DERS ADI

: GIDA GÜVENLİĞİ VE SANİTASYON

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
TMT 4027 GIDA GÜVENLİĞİ VE SANİTASYON SEÇMELİ 3 0 0 4

Dersi Veren Birim

Turizm İşletmeciliği

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

DR.ÖĞR.ÜYESİ MANOLYA AKSATAN KAPLANSEREN

Dersi Alan Birimler

Turizm İşletmeciliği

Dersin Amacı

Bu dersin amacı, gıdaların hazırlanması, bekletilmesi ve servisi sırasında uyulması gereken kurallar, kritik kontrol noktalarında tehlike analizinin nasıl yapılabileceğini, gıda kaynaklı hastalıkların nedenlerini, soruşturulmasını ve kontrolünü sağlama ile ilgili genel bilgilerin verilmesidir.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Gıda kaynaklı hastalıkların yaratabileceği sonuçları belirtip yiyecek-içecek işletmesinin bu olay sonrasında karşılaşabileceği durumları tartışabilmelidir.
2   Çapraz bulaşmanın engellenmesindeki süreçler irdelenip, teslim alma, depolama, dağıtım, bekletme ve servis aşamasında yapılması gerekenleri tartışabilmelidir.
3   HACCP sisteminin gerekliliğini kavrayıp tehlike faktörlerini önem sırasına göre listeleyip, gıdanın izlenme sürecindeki kontrol noktalarını belirleyebilmelidir.
4   Kayıt, gözden geçirme ve problem çözümleri için gereken veri girişini ve dokümantasyonu hazırlayabilmelidir.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Gıda Güvenliği ve Hijyeni Yönetimi
2 Gıda Güvenliğini Tehdit Eden Unsurlar
3 Gıda Zehirlenmesini Tetikleyen Faktörler
4 Ürün Akışının Takibi
5 HACCP Sistemi
6 Araç gereç, donanım ve malzemeler
7 Temizlik ve Dezenfeksiyon İşlemleri
8 Çevrenin Hijyeni ve Tamir İşlemleri
9 Kaza Önleme ve Kriz Yönetimi
10 Haşere Kontrolü ve Atık Yönetimi
11 Gıda Üretimi ile İlgili Yasal Mevzuat Sunumlar
12 Sunumlar

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

1. Swane, D., Rue, N. ve Linton, R. (2003). Essentials of Food Safety & Sanitation. New Jersey: Prentice Hall.
2. Shaw, I. (2012). Food Safety: The Science of Keeping Food Safe. Oxford: Wiley-Blackwell.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

1. Ders Anlatımı: Haftada üç saat ders anlatımı olacaktır.
2. Konuk Konuşmacılar: Uygunluk durumlarına göre deneyimlerini paylaşmak üzere gıda mühendisleri derse davet edilecektir.

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ARS ARASINAV
2 PRJ PROJE
3 ODV ÖDEV
4 YYS YARIYIL SONU SINAVI
5 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS* 0.30 +PRJ* 0.30 + ODV* 0.10 + YYS* 0.30
6 BUT BÜTÜNLEME
7 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS* 0.30 +PRJ* 0.30 + ODV* 0.10 + BUT* 0.30


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

1. Vize ve final sınavları, derslerde ele alınan konulardan seçilecek sorulardan oluşacaktır.
2. Dönemin başında öğrenciler gruplar oluşturacak ve dönem projesi için birlikte çalışacaktır. Dönem ödevi, Times New Roman, 12 punto, çift satır aralığı ve APA formatında yazılmalıdır. Sunum 15 dakikayı geçmemelidir. Dönem projesinin değerlendirilmesi içerik, şekil ve sunum üzerinden olacaktır.
3. Bir yazılı ödev verilecektir.

Değerlendirme Kriteri

1. Öğrenciler HACCP süreci aşamalarını listeleyebilmelidir.
2. Öğrenciler potansiyel tehlikeli gıda ürünlerini listeleyip, bulaşmanın nasıl olduğunu belirtip engelleme yollarını tartışabilmelidir.
3. Öğrenciler gıda zehirlenmelerinin hem müşteri hem de işletme yönünden yaratacağı problemleri ifade edebilmelidir.

Dersin Öğretim Dili

İngilizce

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

1. Derslerin %70 ine devam zorunludur.
2. Her türlü intihal girişimi ve fiili disiplin cezasıyla sonuçlanır.
3. Fakültede kopyacılık eylemini belirlemede TURNITIN programı kullanılmaktadır.
4. Derse geç gelme veya erken ayrılma durumlarında öğrenci devamsız sayılacaktır.
5. Ders sırasında cep telefonundan mesajlaşma ya da herhangi bir elektronik aletin kullanılması yasaktır.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

E-posta: manolya.aksatan@deu.edu.tr
Oda: 215

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan Edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 12 3 36
Uygulama 0 0 0
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 12 3 36
Diğer Kısa Sınavlara Hazırlık 0 0 0
Vize Sınavına Hazırlık 1 9 9
Final Sınavına Hazırlık 1 9 9
Sunum Hazırlama 1 3 3
Proje Hazırlama 1 6 6
Ödev Hazırlama 1 4 4
Diğer Kısa Sınav 0 0 0
Final Sınavı 1 1 1
Vize Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 105

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17PK.18PK.19
ÖK.15
ÖK.25
ÖK.34
ÖK.45