: ARKEOJEOFİZİK

Jeofizik Mühendisliği

DOÇ.DR. EMRE TİMUR

Jeofizik Mühendisliği

Arkeolojik terimler, yerleşmeler ve mimari hakkında genel bilgi vermek, arkeolojik araştırma tekniklerini tanıtmak, arkeolojik yüzey araştırma yöntemi olarak arkeojeofizik hakkında bilgi vermek, arkeojeofizik yöntemler ve uygulamalarını tanıtmak, geniş ve sığ ölçekli jeofizik çalışmalar ve veri-işlem, görüntü işleme, veri değerlendirme ve yorumlama ilkeleri, kullanılan cihaz ve yazılımların özellikleri, arkeojeofizik araştırmaların dünyada ve Türkiye'de önemi ve uygulamaları ile ilgili altyapı oluşturmak.

1   Genel arkeoloji ve arkeojeofizik terimleri ile temel kanunlar hakkında fikir sahibi olabilme.
2   Arkeolojik alanların mimari özellikleri ve yapılarda kullanılan malzemelerin fiziksel özellikleri hakkında bilgi sahibi olma.
3   Arkeojeofizikte sıklıkla kullanılan yöntemler (elektrik, yer radarı, manyetik) hakkında bilgi sahibi olma.
4   Arkeojeofizikte seyrek kullanılan yöntemler (VLF, SP, mikrogravite, sismik, vb.) hakkında bilgi sahibi olma.
5   Elde edilen bulguları tartışabilme ve yorumlayabilme.
6   Dünyada ve Türkiye'de yapılan arkeojeofizik uygulamalar hakkında bilgi sahibi olma.
7   Arkeojeofizik çalışma tasarlayabilme

1 Dersin genel tanıtımı ve yararlanılacak kaynakların verilmesi
2 Arkeolojik alanlarda bulunan yapıların mimari ve fiziksel özellikleri
3 Arkeometri, arkeojeofizik kavramları ve arkeoloji ile ilgili ulusal ve uluslararası yasalar
4 Arkeojeofizik araştırmalarda kullanılan cihazlar, yazılımlar ve temel özellikleri
5 Elektromanyetik (Yer radarı) yöntemlerin kullanımına örnekler
6 Elektrik özdirenç tomografi yönteminin arkeolojik alanlarda kullanımına örnekler
7 Ara sınav
8 Manyetik yöntemin arkeolojik alanlarda kullanımına örnekler
9 Arkeolojik alan incelemelerinde seyrek uygulanan jeofizik yöntemler (VLF-R, doğal gerilim, uyarılmış kutuplanma yöntemi, gravite yöntemi)
10 Arkeolojik alan incelemelerinde seyrek uygulanan jeofizik yöntemler (sürekli dalga ve rastgele sinyal radarları, sismik yöntem), dünyada ve Türkiye'de yapılan çalışmalara örnekler
11 Arkeolojik alan incelemelerinde uygulanan çeşitli özel yöntemler ve yeni teknolojiler (metal dedektörleri, jeokimyasal yöntemler, termal algılama, radyometrik yöntemler, )
12 Arkeojeofizik verilerin değerlendirilmesi ve yorumlanması
13 Arkeolojik yapıların kültürel açıdan önemi, yapıların aranması ve korunması süreci hakkında bilgiler
14 Tasarım raporlarının sunulması ve değerlendirilmesi

Ana kaynak:
- Arkeojeofizik Araştırmalar, Mehmet Ali Kaya, TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Meslek İçi Eğitim ve Belgelendirme Kurs Notları No: 2, Ankara, 2007.
Yardımcı kaynaklar:
- Antik Çağda Kentler Nasıl Kuruldu , R.E. Wycherley, Üçüncü Baskı, Arkeoloji ve Sanat Yayınları, 215 sayfa, İstanbul, 1993, ISBN: 9757538183.
- Uygulamalı Jeofizik, Prof.Dr. D. Ali KEÇELİ, İkinci Baskı, TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Eğitim Yayınları No:18, 564 sayfa, Ankara, 2012, ISBN: 9789944897471.
- Near Surface Geophysics, Dwain K. Butler, Society of Exploration SEG Investigations in Geophysics Series No. 13, 732 sayfa, Tulsa OK, 2005, ISBN: 9781560801719.
- Archaeological Prospection, Journal, Springer.
- Archaeometry, Journal, Springer.

Ders, ödev/sunum, sınav
Derste arkeoloji, arkeojefizik yöntemler hakkında öğrencilere ders anlatımı yapılacaktır. Bunun dışında son 3 yıl içinde uluslararası dergilerde yayınlanmış çalışmalar incelenerek öğrenciler tarafından sunulması sağlanacak ve örnek bir problem için öğrenciler gruplara ayrılarak tasarım raporu çalışması yapılacaktır.

1 VZ Vize
2 OD Ödev
3 FN Final
4 BNS BNS VZ * 0.30 + OD * 0.20 + FN * 0.50