DERS ADI

: Et Hijyeni, Muayenesi ve Teknolojisi

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
VET 4001 Et Hijyeni, Muayenesi ve Teknolojisi ZORUNLU 2 2 0 4

Dersi Veren Birim

Veteriner Hekimliği

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

DR. HÜLYA GİRGİN

Dersi Alan Birimler

Dersin Amacı

Öğrencilere etle ilgili temel bilgiler vermek. Ayrıca et ürünleri teknolojisi ve
kasaplık hayvanlarda et muayenesinin yapılışı ve halk sağlığı yönünden önemini
vurgulamak.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Öğrencilere bu ders kapsamında uygulamalı olarak kırmızı et ve kanatlı laboratuvar ve uygulama alanlarında et muayenesi yaptırılır.
2   Et ve et ürünü işlenmesi hakkında bilgi sahibi olunur.
3   Etin et ürünlerine işlenmesini uygulamalı olarak hatırlar ve uygular
4   Et Ürünü üretimi safhalarının ürün hijyenik kalitesi ve insan sağlığı ile ilişkisini yorumlar
5   Et Ürünleri üretiminin sektöre katkısını ve etkisini bilir ve uygular

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Giriş Et Ürünleri Teknolojisinde Genel Prensipler (Pastırma ve Sucuk Üretim Teknolojisi)
2 Mezbaha Bilgisi Et Ürünleri Üretim Teknolojisi (Salam, Sosis ve Diğer Ürünler)
3 Ante-Mortem ve Post-Mortem Muayene HACCP Sisteminin Ön Gereksinim Programları, GHP, GMP, HACCP Sisteminin Uygulanması Aşamaları İle İlgili Dökümantasyon ve Kayıt Sistemleri
4 Fizyolojik ve Patolojik Değişiklikler HACCP Sisteminin Bir Et ve Et Ürünleri Üretim Firmasına Entegrasyonu
5 Et Muayenesi Bakteriyel Hastalıklar
6 Et Muayenesi Bakteriyel Hastalıklar
7 Et Muayenesi Viral Hastalıklar
8 Et Muayenesi Paraziter Hastalıklar
9 Et Bilimine Giriş, Kas, Kasın Ete Dönüşmesi ve Post-Mortem Değişiklikler
10 Etin Fiziksel, Kimyasal ve Mikrobiyolojik Özellikleri, Et Mikrobiyolojisi ve Etin Muhafazası

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Gürbüz, Ü. Mezbaha Bilgisi ve Pratik Et Muayenesi, Konya, 2009. Wilson, GW. Wilson s Practical Meat Inspection, Oxford, 2005. Toldra, F. Lawrie s Meat Science, Duxford, 2017. Doğruer, Y. Et Bilimi, Konya, 2009.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Ders teorik olarak 1 saat, uygulamalı olarak 2 saat yapılacaktır.Anlatım,tartışma.

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Vize
2 FN Final
3 BNS BNS VZ * 0.40 + FN * 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.40 + BUT * 0.60


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

Öğrenci ara sınav ve yarıyıl sonu sınavında sorulacak sorular ile değerlendirilecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Ders saatine belirtilen zamana uyulmalıdır.Derslerde ve sınavlarda meydana gelebilecek
etikdışı davranışlar konusunda ilgili yönetmelik çerçevesinde hareket edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

Prof.Dr.Ümit GÜRBÜZ
Selçuk Üniversitesi
Veteriner Fakültesi

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 2 28
Uygulama 14 2 28
Vize Sınavına Hazırlık 5 2 10
Final Sınavına Hazırlık 5 2 10
Vize Sınavı 5 1 5
Final Sınavı 7 1 7
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 88

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17PK.18PK.19PK.20
ÖK.1
ÖK.2
ÖK.3
ÖK.4
ÖK.5