: Siyasi Coğrafya

Coğrafya Öğretmenliği

PROF.DR. RAZİYE ÇAKICIOĞLU OBAN

Coğrafya Öğretmenliği

Siyasi Coğrafyanın Fiziki ve Beşeri Coğrafyaya ilişkin temel özelliklerinin öğrenilmesi ve bu bilgiler ışığında Türkiyenin önemini kavrayabilme.

1   Siyasi Coğrafyanın Temellerini oluşturan kavram bilgisini bilir.
2   Fiziki ve Beşeri Coğrafyanın Siyasi Coğrafyayı nasıl yönlendirdiğini analiz edebilir.
3   Coğrafi konum özelliklerinin Siyasi Coğrafya açısından önemini kavrar.
4   Dünyada hâkimiyet teorilerinin özelliklerini tanır ve günümüz dünyasındaki hâkimiyet teorilerini analiz edebilir.
5   Dünyada ve Türkiyede başlıca siyasal gruplaşmaları öğrenerek bunun nedenlerini ve sonuçlarını değerlendirebilir.
6   Dünyada ve Türkiyede siyasal sorunları tespit edebilir, sorunların çözümünde ve sürdürülebilir kalkınmasında severek sorumluluk alabilir.

1 Siyasi Coğrafyada Temel Kavramlar
2 Jeopolitik ve Siyasi Coğrafyada Başlıca Görüşler ve Dünyaya Hâkim Olmanın Önemi
3 Jeopolitik ve Siyasi Coğrafyada Başlıca Görüşler ve Dünyaya Hâkim Olmanın Önemi
4 Türkiyenin Jeopolitik Önemi (Konum Özellikleri): Doğal Kaynaklar- Siyasi Coğrafya İlişkisi.
5 Türkiyede Devlet Yapısı, Sosyo-Kültürel Özellikler ve Eğitimin Siyasi Coğrafya Açısından Önemi.
6 Siyasi Coğrafyada Türkiyenin Jeopolitik ve Jeostratejik Etkinliği
7 Genel Tekrar, Ders Değerlendirmesi, Ara Sınav
8 Siyasi Coğrafyada Çevre Ülkelerin Jeopolitik ve Jeostratejik Etkinliği (AVRASYA VE ORTA ASYA)-RUSYA FEDERASYONU
9 Siyasi Coğrafyada Çevre Ülkelerin Jeopolitik ve Jeostratejik Etkinliği (AVRASYA VE ORTA ASYA)-RUSYA FEDERASYONU
10 Siyasi Coğrafyada Çevre Ülkelerin Jeopolitik ve Jeostratejik Etkinliği -TÜRK CUMHURİYETLERİ
11 Siyasi Coğrafyada Çevre Ülkelerin Jeopolitik ve Jeostratejik Etkinliği (AVRASYA VE ORTA ASYA)-ÇİN
12 Siyasi Coğrafyada Çevre Ülkelerin Jeopolitik ve Jeostratejik Etkinliği BALKANLAR
13 Siyasi Coğrafyada Çevre Ülkelerin Jeopolitik ve Jeostratejik Etkinliği BALKANLAR
14 Arazi Gezisi (Çanakkale) ya da film
15 YARIYIL SONU SINAVI

Akengin, Hamza (2010). Siyasi Coğrafya, İnsan ve Mekân Yönetimi, Pegem Yayıncılık, Ankara.
Atalay, İbrahim (2004). Türkiye Coğrafyası ve Jeopolitiği, Meta Basım, İzmir.
Atalay, İbrahim (2005). Genel Beşeri ve Ekonomik Coğrafya, 4. Baskı, Meta Basım Yay. İzmir.
Gökırmak, Mert (2001). Avrasya Jeopolitiğinde Türkiye, Uludağ Universitesi, İİBF Dergisi, Cilt: 19 Sayı: 4 Kış Dönemi Aralık 2001.
Günel, Kamil (1994). Coğrafyanın Siyasal Gücü, Edebiyat Fakültesi Basımevi, İstanbul.
Doğan, Nejat; Kula, Ferit; Öcal, Mehmet (2001). Türkiyenin Jeoekonomisi ve Jeopolitikası, Nobel Yyayın Dağıtım, Ankara.
Karabağ, Servet (2008). Jeopolitik Açıdan Sınırlar, Gazi Yayınları Ankara.

Anlatım, tartışma, gezi gözlem, seminer/kaynak inceleme, internet, öğretim elemanları ile görüşme.

1 VZ Ara Sınav
2 FN Yarıyılsonu Sınavı