 'Food Additives', APH Publishing, 2008.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Ders anlatımı, sunumlar ve ödevler.

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Vize
2 FN Final
3 BNS BNS VZ * 0.50 +FN * 0.50
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.50 + BUT * 0.50


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

Sınavlar ve ödevler.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Derslerin %70'ine katılmak ve dersin gerekliliklerini yerine getirmek zorunludur.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

cagdas.sunna@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Dönem başında belirtilen programda yer alan günlerdir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 2 28
Konu Hakkında Hazırlık 14 2 28
Vize Sınavına Hazırlık 1 10 10
Final Sınavına Hazırlık 1 10 10
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 2 28
Vize Sınavı 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 106

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17PK.18PK.19PK.20
ÖK.111
ÖK.211
ÖK.311
ÖK.411
ÖK.511
ÖK.611
ÖK.71