: HAVA KALİTESİ MODELLEMESİ

Çevre Mühendisliği

PROF.DR. TOLGA ELBİR

Çevre Mühendisliği

Bu dersin amacı, hava kirleticilerin atmosferdeki taşınım ve dağılım mekanizmalarına ilişkin temel bilgilerin öğrenciye verilmesidir. Ders sayesinde öğrenciler hava kalitesi modellemesi alanında uzmanlaşacaklardır. Öğrencilerin, gerektiğinde bir hava kalitesi dağılım modelini çalıştırabilecek temel bilgiye sahip olması, bu alanda yaygın olarak kullanılan bir Gauss Dağılım modeline ayrıntılarıyla hakim olması, modeli uygulamalı olarak kullanarak hazırlanacak ev ödevleri sayesinde bilgisayar programlama ve algoritma geliştirme yeteneğinin ilerlemesi ve hava kalitesi etki çalışmalarında öğrencinin yeterli bilgiye sahip olması bu dersin hedefleri arasındadır.

1   Bir hava kalitesi modelini çalıştırabilecek temel bilgiye sahip olur.
2   Bölgesel hava kalitesi problemlerinin çözümüne yönelik algoritma geliştirme yeteneğini geliştirir.
3   Hava kalitesi etki çalışmalarında yeterli bilgiye sahip olur.

1 Hava Kalitesi Dağılım Modellemesine Giriş ve Temel Kavramlar
2 Hava Kalitesi Modelleri Çeşitliliği ve Çalışma Prensipleri
3 Gauss Dağılımı Prensipleri
4 Bir Gauss Dağılım Modelinin (AERMOD) Tanıtımı, Veri Yapısı ve Modele Veri hazırlanması
5 Bir Gauss Dağılım Modelinin (AERMOD) Tanıtımı, Veri Yapısı ve Modele Veri hazırlanması
6 Bir Gauss Dağılım Modelinin (AERMOD) Tanıtımı, Veri Yapısı ve Modele Veri hazırlanması
7 Bir Gauss Dağılım Modelinin (AERMOD) Tanıtımı, Veri Yapısı ve Modele Veri hazırlanması
8 Öğretim Üyesi Tarafından Uygulamalı Bir Model Çalışmasının Gerçekleştirilmesi
9 Öğrenciler tarafından gerçekleştirilecek uygulamalar (noktasal, alansal ve çizgisel kirletici kaynaklar ile gaz ve katı formdaki hava kirleticiler için yeterli çeşitliliği içerecek)
10 Öğrenciler tarafından gerçekleştirilecek uygulamalar (noktasal, alansal ve çizgisel kirletici kaynaklar ile gaz ve katı formdaki hava kirleticiler için yeterli çeşitliliği içerecek)
11 Öğrenciler tarafından gerçekleştirilecek uygulamalar (noktasal, alansal ve çizgisel kirletici kaynaklar ile gaz ve katı formdaki hava kirleticiler için yeterli çeşitliliği içerecek)
12 Öğrenciler tarafından gerçekleştirilecek uygulamalar (noktasal, alansal ve çizgisel kirletici kaynaklar ile gaz ve katı formdaki hava kirleticiler için yeterli çeşitliliği içerecek)
13 Öğrenciler tarafından gerçekleştirilecek uygulamalar (noktasal, alansal ve çizgisel kirletici kaynaklar ile gaz ve katı formdaki hava kirleticiler için yeterli çeşitliliği içerecek)
14 Öğrenciler tarafından hazırlanan dönem içi projelerin teslimi ve takdimi

U.S. Environmental Protection Agency, 2022. User's Guide for the AMS/EPA Regulatory Model (AERMOD).

Zannetti, P., 2011. Air quality modeling: Theories, Methodologies, Computational Techniques and Available Databases and Software, Air & Waste Management Association

Ders kapsamında; temel olarak hava kirletici kaynaklardan atmosfere verilen kirleticilerin taşınım ve dağılımlarının modellenmesi ve çevre hava kalitesine katkılarının belirlenmesi konuları işlenerek hava kalitesi modellemesi uygulamaları yapılacaktır. Konuların teorik temelleri verildikten sonra bilgisayarda uygulamalı olarak takip edilecektir.

1 ODV Proje/Ödev
2 FN Final
3 BNS BNS ODV * 0.50 + FN * 0.50
4 BUT Bütünleme Notu