DERS ADI

: Tarım ve Beslenmenin Kültür Tarihi

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
ARK 3026 Tarım ve Beslenmenin Kültür Tarihi SEÇMELİ 2 0 0 4

Dersi Veren Birim

Arkeoloji

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

Dersi Alan Birimler

Arkeoloji
Arkeoloji (İÖ)

Dersin Amacı

Tarımın beslenmedeki yerinin kültürel açıdan incelenmesi

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Kültür ve Uygarlık Kavramlarını tanımlayabilme
2   Başta tahıllar olmak üzere bitki ailelerini sınıflayabilme
3   Bütün bitki aileleri içinde kültüre alınan bitkilerin tarihsel süreç içinde oynadıkları rolleri gösterebilme
4   Yenebilen bitkilerin kültür tarihini ana hatlarıyla belirtebilme
5   Tarımın insanlık tarihi içindeki yeri ve kültür tarihin açısından önemini ifade edebilme

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Dersin genel tanıtımı, öğrencilerden istenen beceri biçimi ve kaynakçaların açıklanması
2 Kültür ve Uygarlık Kavramları
3 İlk Avcı toplayıcıların beslenme alışkanlıkları
4 Bilişsel açıdan doğa üzerine yapılan gözlemler ve sonuçları
5 Yerleşik yaşamın Yakındoğu daki başlangıcı ve Göbeklitepe
6 Tarımın Yakındoğu da başlangıcı ve neolitik devrim kavramı
7 Tarımı yapılan bitki ailelerine giriş (Poaceae/Buğdaygiller)
8 Fabaceae/Baklagillerin kültür tarihi
9 Anacardiceae/Fıstıkgillerin kültür tarihi
10 Rosaceae/Gülgillerin kültür tarihi
11 Solanaceae/Patlıcangillerin kültür tarihi
12 Vitaceae/Üzümgiller ve Oleaceae/Zeytingillerin kültür tarihi

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Ana kaynak:
A.Uhri, Boğaz Derdi/Arkeolojik, Arkeobotanik, Tarihsel ve Etimolojik Veriler Işığında Tarım ve Beslenmenin Kültür Tarihi, Ege Yayınları, İstanbul-2011
Yardımcı kaynaklar:
A.Uhri, Ateşin Kültür Tarihi, Dost Ktbv.Yay., Ankara-2004

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

1-Örgün Öğretim
2-Sunum
3-Tartışma
4-Slayt Gösterileri
5-Müze Çalışması

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Vize
2 FN Final
3 BNS BNS VZ * 0.40 + FN * 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.40 + BUT * 0.60


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

1. ÖÇ 1-4: Ara sınavda sorulacak sorular ile değerlendirilecektir.
2. ÖÇ 1-7: Final Sınavında sorulacak sorular ile değerlendirilecektir.

Değerlendirme Kriteri

1. ÖÇ 1-4: Ara sınavda sorulacak sorular ile değerlendirilecektir.
2. ÖÇ 1-7: Final Sınavında sorulacak sorular ile değerlendirilecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

1. Derslerin %70 ine katılım zorunludur.
2. Ara sınav ve final faaliyetlerine katılma, değerlendirmede dikkate alınacaktır.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

ahmet.uhri@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Her gün-her saat

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 12 2 24
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 12 6 72
Vize Sınavına Hazırlık 1 4 4
Final Sınavına Hazırlık 1 8 8
Final Sınavı 1 1,5 2
Vize Sınavı 1 1,5 2
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 112

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15
ÖK.1555555555444555
ÖK.2555555555444555
ÖK.3555555555444555
ÖK.4555555555444555
ÖK.5555555555444555