DERS ADI

: Gıda Biyokimyası ve Biyoteknoloji

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
CHE 4075 Gıda Biyokimyası ve Biyoteknoloji ZORUNLU 2 0 0 3

Dersi Veren Birim

Kimya

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

PROF.DR. MÜNİRE NALAN DEMİR

Dersi Alan Birimler

Dersin Amacı

Bu lisans dersinde, öğrenciler gıda biyokimyası ve biyoteknolojisi alanındaki temel bilgileri öğreneceklerdir. İlk yedi hafta içerisinde, karbohidratlar, proteinler ve lipidler gibi temel besin bileşenleri üzerinde durulacak devam eden haftalarda ise sanayi tabanlı konular ele alınacaktır.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   1. Besinlerin protein, karbohidrat, lipid gibi temel bileşenleri ve bu bileşenlere ait fiziksel ve kimyasal özellikleri ile tepkimeleri açıklayabilir.
2   2. Besinlerdeki vitaminleri ve mineralleri sınıflandırabilir, kaynaklarını ve fonksiyonlarını açıklayabilir.
3   3. Gıda katkı maddelerini sınıflandırıp işlevlerini tartışabilir. Doğal ve işlenmiş besinlerdeki kontaminantları açıklayabilir.
4   4. Gıda endüstrisinde enzimlerin önemini açıklayabilir, DNA teknolojisinin kullanımını ifade edebilir, fonksiyonel gıdalar ile gıda alerjenlerini kavrayabilir.
5   5. Gıda güvenliği için gıda endüstrisinde uygulanmakta olan uluslararası ve ulusal düzenlemeleri irdeleyebilir.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Gıda Biyokimyası ve Biyoteknolojisine Giriş
2 Gıda bileşenleri ve özellikleri: Su ve Karbohidratlar
3 Gıda bileşenleri ve özellikleri:Proteinler
4 Gıda bileşenleri ve özellikleri: Lipidler
5 Besinlerdeki vitamin ve mineraller
6 Gıda katkı maddeleri
7 Gıda Kontaminantları
8 Ara sınav
9 Besin Biyoteknolojisinde Enzimler
10 Nükleik asit biyokimyası: Gıda uygulamaları
11 Fonksiyonel gıdalar, bitkiler ve diet katkı maddelerindeki fizyolojik biyoaktif bileşikler
12 Probiyotikler, Gıda asitler: Organik asitler, uçucu organik asitler, ve fenolik asitler
13 Gıda güvenliği ve gıda alerjenleri
14 Endüstriyel gıdalar için uluslararası ve ulusal düzenlemeler (öğrenci projesi olarak)

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

HD Belitz, W Grosch, P Schieberle, Food Chemistry, 4th Ed., Springer
Yildiz F., Advances in Food Biochemistry., Taylor and Francis, 2010.
Simpson B.K., Food Biochemistry and Food Processing, Wiley-Blackwell, 2012
Current papers from sciencedirect.com related to Food Biochemistry and Biotechnology

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Sunum, İnteraktif sunum, soru-cevap, ödev ve uygulama

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Vize
2 OD Ödev
3 FN Final
4 BNS BNS VZ * 0.30 + OD * 0.30 + FN * 0.40
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.30 + OD * 0.30 + BUT * 0.40


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

öğrenci derslere %70 katılmak zorundadır.

Değerlendirme Kriteri

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Dili

İngilizce

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

The students must participate 70% of the total course hours.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

Prof.Dr.M. Nalan DEMİR
Dokuz Eylul University,Faculty of Science, Department of Chemistry
Division of Biochemistry, 35160, Kaynaklar Campus, IZMIR-TURKEY
Tel: +90 232 3018702 (office)
Fax:+90 232 4534188
Email: nalan.tuzmen@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Wednesday 17.00-18.00

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 13 2 26
Vize Sınavına Hazırlık 1 15 15
Final Sınavına Hazırlık 1 20 20
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 13 1 13
Ödev Hazırlama 1 3 3
Final Sınavı 1 2 2
Vize Sınavı 1 2 2
Proje Ödevi 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 82

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17
ÖK.15554525553
ÖK.2555453555
ÖK.35554535553
ÖK.4555454555
ÖK.555545545553