DERS ADI

: Gıda Mevzuatı

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
MSH 0176 Gıda Mevzuatı SEÇMELİ 2 0 0 4

Dersi Veren Birim

Efes Meslek Yüksekokulu

Dersin Düzeyi

Önlisans

Ders Koordinatörü

DR.ÖĞR.ÜYESİ TOLGA AKCAN

Dersi Alan Birimler

İkram Hizmetleri
Kültürel Miras ve Turizm
Turizm ve Otel İşletmeciliği
Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri
Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği
Gıda Teknolojisi

Dersin Amacı

Bu derste, gıda mevzuatının, gıda ile ilgili kanunlar, yönetmelikler ve tebliğiler ile ilgili bilgi verilmesi ve ayrıca HACCP ve ISO22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri hakkında bilgi verilmesi temel amaç olarak belirlenmiştir.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Gıda mevzuatı ile ilgili genel terimleri tanımlar.
2   Gıda ile ilgili kanunları açıklar.
3   Gıda ile ilgili yönetmelikleri açıklar.
4   Gıda ile ilgili tebliğleri açıklar.
5   Gıda ile ilgili talimatları açıklar.
6   Gıda işletmelerinde gıda güvenliği yönetim sistemini tanımlar.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Gıda Mevzuatına Giriş
2 Kanunlar
3 Yönetmelikler (Türk Gıda Kodeksi, mikrobiyolojik kriterler, gıda katkı maddeleri)
4 Yönetmelikler (pestisit, bulaşan, gıda ile temas eden maddeler, etiketleme)
5 Yönetmelikler (Gıda Hijyeni Yönetmeliği)
6 Yönetmelikler (GDO, ışınlama, su ürünleri)
7 ARA SINAV
8 Tebliğler (et, yumurta)
9 Tebliğler (süt, alkollü alkolsüz içecek)
10 Tebliğler (ekmek, yağ)
11 Talimatlar
12 HACCP
13 ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi.

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

http://www.tarim.gov.tr/Sayfalar/Mevzuat.aspx

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Ders anlatımı, konularla ilgili gerçek olay ve durumlarla ilgili video izlenimi, ödevler, sunumlar ve konuya dair akademik makalelerin incelenmesi sayesinde güncel araştırmaların da takip edilmesi.

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Vize
2 FN Final
3 BNS BNS VZ * 0.50 +FN * 0.50
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.50 + BUT * 0.50


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

Sınavlar ve ödevler.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Derslerin %70'ine katılmak ve dersin gerekliliklerini yerine getirmek zorunludur.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

tolga.akcan@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Dönem başında belirtilen programda yer alan günlerdir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 2 28
Konu Hakkında Hazırlık 14 2 28
Vize Sınavına Hazırlık 1 10 10
Final Sınavına Hazırlık 1 10 10
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 2 28
Vize Sınavı 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 106

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17PK.18PK.19PK.20
ÖK.11
ÖK.21
ÖK.31
ÖK.41
ÖK.51
ÖK.61