DERECE PROGRAMLARI

: Girişimcilik Tezsiz Yüksek Lisans (İ.Ö)

Genel Tanım

Kuruluş (kuruluş tarihi, programın genel yapısı)

Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı Girişimcilik Tezsiz Yüksek Lisans programı 25 Mart 2014 tarihinde açılmıştır. İşletmelerin sağlıklı bir iş modeli geliştirerek kurulması, kurulu işletmelerin nitelikli ve kurumsal bir yapıda yönetilebilmesi açısından girişimcilik eğitimi önem taşıyan bir konudur. Bu açıdan Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı bünyesinde açılması planlanan Girişimcilik (Tezsiz) Yüksek Lisans Programı, girişimci ve yenilikçi kültürün oluşturulması, girişimcilerin ihtiyaç duyduğu nitelikli bilgilerin teorik ve pratik uygulamalar ile kazandırılması, girişimcilik alanına özgü sorun ve fırsatlara yönelik olarak araştırmaların yapılması bakımından önemli olacağı düşünülmektedir. Dili Türkçedir.

Kazanılan Derece

Girişimcilik Tezsiz Yüksek Lisans (İ.Ö.)

Derecenin Düzeyi

İkinci Düzey (Yüksek Lisans Derecesi)

Kabul ve Kayıt Koşulları

Aynı veya ilgili disiplinlerde Lisans Derecesi, Not Döküm Belgesi (Transkript), Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) veya eşdeğer GRE, GMAT ve Dil Yeterliliği sınavlarından kabul edilebilir puan ile lisans derecesinde kazanılan genel not ortalaması ile ALES puanına göre kabul edilebilir ağırlıklı puana sahip olmak gerekir. ALES ve Yabancı Dil puanı aranıp aranmayacağı ile ilgili istisnai durumlar Enstitü duyurusunda yer alır. Ancak; Konservatuvar programları ile Güzel Sanatlar Fakültelerinin sadece özel yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden programlarının enstitülerdeki anasanat ve anabilim dallarına öğrenci kabulünde,Doktora/sanatta yeterlik/tıpta uzmanlık/diş hekimliğinde uzmanlık/veteriner hekimliğinde uzmanlık/eczacılıkta uzmanlık mezunlarının yüksek lisans programlarına başvurularında ALES şartı aranmaz. Kesin kabul, ilgili akademik birim komisyonunun değerlendirmesine bağlıdır. Uluslararası öğrencilerin kabul koşulları Enstitü Yönetim Kurulu tarafından karar verilir.

Önceki Öğrenmenin Tanınması Hakkında Kurallar

Yatay Geçişle gelen öğrenciler:
Türkiye deki ve yabancı ülkelerdeki yükseköğretim kurumlarından Dokuz Eylül Üniversitesine yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler için Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik ile Üniversitemiz Senatosunun belirlediği yatay geçişlerle ilgili Değerlendirme Şartları uygulanır.
Yatay Geçiş Kontenjanları Yükseköğretim Kurulu tarafından ilan edilmektedir. Değerlendirme ise; fakülte ve yüksekokullarda oluşturulan komisyonlar tarafından yapılmakta ve ilgili kurullarca karara bağlanarak ilan edilmektedir.

Dikey Geçişle gelen öğrenciler:
Meslek Yüksekokullarından mezun olanların, bitirdikleri alanların devamı niteliğindeki lisans programlarına dikey geçişleri; Meslek Yüksekokulları ve Açık Öğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkındaki Yönetmelik hükümleri uygulanır.
Üniversite tarafından ayrılan kontenjanlar ÖSYM Başkanlığına bildirilir. Bildirilen bu kontenjanlar ve koşullar ÖSYM tarafından hazırlanan Dikey Geçiş Kılavuzunda ilan edilir.
Yerleştirme işlemleri Dikey Geçiş Sınavı neticesine göre merkezi olarak ÖSYM tarafından gerçekleşir.

Dokuz Eylül Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğine göre Enstitülere bağlı programlara yatay geçişle öğrenci alınmamaktadır. Öğrencinin bir başka üniversitenin lisansüstü programına kayıtlı iken alıp başarılı olduğu derslerden Dokuz Eylül de aynı lisansüstü programa kayıt olduktan sonra hangilerinin asgari ders yükünden sayılması ile ilgili dilekçesine istinaden, ders içeriklerini ve not döküm çizelgesini gösteren başvurusu, danışmanın önerisi, anabilim dalı başkanlığının görüşü ve enstitü yönetim kurulu kararıyla belirlenir. Değişim programlarına katılan öğrencilerin karşı üniversiteden aldıkları dersler seçimlik ya da zorunlu ders olarak kabul edilir.

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

1,5 yıl, 1 yılda 2 yarıyıl, her yarıyılda 16 hafta, 90 AKTS.

Program Profili (programın amacı, programın yapısı, yöneldiği alanlar, bölüm olanakları)

Programın amacı; geleceğin yönetici ve girişimcilerine yeni fikir geliştirme, iş planı hazırlama, iş kurma, işi büyütme konularında bilgiler sunmaktır. Girişimcilik programının çok disiplinli niteliği gereği, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı nda verilen Üretim ve Endüstri İşletmeleri Yönetimi, Pazarlama, Muhasebe, Finansman, Yönetim ve Organizasyon, Uluslararası İşletmecilik, Hastane ve Sağlık Kuruluşları Yönetimi, Yönetim Bilimi programlarıyla işbirliği sağlanarak yürütülecektir. Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı Pazarlama Tezli yüksek lisans programında farklı bölümlerden öğretim üyeleri ve araştırma görevlileri bulunmaktadır. Programda sunulan derslerin dili Türkçedir.

Temel Program Kazanımları

1   Girişimcilik kavram kapsam ve uygulamalarını bilir
2   Girişimcilik vizyonuna sahiptir
3   İşletmenin finansal planlaması yapabilir
4   Girişimin gerektirdiği muhasebe usul ve esaslarını anlar ve yorumlar
5   Girişimcilikte gerekli hukuki altyapıyı bilir ve takip eder
6   İş süreçlerinin yönetimini yapar
7   Girişimcinin gerektirdiği yönetimsel bilgiye sahiptir
8   İşletme için gerekli pazar ve pazarlama araştırmalarını planlar ve yönetir
9   Yeni ve mevcut girişimler için iş planı hazırlar ve yürütür
10   Yatırım planlamasını yapar
11   Girişimcilikte gerekli pazarlama yönetimi bilgisine sahiptir
12   Girişimci niteliklere sahiptir
13   Girişimcilik ile ilgili küresel bir vizyona sahiptir

Mezunların İstihdam Profilleri

Bu programdan mezun olan öğrencilerin, girişimciliğin en ayırıcı özelliği olan yenilikçilik anlayışını benimsemiş, iş planı oluşturma, yönetim, finansman, pazarlama, üretim ve hukuk konularında nitelikli bilgi sahibi, iş fırsatlarını uygulamaya dönüştürebilme kabiliyetine sahip olacaklardır.

Üst Derece Programlarına Geçiş

Mezunlar kendi uzmanlık alanlarında ilgili iş pozisyonlarına başvurabilirler.

TYYÇ - Program Yeterlilikleri İlişkisi


Ders Yapısı ve Kredileri

Girişimcilik tezsiz yüksek lisans programında tüm dersler zorunlu olup, öğrenciler programdan mezun olabilmek için toplam 36 kredi/90 AKTS? yi başarı ile tamamlamak; ayrıca dönem projesini başarı ile tamamlamak zorundadır. Gerektiğinde ön koşullu dersler lisanstan alınmaktadır. Staj olanağı yoktur. D:Ders U:Uygulama L:Laboratuvar B:Bahar Dönemi G:Güz Dönemi H:Her İki Dönem
D:Ders U:Uygulama L:Laboratuvar
B:Bahar Dönemi G:Güz Dönemi H:Her İki Dönem
1 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 GİŞ 7027 Girişimcilikte Pazarlama Yönetimi ZORUNLU 3 0 0 6
G 2 GİŞ 7021 Girişimciliğin Temelleri ZORUNLU 3 0 0 6
G 3 GİŞ 7029 Girişimcilikte Yönetim ve Liderlik ZORUNLU 3 0 0 6
G 4 GİŞ 7025 Finansal Muhasebe ZORUNLU 3 0 0 6
G 5 GİŞ 7023 Girişimcilikte Hukuk ZORUNLU 3 0 0 6
TOPLAM:   30
 
1 .Dönem Seçmeli:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
 
2 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 1 GİŞ 7026 Risk Sermayesi ve Finansal Yönetim ZORUNLU 3 0 0 5
B 2 GİŞ 7028 Girişimcilikte Yenileşim ve Teknoloji Yönetimi ZORUNLU 3 0 0 5
B 3 GİŞ 7199 Dönem Projesi ZORUNLU 0 1 0 5
B 4 GİŞ 7024 Girişimcilikte İşlemler Yönetimi ZORUNLU 3 0 0 5
B 5 GİŞ 7020 Yatırım Planlaması ve Analizi ZORUNLU 3 0 0 5
B 6 GİŞ 7022 İş Planı Geliştirme ZORUNLU 3 0 0 5
TOPLAM:   30
 
2 .Dönem Seçmeli:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
 
3 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 0 - SEÇMELİ DERSLER SEÇMELİ - - - 30
TOPLAM:   30
 
3 .Dönem Seçmeli:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
 

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemleri ilgili öğretim üyesi/leri tarafından hazırlanan ve Bilgi paketinde yer alan Ders Tanıtım Formunda tanımlanmıştır. Sınavlar ve ders başarı notları ile ilgili olarak DEÜ Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin ilgili maddeleri uygulanır.
DEÜ Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği web adresi: http://www.sbe.deu.edu.tr/sbe/mevzuat

Mezuniyet Koşulları

Tezsiz Yüksek Lisans programı, ilgili dersler (75 AKTS) ve Dönem Projesi (15 AKTS) olmak üzere toplamda 90 AKTS den oluşur. Öğrencilerin genel not ortalamalarının en az 2.50/4.00 olması ve tüm dersleri en az CB/S/TP notları ile geçmiş olmaları gerekir.

Çalışma Şekli (tam zamanlı,yarı zamanlı,e-öğrenme)

Tam gün

Adres ve İletişim Bilgileri (program başkanı veya eşdeğeri)

Anabilim Dalı Başkanı: Prof. Dr. Ali ÖZDEMİR
E-posta Adresi: ali.ozdemir[@]deu.edu.tr
AKTS / DS Koordinatörleri: Dr.Öğr.Üyesi Mert TOPOYAN
E-posta Adresi: mert.topoyan[@]deu.edu.tr
İletişim Adresi: Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İşletme Bölümü Dokuzçeşmeler Kampüsü, 35160 Buca İZMİR
Telefon: 00 90 232 3010659