DERS ADI

: Gastronomi Turizmi

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
MSH 0140 Gastronomi Turizmi SEÇMELİ 3 0 0 5

Dersi Veren Birim

Efes Meslek Yüksekokulu

Dersin Düzeyi

Önlisans

Ders Koordinatörü

DR.ÖĞR.ÜYESİ GAMZE ÖZOĞUL

Dersi Alan Birimler

Turizm ve Otel İşletmeciliği
Kültürel Miras ve Turizm
Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri
Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği
Gıda Teknolojisi

Dersin Amacı

Bu dersin amacı gastronomi ve turizm ilişkisini incelemektir.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Gastronomi ile ilgili kavramları tanımlar ve açıklar.
2   Gastronomi, turizm ve ağırlama endüstrisi arasındaki bağlantıyı kavrar.
3   Gastronomi turizminin ulusal ve uluslararası alandaki önemini bilir.
4   Gastronomi turizminin önemini, amaçlarını ve çeşitlerini bilir.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Gastronomi Kavramı, Gastronominin Tarihsel Gelişimi, Diğer İlgili Kavramlar
2 Turistik ürün, çekicilik ve ağırlamanın bir unsuru olarak gastronomi
3 Gastronomi Turizmi, Gastronomi Turizminin Amaç ve İşlevleri, Gastronomi Turizminin Önemi
4 Gastronomi Turizminin Uluslararası Boyuttaki Yeri ve Önemi
5 Coğrafya ve Yemek Kültürü
6 Coğrafi işaretli ürünler
7 Ara sınav
8 Gastronomi tur rotaları
9 Gastronomi tur rotaları
10 Moleküler Gastronomi
11 Nöro- Gastronomi
12 Hızlı Yemek Akımı
13 Füzyon Mutfağı
14 Tematik restoranlar
15 Final sınavı

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Kurgun, H. Özşeker, D. (2016). Gastronomi ve Turizm. Detay Yayıncılık.
Sarıışık, M. (2017). Tüm Yönleri İle Gastronomi Bilimi, Ankara: Detay Yayıncılık
Gökdeniz, A. Erdem, B., Dinç, Y. ve Çelik Uğuz, S. (2017). Gastronomi Turizmi. Detay Yayıncılık, Ankara.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Ders anlatımı, konu hakkında hazırlık, sınıf içi uygulamalar

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Vize
2 FN Final
3 BNS BNS VZ * 0.50 +FN * 0.50
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.50 + BUT * 0.50


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

Sınav

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Derslerin %70'ine katılmak ve dersin gerekliliklerini yerine getirmek zorunludur.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

gamze.ozogul@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 2 28
Konu Hakkında Hazırlık 14 1 14
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 4 56
Vize Sınavına Hazırlık 1 7 7
Final Sınavına Hazırlık 1 7 7
Sınıf içi uygulamalar 1 2 2
Vize Sınavı 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 116

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17PK.18PK.19PK.20
ÖK.11
ÖK.21
ÖK.31
ÖK.41