: SİSMOTEKTONİK

Jeofizik Mühendisliği

DOÇ.DR. MEHMET UTKU

Jeofizik Mühendisliği

Öğrencinin deprem-tektonik ilişkisini anlaması ve deprem tehlikesini değerlendirmesi hedeflenmiştir.

1   Depremlerin tektonik çalışmalar için önemini değerlendirebilir.
2   Fay türlerini, uzanımlarını, deprem ve kaynak parametrelerini, sismik tehlikenin ortaya konması amacıyla yorumlayabilir.
3   Sismotektonik haritaları ve farklı sismotektonik bölgelere ait gerilme tensörü sonuçlarını analiz edebilir.
4   Deprem tehlikesi ve risk çalışmalarını ve deprem ön kestirimleri değerlendirebilir
5   Türkiye'nin temel sismotektonik unsurlarını, 3B blok diyagram ve odak mekanizması çözüm örnekleriyle ilişkilendirebilir.
6   Türkiye ve Doğu Akdeniz havzasının GPS deformasyon hızlarını, faylanma türü ve odak mekanizması çözümleri ile ilişkilendirebilir.

JEF 3607 - SİSMOLOJİ

1 Sismotektoniğe giriş
2 Deprem dağılımları ve sismotektonik önemi
3 Deprem kaynağı , gerilme, yamulma, sismik moment ilişkisi Uygulama-1: Problem Tanımı (Sismotektonik Harita), Veri Hazırlama
4 Kaynak modelleri ve kaynak parametreleri Uygulama-2: Veri Sınıflama
5 Fay türleri ve sismotektonik (doğrultu, eğim, kayma) özellikler Uygulama-3: Veri Hazırlama (Fay Düzlemi Çözümü Diyagramları)
6 Sismotektonik haritaların analizi Uygulama-4: Veri Hazırlama (Asal Gerilme Ekseni Diyagramları)
7 Odak mekanizması çözümlerinin elde edilmesi Uygulama-5: Altlık Haritanın Hazırlanması
8 Ara Sınav
9 Gerilme tensörü Uygulama-6: Episantır Verisinin İşlenmesi
10 Gerilme tensörünün odak mekanizmasıyla ilişkisi Uygulama-7: Derinlik Verisinin İşlenmesi
11 Doğu Akdeniz'in sismotektoniği (diğer jeofizik ve jeodezik araştırmalardan elde edilen sonuçlarla birlikte ortak yorum) Uygulama-8: Fay Düzlemi Çözümü Diyagramlarının İşlenmesi
12 Türkiye'nin depremselliği ve sismotektoniği (diğer jeofizik ve jeodezik araştırmalardan elde edilen sonuçlarla birlikte ortak yorum) Uygulama-9: Fay Düzlemi Çözümü Diyagramlarının İşlenmesi (Devamı)
13 Deprem tehlikesi, risk, önkestirim çalışmaları Uygulama-10: Asal Gerilme Eksenlerinin İşlenmesi
14 Odak mekanizması örnek çözümleri ve yorumları Uygulama-11: Sismotektonik Haritaya Son Şeklinin Verilmesi; amaç, işlev ve içerik yönünden tartışılması

Ana kaynak (DEÜ Merkez Kütüphanede mevcuttur) :
1) "Deprem Jeolojisi", Yeats, R.S., Sieh, K. and Allen, C.R., 1997. Oxford University Press. 568 p. (Türkçeye Çeviren: Kamil Kayabalı ve Ramazan Demirtaş, 2006. ISBN: 9799756009214, Gazi Kitabevi, Ankara).

Yardımcı kaynaklar (Tümü DEÜ Kütüphanelerinde mevcuttur):
2) "Seismology and Plate Tectonics", David Gubbins, Cambridge University Press, 1990.
3) "An Introduction to Seismology, Earthquakes and Earth Structure", Seth Stein ve Michael Wysession, Blackwell Publishing, 2003.
4) "The Solid Earth : An Introduction To Global Geophysics", Fowler, C.M.R., Cambridge Univ. Press, New York, 1990.
5) "Modern Global Seismology", Thorne Lay and Terry C. Wallace, Academic Press, 1995.

Referanslar:
Diğer ders materyalleri: Aydinger Kağıdı, Pergel, Schmidt Eşit Alan İzdüşüm Abağı

Ders sınıfta anlatılacaktır. Öğrencilerin derste not tutmaları esastır. Öğrenciler ders notlarından ve ders kitabından dersi takip edeceklerdir.

1 VZ Vize
2 UYG Uygulama
3 FN Final
4 BNS BNS VZ * 0.20 + UYG * 0.30 + FN * 0.50
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.20 + UYG * 0.30 + BUT * 0.50

Arasınav'ın ders geçme notuna etkisi %20'dur. ÖÇ1, ÖÇ2, ÖÇ3 sınanacaktır
Ödev/Uygulama'nın ders geçme notuna etkisi %30'dur. Tüm ÖÇ'ler sınanacaktır
Final sınavının ders geçme notuna etkisi %50'dir. Tüm ÖÇ'ler sınanacaktır

Derslere devam ve uygulamalarda başarı dikkate alınacaktır.

Dersi Veren Öğretim Üyesi: y.Doç.Dr. Mehmet UTKU, mehmet.utku@deu.edu.tr

Dersimin olmadığı zamanlar