: DENİZ KİMYASI

DOÇ.DR. BURAK KÖSEOĞLU

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği

1. Temel kavramlar ve temel yasalar konusunda öğrencilere bilgi vermek,
2. Denizcilik kimyası ve ilgili konularda öğrencilere bilgi vermek.

1   Kimyadaki temel kavramlar ve temel yasalar konusunda,
2   Reaksiyon, çözelti, asit ve bazlar konusunda,
3   Deniz suyu ve korozyon konusunda,
4   Deniz boyaları, yakıtlar ve yağ kimyası konusunda,
5   Tehlikeli maddeler ve deniz kirliliği konusunda bilgi sahibi olurlar.

1 Deniz kimyasına giriş, su ve deniz suyu, fiziksel değişkenler, deniz suyunun bileşenleri
2 Deniz suyunda çözünmüş gazlar, Asit-baz dengesi (Deniz suyunda major gazlar; azot, oksijen, karbon dioksit, Okyanuslarda oksijen ve karbon dioksit dağılımı, Karbon dioksitin formları, Karbon dioksit-Karbonat sistemi, Alkalinite)
3 Nutrientler ve birincil üretim (Makronutrientler, Mikronutrientler, Nutrientlerin kaynakları, Nutrientlerin dağılımı, Azot, Fosfor, Silisyum, Diğer nutrientler)
4 Ötrofikasyon ve gıda zinciri, Deniz suyunun diğer doğal sularla karşılaştırılması (Nutrientlerin sınırlandırılması, Redfield oranı, Ötrofikasyon, Yağmur suyu, Nehir suyu, Deniz suyu, Deniz suyundaki klorürün kaynağı)
5 Araştırma gemisi K. Piri Reis ve DBTE Deniz Kimyası laboratuarının tanıtımı
6 Deniz kirlenmesi (Deniz kirliliğinin tanımı, Denize gelen kirleticilerin sınıflandırılması, Girdilerin kaynakları, Kirleticilerin denize giriş yolları, Kirleticilerin fiziksel, kimyasal ve biyolojik olarak sınıflandırılması)
7 Ağır metaller (Ağır metallerin kaynakları, Ağır metallerin denize giriş yolları, metallerin canlılar tarafından alınması mekanizması, Biyoakümülasyon, Civa, Kadmiyum, Bakır, Kurşun, Kalay, Demir, Arsenik, Gümüş, Nikel)
8 Ara Sınav
9 Deniz Boyaları, Korozyon, Organik kirleticiler (Korozyonun tanımı, Korozyonun etkileri, Korozyonun önlenmesi, Organik kirleticilerin sınıflandırılması, Deniz ortamına giriş yolları, Halojenli hidrokarbonlar, pestisitler, PCBs)
10 Petrol kirliliği (Petrolün denize giriş yolları, Petrol nasıl bir bileşiktir Petrol kirliliği, Petrolün denizdeki akıbeti ve etkileri, Moleküler indeksler, Denizdeki petrolün bulunuş şekilleri)
11 Petrol kirliliği (Petrolün canlı deniz kaynaklarına etkileri, Gemicilik aktivitelerinden deniz ortamına gelen kirleticiler, Petrol saçılması, Tanker kazaları, Petrolün temizlenme yöntemleri, Diğer organik kirleticiler)
12 Yakıt ve yağ kimyası, İzleme/Bioyolojik izleme, Termal kirlenme (Bioindikatörler, Termal kirliliğin kaynakları, etkileri, Termal kirliliğin nedenleri, Termal kirliliğin kontrolu)
13 Diğer kirleticiler, Radioaktif kirlenme (Kazı işlemleri, kül, suni resifler, katı çöp ve plastikler, radyasyonun tanımı, radioaktivite, radyoaktivite birimleri, bozunma şekli, yarılanma süresi, radyoaktivite kirliliğinin kaynakları, Radyoaktivitenin etkileri)
14 Tehlikeli maddeler, Ödevlerin sunum
15 Ödevlerin sunum
16 Final Sınavı

-D.F. Martin, Marine Chemistry, Marcel Dekker, Inc., New York, 1970, 451p.
-R. Chester, Marine Geochemistry, Chapman&Hall. 1993, 698p.
-R.B. Clark, Marine pollution, Clarendon Press, 1997, 161p.
-M.E.Q. Pilson, An introduction to the Chemistry of the Sea, Prentice Hall, Upper
Saddle River, New Jersey 07458, 1998, 431p.
-U. Förstner and G.T.W. Wittmann, Metal Pollution in the Aquatic Environment, Springer-
Verlag, 1983, 486p.
-B.B. Jorgensen and K. Richardson, Eutrophication in Coastal Marine Ecosystems,
American Jeophysical Union, Washington DC, 1996, 273.

Kaynak tarama , Problemler çözme , Sunum ve yorum , Ev ödevleri, Vaka çalışmaları

1 ARS ARASINAV
2 YYS YARIYIL SONU SINAVI
3 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + YYS * 0.60
4 BUT BÜTÜNLEME
5 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + BUT * 0.60

Lisans seviyesindeki denizcilik kimyası konularıyla ilgili olarak, bilgiye sahip olma, araştırma, yorumlama, sözlü ve yazılı ifade, problem çözme becerileri ve yetkinlikleri değerlendirilecektir.

Derse devam zorunluluğu % 70 tir.

Doç. Dr. Lütfi Tolga Gönül
tolga.gonul@deu.edu.tr

Tuesday 13.00-15.00

Uygulama 14 1 14