DERS ADI

: Özel Gıdalar Teknolojisi

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
MSH 0134 Özel Gıdalar Teknolojisi SEÇMELİ 3 0 0 4

Dersi Veren Birim

Efes Meslek Yüksekokulu

Dersin Düzeyi

Önlisans

Ders Koordinatörü

DR. ŞELALE ÖNCÜ GLAUE

Dersi Alan Birimler

Turizm ve Otel İşletmeciliği
Kültürel Miras ve Turizm
Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri
Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği
Gıda Teknolojisi

Dersin Amacı

Gıda sektöründe önemli yer tutan şeker, çay, kahve, çikolata ve şekerleme teknolojisi hakkında temel bilgi sahibi olmak, temel terimleri öğrenmek, ürün kalitesi ile ilgili karşılaşılabileceği problemlere çözüm önerileri getirmelerini sağlamaktır.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Bazı özel gıdaların üretim teknikleri hakkında bilgi sahibi olur
2   Çikolata, yumuşak şeker ve sert şeker üretimini kontrol edebilir.
3   Çay üretimini bilir
4   Kahve üretimini bilir

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Giriş ve Dersin Tanıtımı
2 Şeker Teknolojisi
3 Şeker Teknolojisi
4 Şekerleme Teknolojisi
5 Şekerleme Teknolojisi
6 Kakao ve Çikolata Teknolojisi
7 vize sınavı
8 Kakao ve Çikolata Teknolojisi
9 Çay Teknolojisi
10 Kahve Teknolojisi
11 Bal, reçel, pekmez, cips, sos, mama, diğer özel gıdalar üretimi
12 Toz Gıda Ürünleri Üretimi
13 Proje Sunumları
14 Genel Değerlendirme
15 Final sınavı

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Altan A. 1997. Özel Gıdalar (Şeker, Kakao ve Çikolata, Şekerleme, Çay, Kave) Teknolojisi. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Genel Yayın No: 178, Ders Kitapları Yayın No: 55, 251 sayfa, Adana.
Bilişli, A. Özel Gıdalar , Sidas, Çanakkale, 2013.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Yüz-yüze konu anlatımı, sunumlar ve ödevler

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Vize
2 ODV Ödev
3 FN Final
4 BNS BNS VZ * 0.30 + ODV * 0.20 + FN * 0.50
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.30 + ODV * 0.20 + BUT * 0.50


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

Ara sınav, dönem sonu sınavı ve ödev ile 4 öğrenme çıktısı ölçülecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Derslerin %70'ine katılmak ve dersin gerekliliklerini yerine getirmek zorunludur.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

selale.glaue@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Dönem başında belirtilen programda yer alan günlerdir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 13 3 39
Öğrenci Sunumları 1 3 3
Projeye ilişkin hazırlık, üretim 10 1 10
Vize Sınavına Hazırlık 1 10 10
Final Sınavına Hazırlık 1 10 10
Ödev Hazırlama 1 8 8
Sunum Hazırlama 1 8 8
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 12 1 12
Vize Sınavı 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Proje Final Sunumu 1 3 3
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 107

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17PK.18PK.19PK.20
ÖK.11
ÖK.21
ÖK.31
ÖK.41