: ELEKTROMANYETİK PROSPEKSİYON

Jeofizik Mühendisliği

DOÇ.DR. EMRE TİMUR

Jeofizik Mühendisliği

Jeofizik Mühendisliğinde kullanılan elektromanyetik yöntemleri öğrenmek ve jeofizik uygulamaları ile değerlendirmelerini yapmaktır.

1   Jeofizikte elektromanyetik dalga ve ilkelerini tanımlayabilme
2   Elektromanyetik yöntemlerin özellik ve ilkelerini açıklayabilme
3   Yöntemlere ait fizik yasalarını analiz edebilme
4   Yöntemlerin uygulama sonuçlarını ortaya koyabilme
5   Yöntemlerden elde edilen sonuçları yorumlayabilme
6   Elde edilen sonuçları haritalandırarak ilişkilendirebilme

JEF 2311 - POTANSİYEL KURAMI VE UYGULAMALARI

1 Elektromanyetik (EM) Teoriye Giriş ve Temel hatırlatma, EM dalga ve düzlem dalga denklemi fiziksel özellikleri, Maxwell denklemleri ve anlamları, EM dalgaların madde içi (dielektrik ve iletken ortam) yayınımı.
2 EM dalga yayınımı, sönümü, dalga empedansı ve tabakalı ortam değişimi, Jeofizikte EM dalgaların çözümü, tekdüze ortamlarda düzlem dalga yayınımı, Dielektrik ortamlarda yansıma ve kutuplanma.
3 Jeofizikte EM dalga teorisi, Jeofizikte EM sistemleri ve özellikleri, Çok yüksek ve çok düşük frekanslarda EM dalgaların özellikleri.
4 Jeofizikte EM doğal ve yapay kaynaklı yöntemler ile zaman ve frekans ortamı ölçüm alan EM yöntemlerin tanımları.
5 Jeofizik VLF-EM Yöntemi tanımı, VLF ölçüm sistemi ve uygulamada dikkat edilecek konular, VLF-R sistemi verici özellikleri, ölçüm alım teknikleri, tanımlar.
6 VLF-EM ve VLF-R Yöntemi uygulamalarında dikkat edilecek konular, Bilgisayar ortamına veri aktarımı ve değerlendirme teknikleri, yorumlama ve örnek çalışmalar.
7 Jeofizik Yerradarı (GPR) yöntemi genel tanımı, ekipmanları ve arazi uygulamaları, ölçüm alım teknikleri ve özellikleri, Araştırma (Etki ) derinliğinin belirlenmesi.
8 GPR Yönteminde Değerlendirme, ölçüm alım özellikleri ve kullanılan bilgisayar programlarının tanıtımı, bilgisayar ortamı veri aktarımı ve değerlendirme, uygulanan veri-işlem teknikleri ve yorumlama.
9 Ara Sınav
10 SNMR yönteminin tanıtımı, temel kuramı, uygulamaları, değerlendirme ve yorumlama ilkeleri.
11 Yapay Kaynaklı Manyetotellürik (CSAMT) ve TEM yöntemlerinin tanıtımı, ölçüm sistemlerine bağlı koşullar, teorik bağıntılar ve yorumlama.
12 Doğal kaynaklı EM yöntemlerin tanıtımı, Manyetotellürik (MT) ve Audio Manyetotellürik (AMT) yöntemi tanıtımı, özellikleri ve ölçüm alım teknikleri ve uygulamalar.
13 MT ve AMT yöntemi ölçülen büyüklükler ve matematiksel bağıntılar, Görünür özdirenç ve faz eğrisi, derinlik dönüşümü sondaj eğrisi ve TE-TM modu yapay kesitlerin oluşturulması, 2D ve 3D modelleme gerçek yer-elektrik kesitlerinin hazırlanması, değerlendirme ve yorum.
14 CSAMT, TEM, MT, AMT ve diğer EM yöntemlerine ait yapılmış çalışmalardan örnekler ve tartışma.

Ana kaynak: M.,N.,Nabighian, Electromagnetic methods in applied geophysics : theory, Society Exploration Geophysicists, 1989
M.,N.,Nabighian, Electromagnetic methods in applied geophysics : applications, Society Exploration Geophysicists, 1996
A.,A.,Kaufman,,P.,Hoekstra, Electromagnetic soundings, Elsevier Science,2001.
W.M. Telford, L.P. Geldart, R.E. Sheriff, Applied geophysics, Cambridge Univ. Press, 1990.
Yardımcı kaynaklar: G,Özürlan,E,U,Ulugergerli,Jeofizik mühendisliğinde elektromanyetik yöntemler Birsen-İstanbul, 2005.
K.,Öztürk, Elektrik ve Elektromanyetik prospeksiyon yöntemleri: temel kavramlar, uygulama ve yorumlama, İ.Ü. Basımevi, 1995.

Teorik ders
Laboratuvar (Uygulama)
Ödev
Sınav

1 VZ Vize
2 LAB Laboratuvar
3 FN Final
4 BNS BNS VZ * 0.30 + LAB * 0.20 + FN * 0.50
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.30 + LAB * 0.20 + BUT * 0.50

Laboratuvar ve Ödevler: %20 (ÖÇ2, ÖÇ3, ÖÇ4,ÖÇ5, ÖÇ6)
Arasınav: %30 (ÖÇ1, ÖÇ2, ÖÇ3,ÖÇ4, ÖÇ5)
Yarıyıl sonu sınavı: %50 (ÖÇ1, ÖÇ2, ÖÇ3, ÖÇ4, ÖÇ5, ÖÇ6)

Elektromanyetik yöntemlere ait kuram ve uygulamaya yönelik bilgilerin en güncel kaynaklarla sunulması temel politikadır.

DEÜ Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Kat:2 Tınaztepe Yerleşkesi Buca-İZMİR
Tel : 0 (232) 301 7272
emre.timur@deu.edu.tr

Her hafta ders saatinden sonraki bir saat, görüşme saatidir. Öğrenciler mesai saati gözetmeksizin tüm sorularını e-ileti yoluyla diledikleri zaman sorabilirler.

Uygulama 14 2 28

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12